Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kelt pizzatészta

Kelt pizzatészta
Kelt pizzatészta
32 perc / előkészület: 20 perc sütés: 12 perc
receptkönyvben hozzászólások (13)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az igazi pizzatészta friss élesztőből, BL '00'-ás finomlisztből és extra szűz olívaolajból az igazi. A tisztított víz pedig nem kötelező, de itt leírtam, hogy miért jobb választás.

hozzávalók / 6 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A langyos víz felébe belemorzsoljuk az élesztőt, elkavarjuk benne, majd hozzáadunk két evőkanál lisztet, és negyed óráig érni hagyjuk a kovászt, amíg habos nem lesz a teteje.
  2. A liszthez öntjük a kovászt, a maradék vizet és az olívaolajat, majd alaposan összedolgozzuk a tésztát.
  3. Ha a tészta összeállt, akkor lisztezett deszkára tesszük, és további 10 percig dagasztjuk.
  4. A tésztát 2-3 részre szedjük (attól függően, mekkora és hány féle pizzát szeretnénk készíteni), majd zsemléket formálunk belőlük, és 45 percig letakarva kelesztjük őket.
  5. Miután megkeltek a tésztáink, egyenként átgyúrjuk őket, és újabb 45 percig másodszorra is megkelesztjük.
  6. A kétszer kelt tésztákat kinyújtjuk, megszórjuk a kívánt feltétekkel, és 220-250 fokra előmelegített sütőben barnára sütjük.
  • sütési hőfok: 220°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 844
össznézettség: 670 804
elküldve: 28
receptkönyvben: 884
elkészítve: 70/70
Facebookon megjelent: 1

szakács

Dávid

Mióta szakács: 2013.03.04.
336 recept

receptjellemzők

szezon: bármikor
alkalom: buli receptek
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, tejmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pizza
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
konyha: olasz
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: főétel
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

pizza alaptészta, pizza alaprecept

Hozzászólások (13)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

alka003
alka003 / alka003 Fri, 2019-10-11 18:21

Megcsináltam, a tapasztalatok (építő jelleggel)
- sok a folyadék, nagyon lágy volt a tészta, több liszt kellett -> vatag lett
Egy gáztepsihez kb 40 deka liszt bőven elég. (1,6dl folyadék + 30 deka liszt, majd még egy kis pótlás. Itt nem mennék bele,hogy melyik liszt mennyi folyadékot vesz fel,mert arról könyvek íródtak már. --> pontosítani a recepteket jó lenne...
A széle kemény lett sütés után kb 15 perccel (itt nem volt feltét) --> teljesen be kell borítani feltéttel
A feltét egyben lecsúszott a tésztáról :D
Másik receptben fele-fele sima és réteslisztet írnak. Az állaga annak hasonlít a pizzsatésztához. Ez inkább "kalácsosan" puha, már ahol volt rajta feltét.

Legközelebb calzone irányba megyek el...

Anzsalej
Anzsalej Mon, 2016-07-11 14:52

Kedves Ízhuszár,
azt szeretném megkérdezni, hogy ha én egy 1 gáztepsiben szeretném sütni ( nem "kerekíteném"), akkor ez az adag rendben lesz e így vagy esetleg kevesebb tésztát készítsek? Válaszodat köszönöm!

iby meszarosova
iby meszarosova Wed, 2015-03-04 20:53

én is úgy tudom, ahogyan a szakácsféle írta.
szeretném megkérdezni, a só kimaradt?

szakácsféle
szakácsféle Sat, 2014-11-22 01:16

Hello csak annyit a kovász ettől messze van.
A pizzatésztába pedig szerintem azért igenis kell olaj nem 2csepp,és persze keleszteni is legalább egy nap .Nem az itt-ott található 10 perces pihentetések.Attól függetlenül,hogy a tv ben egy két profi szakács mit kotyvaszt ,meg 1-2 olasz mester hogy tudja (szereti) meg ott csak a friss jó.
De ez a tied itt még mindig jobb volt mint amiket itt eddig olvastam.

375
finomliszt 500 g
élesztő 3 dkg
víz 3 dl
cukor 0.5 teáskanál
finomliszt 2 evőkanál
olívaolaj 4 ek
0 ízlés szerint