Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kelt bejgli Floo konyhájából

Kelt bejgli Floo konyhájából
Kelt bejgli Floo konyhájából
80 perc / előkészület: 30 perc sütés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások (14)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ha karácsony, akkor bejgli! :)

hozzávalók / 8 adag

A tésztához

A diótöltelékhez

A máktöltelékhez

A túrótöltelékhez

Az almatöltelékhez

Az lekvártöltelékhez

A kakaótöltelékhez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A felsorolt alapanyagokból két bejglire és két töltelékre futja.
  2. A langyos cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt.
  3. Valamennyi alapanyagot tálba tesszük, hozzáadjuk a felfutott élesztőt (én itt is, mint mindig, porélesztőt használok), és a tésztát jól kidolgozzuk úgy, hogy elváljon a tál oldalától. Konyharuhával letakarjuk, meleg helyre tesszük, hogy teljesen megkeljen.
  4. Két részre osztjuk. Mindkét részt szétnyújtjuk, egyenletesen elsimítjuk rajtuk a tölteléket (a töltelék alatt én mindig megkenem vékonyan lekvárral is), s összecsavarjuk konyharuha segítségével.
  5. Olajjal kikent tepsibe tesszük. Megkenjük a tetejét tojással, megszurkáljuk, és 10 percre hűtőbe tesszük. Így sütés közben nem repedezik meg.
  6. Amíg a hűtőben pihen a bejgli, addig előmelegítjük a sütőt.
  7. A dió- és a máktölteléket úgy készítjük el, hogy a darált diót vagy mákot összekeverjük a cukorral. Ráöntjük a felforralt tejet. Összekeverjük, hozzáadjuk a mazsolát és a citromhéjat, s hagyjuk kihűlni.
  • sütési hőfok: 180°C
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 51
össznézettség: 13 845
elküldve: 6
receptkönyvben: 203
elkészítve: 16/20
Facebookon megjelent: -

szakács

Floo

Mióta szakács: 2012.09.21.
9 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
alkalom: húsvét, karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
költség egy főre: olcsó receptek
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
szezon: tél
szakács elkészítette: család kedvence receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

beigli, karácsonyi bejgli, soktöltelékes bejgli

Hozzászólások (14)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Kiscsillag2011
Kiscsillag2011 Mon, 2013-09-02 12:09

Kedves Floo!
érdekelne a tej mennyisége ? mert ahogy én értelmezem 1liter és 8 dl tej ? ez helyes ?
vagy 180 ml tej (majdnem 2 dl ). kérlek ird meg melyik a helyes välasz . Elöre is köszönöm!
Judit

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Mon, 2012-12-31 07:38

Kedves Floo!
Elnézést kérek, hogy a te oldaladon leveleztünk zsuzsamamával, de nem találtam más elérhetőséget és gyűjtöm a bejgli recepteket. Nekem a tiéd is tetszik, ki fogom próbálni. Az idén én szelet formájában sütöttem meg, hogy ne repedjen ki, be is küldtem. Kívánok békés, boldog új esztendőt. Piroska

Floo
Floo / Floo Thu, 2013-01-03 15:06

Kedves Piroska!

Semmi gond nincs ebből! Örülök, hogy sikerrel jártál. :) Megnéztem a szelet bejglit, és nagyon guszta! Még sosem láttam ilyent.
Boldog új évet Neked is!
Üdv.: Floo

zsuzsamama
zsuzsamama Sat, 2012-12-29 14:52

Kedves Floo!

Figyelmedbe szeretném ajánlani VENESZ JÓZSEF szakácskönyvét, amit, igen, igen régen írt és adták ki a terjesztők. (a vendéglátó szak/fő iskolában az Ő receptjeiket tanulják a diákok)
Ő leírta a pontos mennyiséget mindenből, amit be kell tartani (nem 3dkg élesztő, hiszen nem kenyeret sütünk) ettől lesz tökéletes a bejgli. (a tölteléket illetően szintén be kell tartani a szabályokat, mert különben mászkos lesz, felpuffad, szétreped stb.)
Amennyiben érdekel a recept, szívesen leírom.
További jó sütést.
Üdv és B.U.É.K.
.
Én kb: 40 éve így készítem, unokáink, sőt pék vejem nagy elégedésére.

zsuzsamama
zsuzsamama Sun, 2012-12-30 22:00

Kedves Csikipi!
Nagyon szívesen elküldöm receptemet.

Hozzávalók a tésztához: 40 dkg liszt, 15 dkg vaj, 1 (!) dkg élesztő (nem por) kevés só 1 dl. tejfől.
A lisztben elmorzsolom a vajat, majd hozzáadom a kevés cukros tejben felfuttatott élesztőt, sót, tejfölt.
Ebből tésztát gyúrok és 2 egyforma cipóra osztom és 15 percig pihentetem. Megfelelő méretűre kinyújton és a következő töltelékkel mgtöltöm:
Diótőltelék: 15 dkg. cukorból, 2-3 evőkanál tejből szirupot készítek, belekeverek 20 dkg. (lehet 25 is) 1/2 citrom reszelt héját, pár kanál baracklekvárt. (vigyázni kell, hogy híg ne legyen)
Máktöltelék: 15 dkg cukorból és 1-2 dl. tejből szirupban megfőzök 20dkg. mákot. A tüzről leveszem, belereszelek fél citrom jéjját, pár kanál baracklekvárt. (vigyázni kell hogy híg ne legyen, mert kirepedhet)
A megtöltött, felcsavart tésztát tepsibe rakva megkenem tojás sárgájával, tűzdelőtűvel sok helyen megszúrkálom, 10 percig pihentetm és újra megkenem tojás sárgájával.
150 fokon (asó - felső fokozaton) kb. 1 órán át sütöm.
Szeretném kérni visszajelzésedet, hogyan sikerül és főleg hogyan ízlett.
Boldog Új Évet Kívánok.l

Floo
Floo / Floo Sat, 2012-12-29 15:45

Kedves zsuzsamama!

Én évek óta ezt a receptet csinálom meg, eddig mindig sikerrel jártam. Persze ez nem azt jelenti,hogy elutasítanám az felajánlott receptet. Szívesen fogadok minden újat és segítséget is.
Az élesztőre visszatérve, csak leírtam ami a receptben szerepel, én sosem használok "rendes" élesztőt, csak port.
Várom a receptet, biztosan ki fogom próbálni! :)
Boldog Új Évet Kívánok!
Üdv.: Flo

zsuzsamama
zsuzsamama Sun, 2012-12-30 21:33

Kedves Floo!
Szívesen válaszolok és küldöm a receptemet.
Hozzávalók: 40 dkg liszt, 15 dkg. vaj, 1(!) dkg élesztő, pici só, kb. 1 dl. tejföl. (tojás nincs benne)
A lisztet a vajjal elmozsolom, majd kevés cukros tejben az élesztőt (nem por) langyos helyen felfuttatom.
Az alapanyagokat összekeverem (liszt, vaj, felfuttatott élesztő, só, tejföl) összegyúrom.
Két egyforma cipóra osztom és 15 percig pihentetem.
Megfelelő méretre kinyújtom és a következő töltelékkel megtöltöm.(én a villanytűzhelyhez kapott tepsit használom)

Diótöltelék: 15 dkg cukorból és 2-3 evőkanál tejből szirupot készítek, majd belekeverem a 20 dkg. (lehet 25 is) darált diót, 1/2 reszelt citromhéjat, pár kanál baracklekvárt.
Arra kell vigyázni, hogy ne legyen híg, csak kenhető.

Máktöltelék: 15 dkg. cukorból és1-2 dl. tejből szörben megfőzünk 20 dkg. (lehet 25 is) mákot. (nem kell sokáig főzni, de a tej mennyiségére ügyelni kell, mert különben lapos lesz és kireped)
A tűzről leveszem, belekeverek 1/2 citrom héját, pár kanál baracklekvárt.
A megtöltött tésztát, felcsavart rudakat megkenem tojás sárgájával, hústűvel sok helyen megszúrkálom. Kb 10 perc után (sok esetben ennyi időt sem várok vele- menjünk hajrá) ismét átkenem a tojás sárgájával.
Bemelegített sütőben, nem nagyon erős tűznél megsütöm.
Nekem Zanussi sütőm van és 150 fokon, (alsó-felső) kb. 1 órán át sütöm.
Várom válaszodat hogyan sikerült és főleg hogyan ízlett.
Én is Nagyon Boldog Új Évet Kívánok.
Üdvözöllek.

Floo
Floo / Floo Thu, 2013-01-03 15:08

Kedves zsuzsamama!

Köszönöm a receptet, szerintem ki fogom próbálni. :)
Üdv.: Floo

villers
villers Wed, 2012-12-26 22:19

A töltelék mennyiségek a 2 rúdhoz való mennyiségek, ugye? A máknál a 20 dkg mák és 20 dkg cukor nem elírás véletlenül? Én kb fele cukorral szoktam...

Floo
Floo / Floo Sat, 2012-12-29 15:39

Kedves villers!

Igen, két rúdhoz elegendő a mennyiség a tölteléknél is és az alapanyagnál is.
Nem elírás a 20 dkg cukor, persze ha Te kevésbé édeset szeretnél... :)
Én mindig ennyivel készítem, míg nincs rá külön igény addig nem változtatok. :)
Üdv.: Flo

Floo
Floo / Floo Sat, 2012-12-29 15:34

Kedves Éva-Anyóca!
Egy próbát szerintem is megér, lehet bejön... :)

1606
rétesliszt 30 dkg
1 csipet
porcukor 5 dkg
vaj 6 dkg
tojássárgája 1 db
tej 1.8 dl
cukor 1 dkg
élesztő 3 dkg
tojás 1 db
napraforgó olaj 1 ek
dió 25 dkg
cukor 20 dkg
vaníliás cukor 1 csomag
tej 1.5 dl
mazsola 5 dkg
citromhéj 0.5 citromból nyert
mák 20 dkg
cukor 20 dkg
tej 1.5 dl
vaníliás cukor 1 csomag
mazsola 5 dkg
citromhéj 0.5 citromból nyert
tehéntúró 40 dkg
cukor 25 dkg
burgonya 2 db
vaníliás cukor 1 csomag
mazsola 5 dkg
citromhéj 1 teáskanál
alma 1 kg
cukor 10 dkg
zsemlemorzsa 6 ek
mazsola 5 dkg
cukor 50 g
lekvár/ dzsem 600 g
zsemlemorzsa 4 ek
vaníliás cukor 1 teáskanál
sertészsír 2 ek
cukrozatlan kakaópor 5 ek
porcukor 5 ek
vaníliás cukor 1 csomag
mazsola 10 dkg