Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kelt szilvás gombóc

Kelt szilvás gombóc
Kelt szilvás gombóc
60 perc / előkészület: 40 perc főzés: 15 perc sütés: 5 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ezt a receptet Balyó Mária és Pelle Józsefné  BOGRÁCS ÉS KUKTA könyvében találtam. 1970-ben jelent meg és 15 forintba került. Egyszerű és nagyon könnyen elkészíthető recepteket tartalmaz. Érdekes ez a változata a gombócnak.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Ha marad belőle, vágjuk ketté, forgassuk tojásba, zsemlemorzsába, és forró zsíron süssük finom ropogósra, majd tálaljuk lekvárral.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt kevés cukros tejben megkelesztjük, majd eldolgozzuk a liszttel, tojássárgájával és annyi tejjel, hogy elég kemény, rugalmas tésztát kapjunk.
  2. Kelesztjük 30 percig.
  3. Ha megkelt, lisztezett deszkára borítjuk, kb. 2 cm vastagra nyújtjuk, négyszögeket vágunk belőle, és mindegyik közepébe egy fél fahéjas cukorba mártott szilvát teszünk, majd gombócot formálunk belőle.
  4. A gombócokat letakarjuk, és még legalább 20 percet kelesztjük.
  5. Lobogó, bő vízben kifőzzük 10-15 percig. Amikor kivesszük, szurkáljuk meg mindegyik gombócot, hogy a gőz kijöjjön belőle, mert különben megkeményedik.
  6. Zsemlemorzsát kevés zsíron megpirítunk, pici vízzel felöntjük (5-7 ek legyen, csak annyi, amennyit fölvesz), gyorsan elkeverjük, hogy ne legyen csomós, és levesszük a tűzhelyről. Ettől kellemesen puha, de ropogós lesz a morzsa.
  7. A meleg gombócokat zsírban megforgatjuk, majd a morzsába forgatjuk.
  8. Tálalásnál megszórjuk porcukorral.
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 6 362
elküldve: 4
receptkönyvben: 32
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

helena26

Mióta szakács: 2011.09.18.
458 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
mikor: ebéd, uzsonna
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

szilvás gombóc, kelt tésztájú édes gombóc, szilvás gombóc kelt tésztából

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

moncs1
moncs1 Wed, 2017-10-04 20:42

Kedves helena26!
Megcsináltam a gombócokat. Azt kell,hogy mondjam ez a recept valami fantasztikus!!!!!!Egymás után kétszer csinaltam meg.A második felvonásban volt almás és túrós. Köszönöm,hogy feltöltötted!
Udv:Moncs

vcsuka
pussycat / vcsuka Tue, 2013-10-29 02:27

Szia Helena! Ez az a gomboc recept amit emlitettel, hogy tang-zhonggal is elkeszitheto? Jol hangzik nagyon! Koszi, Veronika

958
finomliszt 50 dkg
tojás 1 db
tej 5 dl
friss élesztő 2 dkg
mangalica zsír 5 dkg
porcukor 15 dkg
szilva 50 dkg
zsemlemorzsa 10 dkg
1 csipet