Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kelt krumplis pogácsa

Kelt krumplis pogácsa
Kelt krumplis pogácsa
35 perc / előkészület: 20 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Kisfiam iskolai farsangi báljára sütöttem ezt a foszlós pogácsát, aminek a receptje az én drága nagymamámtól való.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Én már készítettem margarinnal is, amikor nem volt épp a hűtőben zsír. Úgy is nagyon finomra sikerült. De ebben az esetben 5 dkg margarint olvasztottam fel a kenéshez.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt elkeverjük a langyos, cukros tejjel, és felfuttatjuk.
  2. Kimérünk 15 dkg zsírt, és elmorzsoljuk a liszttel. Hozzáadjuk a főtt, melegen áttört burgonyát, a sót, a tojást, majd végül a tejben futtatott élesztőt. A tésztát jól összedolgozzuk, és fél órát pihentetjük. A maradék 3 dkg zsírt felolvasztjuk egy lábaskában.
  3. Az idő leteltével lisztezett deszkán kinyújtjuk a tésztát, de nem forgatjuk, csak fel-le sodorjuk. Majd megkenjük az olvasztott zsírral. Összehajtjuk, és 15 percig pihentetjük.
  4. Ismét kinyújtjuk a tésztát, megkenjük olvasztott zsírral, és hajtogatjuk. Pihentetjük 15 percig. Ezt a műveletet még egyszer megismételjük, összesen háromszor. Az utolsó hajtogatásnál már 45 percet pihenjen a tészta.
  5. Ezután a tésztát 2 cm vastagságúra nyújtjuk, Megkenjük tojássárgájával. Éles késsel bevagdaljuk a tetejét. Majd kiszaggatjuk, és sütőlemezre tesszük a pogácsákat, ahol még kb. 15 percig pihentetjük.
  6. Előmelegített forró sütőbe tesszük, és szép pirosra sütjük. A sok hajtogatás és pihentetés eredménye egy könnyű, foszlós pogácsa lesz, melyet langyosan kínálunk.
  • sütési hőfok: 190°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 40x50 cm
  • elkészítettem: 15 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 6
össznézettség: 14 422
elküldve: 7
receptkönyvben: 143
elkészítve: 4/4
Facebookon megjelent: 1

szakács

Lizinka

Mióta szakács: 2013.12.27.
383 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
konyhatitkok: nagyi receptjei
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, szilveszter
fogás: egyéb fogás
nehézség: közepes
kategória: pogácsa
mikor: tízórai, ebéd, uzsonna
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre

egyéb elnevezések

burgonyás pogácsa, kelesztett pityókás pogi

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

814
finomliszt 35 dkg
sertészsír 18 dkg
burgonya 30 dkg
tojás 1 db
tojássárgája 1 db
friss élesztő 2 dkg
1 kávéskanál
tej 0.5 dl
cukor 2 csipet