Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kelt cseresznyés sütemény

Kelt cseresznyés sütemény
Kelt cseresznyés sütemény
75 perc / előkészület: 35 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (31)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A szoszédasszonyunk nagy adag saját termesztésű cseresznyével lepett meg bennünket.
Gyorsan jött az ötlet, hogy én meg sütök egy nagy adag cseresznyés sütit, amivel viszonozhatom a kedvességét és még
nekünk is maradt.

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A tetejére

ajánlat

Kiadós leves után második fogásnak is megfelel.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tejet meglangyosítjuk, belekeverjük a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt, amit felfuttatunk.
  2. A vajat megolvasztjuk.
  3. A liszthez adjuk a csipet sót, az élesztős-cukros tejet, a tojások sárgáját, valamint az olvasztott vajat.
  4. Összekeverjük és gépi dagasztóval 10 percig dagasztjuk. Akkor jó, amikor a tészta már könnyedén elválik az edény falától. Amennyiben nincs gépünk és kézzel dagasztjuk az hosszabb időt, kb 25 percet, vesz igénybe.
  5. A bedagasztott tésztát konyharuhával letakarjuk és kb 30 perc alatt duplájára kelesztjük.
  6. Közben a cseresznyét kimagozzuk, a szórásra szánt 3 ek kristálycukrot a fahéjjal összekeverjük.
  7. Kikenjük a magasabb falú (38x31 cm-es) gáztepsit margarinnal és beszórjuk liszttel.
  8. A megkelt tésztát tepsi méretűre nyújtjuk és belelapogatjuk a tepsibe.
  9. Egyenletesen rászórjuk a kimagozott, lecsepegtetett cseresznyét, kicsit belenyomkodjuk, megszórjuk a fahéjas kristálycukorral.
  10. A sütőt csak közvetlen a tészta behelyezése előtt kapcsoljuk be és előbb 200 C°-on ,majd  20 perc elteltével 180 C°-on szép pirosra sütjük. Kb 40 perc alatt sül meg a tészta.

  • elkészítettem: 38 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 49 036
elküldve: 12
receptkönyvben: 662
elkészítve: 15/17
Facebookon megjelent: -

szakács

Muci

Mióta szakács: 2008.04.02.
175 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: olcsó receptek
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tavasz
szakács elkészítette: család kedvence receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

kelt tésztás cseresznyés süti, kelesztett cseresznyés süti

Hozzászólások (31)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

bolka54
bolka54 Sat, 2012-06-23 17:09

SZUPER RECEPT ...nálam minden gyümülcsel készül és sosem ér rá kiszáradni...

Mazsola75
Mazsola75 Tue, 2011-06-21 20:24

Kedves Muci!

Nagyon szépen köszönöm a segítségedet! Újra megpróbálom :)
Azt elfelejtettem írni, hogy azért elkopott nagyon gyorsan és kislánykám is szerette... :)
15 hónaposan is tudja mi a jó :)

Jó egészséget!

Üdv: Tünde

dincuska
dincuska Tue, 2011-06-21 20:15

A sütési módokkal kapcsolatban, én légkeverésesben csináltam, így a sütési idő lerövidült 30 percre (igaz egy picit nagyobb tepsi is volt), nem lett száraz egyáltalán. :)

dincuska
dincuska Tue, 2011-06-21 20:13

Nagyon fini volt, köszönöm a receptet, én most használtam először friss élesztőt, a szárazhoz voltam szokva, de biztosan így az igazi. :)

Muci
Muci / Muci Tue, 2011-06-21 19:54

Kedves Tünde !
Én alsó-felső sütési módon sütöttem, mivel csak egyszerű villanysütőm van, de volt már szerencsém
modernebb sütőkben is sütni. A hőlégkeveréses módozatot a kelt tésztáknál, pogácsáknál nem javaslom, mert kiszárad a süti, legalább is én így tapasztaltam.
Üdv.: Muci

Muci
Muci / Muci Tue, 2011-06-21 19:43

Szia Kroton !
Örülök, hogy jól sikerült és szó szerint mindenkinek ízlett.
Üdv.: Muci

Mazsola75
Mazsola75 Tue, 2011-06-21 19:40

Szia Muci!

Ma megsütöttem a sütikédet. Azt szeretném megkérdezni, hogy milyen sütési móddal sütöd??? Alsó-felső, hőlégkeverés,??? stb.???
Azért kérdezem, mert alsó-felső sütéssel kezdtem, és utána váltottam "süti fokozatra" - hőlégkeverésen 180 fok... de az volt a szerencsém, hogy váltás után 10 perccel megnéztem... ha nem nézem megéget volna...
Ettől eltekintve finom volt, csak egy kicsit kiszáradt a lelke :)

Válaszodat várom.

Üdv: Tünde

Kroton
Kroton Mon, 2011-06-20 17:29

Párom sokat látott és idős puli kutyája remegve kért pár falatot, olyan finom lett =) Köszönjük szépen, nemcsak az ő nevében =)

Muci
Muci / Muci Sun, 2011-06-19 14:30

Szia " bebice " !
Nem tudom elképzelni mit ronthattál el. A hozzászólásokat olvasva eddig csak kedvező visszajelzéseket
kaptam.Ha mindent betartottál úgy ahogy a receptben le van írva, lehetetlen , hogy ennyire rosszul
sikerüljön.
Üdv.: Muci

bebice
bebice Fri, 2011-06-17 21:56

Sajnos nem lett jó ez a recept nekem.A tésztája olyan lett majdnem mint egy kenyérnek.Ment a szemétbe.

Muci
Muci / Muci Fri, 2011-06-17 16:18

Kedves " varikriszti " !
Sajnos ilyen gyorsan nem tudtam válaszolni, mire észrevettem a kérdésedet, már ki is sült a süteményed. Szerencsére feltaláltad magad és jól sikerült a süti. Nekem nincs légkeveréses
sütőm, csak egyszerű villanysütő, így mindig alul-felül sütést alkalmazok.
Üdv.: Muci

varikriszti
varikriszti Wed, 2011-06-15 13:36

Kész van a süti amit majdnem sikerült megégetnem ,mert nem jól értelmeztem a sütési időt. Alsó-felső sütéssel csináltam, 20 perc 200 fokon és 25 perc 175 fokon.De ha nem nézek be a sütőbe akkor 175 fokon 40 percig sütöttem volna.De hál' istennek jól sikerült és nagyon finom.Barackkal is kifogom próbálni.Bárcsak érne már!!!Köszi a fini sütireceptet.Üdv.:Kriszta

varikriszti
varikriszti Wed, 2011-06-15 07:57

Kedves Muci!
Nem tudom tudsz-e nekem időbe válaszolni,de légkeveréssel vagy alsó-felső sütéssel sütteted.Még ma szeretném megsütni.Üdv.:Kriszta

Muci
Muci / Muci Tue, 2011-06-14 16:23

Szia "faltuszi " !
A rum nem volt rossz ötlet.
Üdv.:Muci

faltuszi
faltuszi Tue, 2011-06-14 10:14

Nagyon jól kezelhető kelt tészta. Nekem a kenyérsütő dagasztotta, (aljára az élesztő, a cukor, a tej, rá a sóval összekevert liszt, meg a többi és a kabala egy kupak sütőrum) Tényleg nem túl édes, de én ezt így nagyon megszerettem.

Muci
Muci / Muci Mon, 2011-06-13 17:34

Szia Naturelle Tee !
Evőkanállal kimérni a szükséges cukormennyiséget nem a legideálisabb, mivel az evőkanalak mérete
különböző lehet, viszont egyszerűbb, mint méricskélni. A nálam használatos evőkanál elég nagy méretű.
Elnézést, ha nem lett elég édes a tésztád, de , ha a tetejére szórtál egy kis porcukrot biztos finom volt.
Üdv.: Muci

NaturelleTee
NaturelleTee Sat, 2011-06-11 12:26

Nagyon jó a recept, finom süti lett belőle. Azonban, javasolnám, hogy több cukrot tegyetek bele, legalább még 2 kanállal.

Muci
Muci / Muci Thu, 2011-06-09 17:02

Szia Kriszta !
Nagyon szívesen. Örülök, hogy jól sikerült, sőt még ismétlésre is sort kerítettél. Én is szoktam más gyümölccsel is csinálni, pl : meggy, szílva, sárgabarack, mindegyikkel nagyon finom.
Üdv: Muci

nemtalalt
Nemtalalt / nemtalalt Tue, 2011-06-07 18:23

Szia!

Köszönöm a receptet! Megsütöttem, nagyon finom lett! Adtam kóstolót anyukáméknak is, erre mondták, hogy ez nekik nem lesz elég, gyorsan elmentek a boltba a hozzávalókért és kellett sütnöm nekik is egy tepsivel. :-)))
Másnap is nagyon finom, puha maradt.
Ki fogom próbálni meggyel is!
Köszönöm!
Kriszta

monap79
monap79 / monap79 Sat, 2010-08-21 21:36

El sem tudom mondani mennyire hálás vagyok ezért a receptért. Olyan régóta kerestem az igazi pite receptet, amit kiskoromban mindig faltam.Végre megtaláltam. Mindenhol csak a gyorsított joghurtos, kefíres pitét lehet megtalálni. Pedig ez az igazi! Nagyon jó a tésztája, én meggyel sütöm. Nem most elöször és nem is utoljára! Kedvencek között!

vereb erzsi
vereb erzsi Thu, 2010-06-24 12:54

Ma megsütöttem és isteni lett. Különösen a tésztája finom.csak ajánlani tudom indenkinek.

almamag
almamag Wed, 2009-06-10 21:27

Isteni lett! A fahéj a cukorral mennyei! Az íze, az illata! Én több cseresznyét szórtam rá. Mostmár tudom, nem kellett volna, mert egy kicsit eláztatta. Na, de semmi gond, így is finom. Köszönöm a receptet! Üdv. Ili

almamag
almamag Wed, 2009-06-10 16:38

Na, én most sütöm, majd beszámolok a sikeremről! :-)))

Muci
Muci / Muci Mon, 2009-06-08 15:52

Szia Klarka !
Nagyon jó dolg, hogy elsőre sikerült a kelt tésztád és külön öröm, hogy a sikeredhez én is
hozzájárulhattam a receptemmel.
Üdv.: Muci

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2009-06-07 15:19

Szia!

Én is megcsináltam, csak a rétesliszt fele helyett sima finomlisztet használtam és a cseresznyét összekevertem meggyel. (Mindig változatok valamin. :). De így is nagyon finom lett. Majd a barackos variációt is kipróbálom.

Köszi az ötelet, életem első kelt tésztája volt! :)

Klarka

Suzie
Suzie / Suzie Fri, 2009-06-05 21:11

Kedves Muci!
Megsütöttem a sütit,de sajnos csak befőtt cseresznyével,de így is annyira finom lett!
Köszönöm még egyszer a cseresznye-tippet!

Muci
Muci / Muci Fri, 2009-06-05 17:15

Kedves Suzie !
Érdemes kipróbálnod, mert nagyon finom, persze főleg frissen.
El kell árulnom, hogy ezt a sütit én is szoktam sárgabarackkal is készíteni, de nagyon jó meggyel
vagy szilvával is.
Üdv. : Muci

Suzie
Suzie / Suzie Fri, 2009-06-05 14:54

Kedves Muci!
Nagyon ínycsiklandóan néz ki ez a süti! Én is szoktam hasonlót,ugyanígy kelt tésztával,csak friss sárgabarackkal a tetején! Ha gondolod próbáld ki azt is, majd a barack szezonban! Bevallom őszintén a cseresznyére eddig még nem is gondoltam,mint lehetséges "töltőanyagra",de szuperül hangzik!Megyek meg is sütöm! Köszönöm az ötletet!
Üdv:Suzie

618
rétesliszt 50 dkg
vaj 10 dkg
cukor 3 púpozott ek
friss élesztő 5 dkg
tej 2 dl
tojássárgája 3 db
1 csipet
cseresznye 80 dkg
cukor 3 ek
fahéj 2 kávéskanál