Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kelt kakaós kuglóf

Kelt kakaós kuglóf
Kelt kakaós kuglóf
60 perc / előkészület: 20 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (21)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagyon szeretjük a kuglófot, kalácsot reggelire finom házi tejjel, kakaóval. Főleg télen szoktam sütni, pedig ilyen jó nyári melegben sokkal könyebben kel meg a tészta, bár télen a kandalló közelében kelesztem :)
 

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Én a kelt tésztákat mindig úgy sütöm, hogy a tésztát meleg sütőbe rakom, és mindig rakok vizet a sütőbe, hogy a gőztől még magasabb legyen (pl. őzgerinc formába, vagy jénaiba). Ha megsül a tészta, még hagyom egy kicsit pihenni résnyire nyitott sütőajtó mellett .

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. 2 dl tejet meglangyosítunk a cukorral, majd ebbe elkeverjük az élesztőt, és hozzáadunk 20 dkg lisztet. A tetejét meghintjük liszttel, és 20-25 percig kelesztjük.
  2. Közben a margarint a porcukorral, a tojássárgákkal, a vaníliás cukorral habosra keverünk.
  3. Ehhez hozzáadjuk a megkelt kovászt, a sót, a citrom reszelt héját, a maradék lisztet és tejet.
  4. Az egészet simára dolgozzuk, 20 percig kelesztjük meleg helyen, amit átkeverés után megismételünk.
  5. A megkelt tésztát kettéosztjuk. Egyik felébe kakaót szitálunk, és még hozzáadunk 3 ek meleg tejet, összedolgozzuk.
  6. Mindkét darabot henger alakúra formázzuk, lazán összetekerjük, és vajazott, lisztezett kuglófformába tesszük.
  7. A formába helyezett tésztát 20 percig meleg helyen kelesztjük, majd sütés előtt a tetejét tojással megkenjük.
  8. A tészta sütését a térfogat növekedéséig erős lángon, majd az átsütést közepes lángon végezzük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy jól átsült-e már.
  9. A kisült kuglófot ízlés szerint szórjuk, vagy vonjuk be csokoládéval, porcukorral, vagy cukormázzal.

  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 40 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 28
össznézettség: 42 310
elküldve: 27
receptkönyvben: 340
elkészítve: 17/29
Facebookon megjelent: -

szakács

Kovács Györgyi

Mióta szakács: 2011.07.04.
57 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna
szezon: bármikor
nehézség: közepes
kategória: kuglóf
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

márványkuglóf, kuglóf kakaóval

Hozzászólások (21)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

szmarti
szmarti / szmarti Sat, 2016-06-11 23:18

Kedves Györgyi! Nagyon jó a recepted, köszönöm, hogy megosztottad! A megadottnál én is kevesebb kakaót tettem bele, úgy láttam, az én nyers tésztám 4 dkg-ot vett fel "szívesen", és igazán jól sikerült. Ugyanakkora formám van, mint neked, és gyönyörű, magas tészta lett. És finom.

cirbolya
cirbolya Tue, 2014-09-09 12:29

Nagyon jó recept! Rögtön 2 adagot készítettem, miután az első ki sem tudott hülni. :-) Mentve a receptjeim közé.

Cathyke
FóKa / Cathyke Thu, 2014-04-17 10:50

Szia!
Nem tudom mit ronthattam el, de nekem nagyon lágy lett a tészta, hozzá kellett raknom még 15 dkg lisztet és így is lágyabb mint a szokásos kelt tésztáim.
Még kel, majd kiderül milyen lesz.

zsoltesviki
zsoltésviki / zsoltesviki Wed, 2013-09-11 06:29

Szia! Én még soha nem sütöttem kuglófot és szeretném ha jól sikerülne az első. Szeretném megkérdezni hogy mit jelent az hogy összedolgozzuk meg hogy összekeverjük? Ezt a tésztát kézzel csináljuk ugye, nem géppel keverjük össze? Szóval úgy kell elképzelni az összedolgozást mint a fánknál tehát dagasztani kell? Vagy inkább gyúrni minta bejglit? Köszönöm ha válaszolsz!

kovigyrogy
Kovács Györgyi / kovigyrogy Wed, 2013-09-11 17:07

Szia!Nagyanyáink kézzel készítették még,és az sokkal finomabb is volt,de mivel elég rohanó világban élünk,nekem nagy segítség ha géppel dolgozom.Igen, a kézimixer úgymond malacfarkas keverőjével dagasztom a tésztát.Nem kell gyúrni mint a bejglit.Ha valami még nem egészen érthető várom kérdésed.
Üdvözlettel:Györgyi

Rienn77
Rienn77 Wed, 2013-03-27 16:32

A 7 dkg kakaó túl sok, 2 evőkanálnál több nem kell. Nekem sokkal több lisztet felvett a massza, pedig pontosan követtem az utasításokat. Így viszont kifolyt a kuglóf formából, és a tészta fele a kukában végezte. Nem vagyok már kezdő a konyhában, de ennyire még nem fogtam mellé egyetlen recepttel sem. Azt gondoltam, nagy méretű kuglóf formám van. Ezek szerint mégsem. Legközelebb megfelezem az adagokat!

kovigyrogy
Kovács Györgyi / kovigyrogy Wed, 2013-03-27 17:15

Kedves Reinn77!
Nagyon sajnálom,hogy nem sikerült a kuglóf.Én szinte 2 hetente sütöm,nekem semmi problémám nincs.Nézd,ha Neked túl sok a kakaó nyilván kevesebbet raksz bele.Az én formám átmérője 24 cm,magassága 13 cm.De a hozzászólásokba le is van írva a méret.

AMK
AMK Tue, 2013-01-22 15:42

Szia!
Mekkora formában sütötted? Nekem egy elég kicsi formám van, és nincs rosszabb annál, amikor kifolyik belőle a túl sok tészta... Anna

kovigyrogy
Kovács Györgyi / kovigyrogy Tue, 2013-01-22 19:43

Szia!
Az én kuglóf sütőm átmérője 24 cm,magassága 13 cm.
Ha túl kicsi a formád felezd a hozzávalókat.
Üdvözlettel:Györgyi

juhaszine
juhaszine Sun, 2012-11-04 14:40

Nagyon tetszett a recept, ma megsütöttem, isteni finom lett. Csak én egy kicsit soknak tartom a 7 dkg kakaót.

Bea-68
Bea-68 Mon, 2012-10-01 19:11

Szia Györgyi!
Ma megsütöttem a kuglófot, és mennyei lett. Alaprecept lesz, bármilyen kalácsot fogok sütni ezentúl.

kovigyrogy
Kovács Györgyi / kovigyrogy Mon, 2012-10-01 20:26

Szia!
Nagyon örülök,hogy ízlett!!!Mi is nagyon szeretjük,pillanatok alatt elpusztítjuk,finom házi tejjel,kakaóval :) Egészségetekre!!!
Üdvözlettel:Györgyi

Vica09
Vica09 Tue, 2012-03-13 10:24

Hmmm... Györgyi, már ideje szemezek a kuglóf recepteddel, de asszem most hétvégén rászánom magam és megcsinálom. Majd elmondom milyen lett! :)

976
finomliszt 50 dkg
tej 3.5 dl
friss élesztő 3 dkg
cukor 1.5 dkg
porcukor 8.5 dkg
tojássárgája 5 db
margarin 10 dkg
1 csipet
citromhéj 1 citromból nyert
cukrozatlan kakaópor 7 dkg
vaníliás cukor 1 csomag
tojás 1 db
vaj 1 ek
finomliszt 1 evőkanál