Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kelt tekerős

Kelt tekerős
Kelt tekerős
60 perc / előkészület: 30 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ezt a sütit az anyósomtól tanultam, és nálunk igen nagy a kelete.
Először mikor készítettem, nagyon izgultam, hogy sikerül-e. Igaz nem lett rögtön szuper, de a gyakorlás teszi a mestert, nem igaz?!

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A mákos töltelékhez

A túrós töltelékhez

ajánlat

Mindenkinek ajánlom, aki szereti a mutatós sütiket.
Csak így leírva bonyolult, de higgyétek el, nem az, és lehet kísérletezni. Én meg csináltam már úgy is, hogy nem töltöttem meg, hanem sütés előtt cukros diós keverékbe megforgattam.


Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet a zsírral elmorzsoljuk, és az élesztőt a langyos tejbe tesszük, megfuttatjuk. Hagyományos kelt tésztát készítünk belőle.
  2. Ha megkelt, kinyújtjuk fél ujjnyi vastagra, és ujjnyi csíkokat vágunk belőle.
  3. Az előkészített 20 cm-es fasütő darabokat elővesszük, és feltekerjük rá. (Mogyoró- vagy kukoricaszárból vannak nekem ezek a farudacskák, meg vannak tisztítva, és ki vannak szárítva. Ehhez a mennyiséghez kb. úgy 20-25 db kell. Legjobb a kukoricaszár, mert azt könnyebb tisztítani, és a sült tésztából eltávolítani.)
  4. Sütőlapra tesszük a feltekert tésztákat, és pihentetjük úgy 1/2 órát, míg a sütőnk bemelegszik, majd szép aranyszínűre sütjük őket.
  5. Ha kész, akkor óvatosan kivesszük a fa-, illetve kukoricaszárakat a tésztából, és az előre elkészített töltelékkel megtöltjük egy nyomózsák segítségével. Először az egyik, majd a másik oldalán töltjük meg a tekerőst.
  6. A cukrozott, darált diós vagy mákos tölteléket 1 dl tejben megfőzzük, majd félretesszük hűlni. Ha túrós tölteléket szeretnénk, a túrót villával szétnyomkodjuk, és összekeverjük a többi hozzávalóval. A tekercseket tölthetjük sajtkrémmel vagy bármi mással, ízlés kérdése.

  • sütési hőfok: 130°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 10 044
elküldve: 0
receptkönyvben: 189
elkészítve: 1/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Kissné Griezer Erzsébet

Mióta szakács: 2010.01.13.
7 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
babakonyha: baba 12-18 hónap
fogás: desszert

egyéb elnevezések

kelt tekercs mákos töltelékkel, túróval töltött édes kelt tekerős

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

szucsancsa
szucsancsa Thu, 2012-11-15 16:15

Egyszerű, de nagyszerű! Töltelék nélkül,fahéjas cukorba forgatva készítettem el, a habroló csövére tekertem fel. Köszönöm ezt a receptet!

méhecske
méhecske Sun, 2011-04-03 09:54

Nagyszerű ez a recept! Egy kis segítség azoknak, akik nem tudnak kukoricaszárhoz jutni: Én a rudakhoz az elhasznált alufólia tekercset használom! Félbevágom Őket, majd alufóliába tekerem! Használat előtt picit megkenem olajjal, így könnyen lecsúszik róla a megsült tészta. Egyáltalán nem bonyolult elkészíteni:) Tölthetjük sajtkrémmel, bármivel. Szilveszterkor ebbe töltöttem a virsliket és nagy siker volt!

1433
finomliszt 60 dkg
cukor 10 dkg
disznózsír 15 dkg
1 csipet
élesztő 2.5 dkg
cukor 1 ek
tej 3 dl
tojássárgája 2 db
mák 15 dkg
cukor 3 ek
tej 1 dl
tehéntúró 25 dkg
tejföl 2 ek
cukor 1 ek
citromhéj 0.5 citromból nyert