Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kelt meggyes

Kelt meggyes
Kelt meggyes
50 perc / előkészület: 10 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (11)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

"Csinyálok egy kis kőtt meggyest." Ez a mondat gyakran hagyta el dédnagymamám száját. Sokszor készített kelt tésztát, amikor valami édesre vágyott a család, és másra, munkásabb süteményre nem volt idő. Ma is magam előtt látom, ahogy fogja az ölében a vájdlingot, és veri, dagasztja a kelt tésztát.
Követtem a dédnagymama (vagy ahogy mi hívtuk Öregmama) példáját, és az egyik vasárnap kelt meggyest készítettem, mivel nem volt időm más, bonyolultabb süteményhez. A családnál nagy sikere volt, apukám azt mondta, többet ért bármilyen süteménynél.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A tetejére

ajánlat

Télen készíthetjük meggybefőttből vagy fagyasztott meggyből is, de nyáron a friss meggyből készült kelt meggyes az igazi.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tejet meglangyosítjuk, hozzáadunk 1 teáskanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk az élesztőt felfutni.
  2. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a maradék cukrot, a tojást, a reszelt citromhéjat és a libazsírt.
  3. A felfutott élesztőt a liszthez adjuk, és bedagasztjuk a tésztát, letakarjuk, és kb. 1 óra alatt langyos helyen duplájára kelesztjük.
  4. Egy közepes tepsit kibélelünk sütőpapírral.
  5. A megkelt tésztát kissé átgyúrjuk, majd ujjainkkal a tepsibe nyomkodjuk. Megszórjuk a lecsöpögtetett meggyel, és további 20 percet kelesztjük.
  6. Miután megkelt, rászórjuk a diót, és meghintjük kristálycukorral.
  7. Előmelegített sütőben készre sütjük.
  8. Nagyobb szeletekre vágva, langyosan, porcukorral megszórva kínáljuk.

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 28x36 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 5
össznézettség: 30 648
elküldve: 10
receptkönyvben: 319
elkészítve: 8/14
Facebookon megjelent: 1

szakács

Tündér

Mióta szakács: 2010.03.19.
257 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: könnyű
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

kelt meggyes sütemény, meggyes kelt tészta

Hozzászólások (11)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

MsDemon
MsDemon Sat, 2018-10-13 14:23

Szia Tündér,

Szeretném megkérdezni, ha nincs itthon liba zsír, olajat is hasznàlhatok? Sajnos sertés zsírom meg nincs elèg.. köszönöm.

papp73
papp73 Tue, 2012-07-24 17:54

Szia! Hát most kijöttek a könnyeim... az én szeretett Nagyim is gyakran sütötte nekünk. Sajnos már nincs közöttünk a Nagyi, és nagyon hiányzik.... de a családot biztos meglepem ezzel a "kőtt meggyessel". Köszi a receptet!

zoár
zoár / zoár Mon, 2012-10-01 10:55

Nagyon finom lett! Azóta már sokszor elkészítettem,a fiúk imádják! Köszönöm a receptet:-))

Kinga255
Kinga255 / Kinga255 Wed, 2011-02-23 19:04

Szia !

Most készül már alig várja mindenki ,hogy kivegyem.
Majd írok ,hogy milyen sikert aratott.

929
finomliszt 60 dkg
tej 3 dl
élesztő 3 dkg
tojás 1 db
libazsír 1 ek
cukor 2 ek
citromhéj 0.5 citromból nyert
1 csipet
meggybefőtt 350 g
dió 10 dkg
cukor 3 ek
porcukor 1 ek