Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kelt habos epres

Kelt habos epres
Kelt habos epres
55 perc / előkészület: 10 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Már megint bedőltem! Annyit fogadkoztam, hogy nem veszek műepret, de nem tudtam ellenállni a színének, illatának. Na, olyan is volt, mintha hungarocellből vágták volna ki, ezen már se cukor, se tejszínhab nem segít. Mentve, ami még menthető, nekiálltam az itt látható süteménynek, ami máskülönben nagy kedvenc, nem túl édes, annál inkább gyümölcsös. Hogy javítsak az esélyein, rácsepegtettem egy kis sűrű eperlekvárt. (Ezzel aztán jól elbántam a sütivel, mert a lekvár kifolyt a tésztából, alig tudtam felvágni – ezt ne csináljátok.)
Újból megfogadtam: epret májusban veszek, csakis a piacon. Addig is itt a kelt habos epres receptje, ha itt az ideje, próbáljátok ki, nem fog csalódást okozni!

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A tetejére

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt 1 dl langyos tejben, 1 ek cukorral elkeverjük, felfuttatjuk.
  2. Közben a tojások sárgájat kikeverjük a maradék cukorral, majd a vajjal (végig használhatjuk a kézi masina habverő fejét).
  3. Ehhez adjuk az élesztős tejet, a lisztet és még annyi tejet (kb. 1 dl-t), hogy nokedli sűrűségű, vagyis sűrűn folyó tésztát kapjunk.
  4. A tepsit kibéleljük sütőpapírral (vagy kivajazzuk - belisztezzük), beleöntjük a tésztát, eligazítjuk.
  5. A tésztát 1 óráig, langyos helyen kelesztjük.
  6. Közben előmelegítjük a sütőt, az epret megmossuk, lecsepegtetjük, a túl nagy szemeket felvágjuk.
  7. A megkelt tésztára rászórjuk az epret, és kb. 30 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy a közepe se legyen ragacsos.
  8. A tojások fehérjét felverjük a porcukorral, és a kész süteményre simítjuk.
  9. Visszadugjuk a sütőbe, csökkentjük a hőfokot, és kb. 10-15 perc alatt rászárítjuk a habot. Akkor kész, ha a hab teteje már kemény, esetleg meg is repedezik, itt-ott barnás foltok jelennek meg.
  10. Hagyjuk egy kicsit hűlni, és már fel is vághatjuk.

  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 38x24x6 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 5 279
elküldve: 1
receptkönyvben: 158
elkészítve: 3/5
Facebookon megjelent: -

szakács

koszider

Mióta szakács: 2010.10.23.
85 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tavasz
kalória: átlagos
mikor: ebéd, uzsonna
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

kelt földiepres lepény tojáshabbal, epres kelt sütemény

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sat, 2011-05-14 07:34

Kedves Koszider!

Köszönöm, sejtem, hogy miért.:-)))
Elkészítem, megírom, hogy itt hogy fogyott:-)))
Bár,szerintem, csak ki kell rakni egy tálra, és már fogy is...:-))
Szép hétvégét!
Éva-Anyóca

Koszider
koszider / Koszider Fri, 2011-05-13 18:40

Kedves Éva!
Ez egy tuti siker-recept (a kollégáim mérhetetlen mennyiséget meg tudnak enni belőle), jó étvágyat hozzá!
Üdvözöl: Koszider

tkjulcsi
tkjulcsi Fri, 2011-05-13 14:20

Nagyon örülök a receptnek,több mint 20 éve ettem ilyet,igaz meggyel,de azóta is vadászom a receptre!

Koszider
koszider / Koszider Fri, 2011-05-13 18:39

Kedves Julcsi!
Örülök, hogy sikerült megtalálnod egy "régi ismerőst"!
Valóban, már én is gondoltam arra, hogy más gyümölccsel is jó lehet – sárgabarackra gondoltam első sorban, mert szerintem az kell hozzá, hogy a gyümölcs lágyra megsüljön. Mert hogy ebben a süteményben a kelt tészta biztosabb alapot ad, a lágy gyümölcs is jó hozzá, míg a keményebb gyümölcs (pl. meggy, cseresznye) meg a lágyabb, piskótaszerű tésztában pazar. (De nem szentírás ez az elmélet.)
Üdvözöl: Koszider

574
élesztő 2 dkg
tej 2 dl
cukor 4 ek
vaj 10 dkg
tojássárgája 4 db
finomliszt 25 dkg
eper 70 dkg
tojásfehérje 4 db
porcukor 25 dkg