Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kelt tészta alaprecept (bukta)

Kelt tészta alaprecept (bukta)
Kelt tészta alaprecept (bukta)
40 perc / előkészület: 20 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (18)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Azon törtem a fejem, mi legyen a vasárnapi halászlé után a 2. fogás, amit még meg is tudnak enni, hát és ez pattant ki belőlem, ami nagyon jó ötletnek bizonyult, mert mindenki el volt ájulva tőle, hogy milyen jó lett.

hozzávalók / 9 adag

ajánlat

Ajánlom kiadós levesek után! Pl. egy jó gulyásleves vagy halászlé után, mikor már egy második fogás nehezebben csúszna még le, de egy bukta még a leves mellé odafér.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. 2 dl tejet meglangyosítunk, és beletesszük a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt.
  2. A lisztet egy nagyobb tálba öntjük, közepébe mélyedést csinálunk, ebbe önjük bele a felfuttatott élesztőt. Az ujjunkkal a lisztből kotorjunk egy kicsit a középere öntött folyadékhoz, és palacsintatészta állagú keveréket kavarjunk belőle (ez lesz a kovász).
  3. Letakarva 10 percig pihentessük, addigra felhabosodik.
  4. Ezalatt olvasszuk meg a margarint.
  5. Langyosítsuk meg a maradék 2 dl tejet, tegyük bele a 6 tojássárgáját, a vaníliás cukrot, a porcukrot, sót, és keverjük jól el.
  6. A 10 perc pihentetés után öntsük a liszthez a tojásos keveréket és az olvasztott margarint is.
  7. Majd alaposan gyúrjuk/dagasszuk össze, míg a tészta el nem válik a kezünktől, és szép egynemű nem lesz.
  8. Konyharuhával letakarva, langyos helyen 50 percig kelesszük, míg duplájára nem nő a tálban.
  9. Mielőtt kiborítanánk a deszkára, a sütőt gyújtsuk be, és melegítsük elő. A tepsiket béleljük ki sütőpapírral, vagy kenjük ki margarrinnal.
  10. Miután megkelt a tészta, gyúródeszkára borítjuk, és kedvünk szerint megtöltjük, vagy töltelék nélkül isteni finom kalácsot készíthetünk belőle. (Én dinsztelt káposztával, sütőlekvárral, illetve túróval töltöttem, de ebből a tésztából készíthetünk, fonott kalácsot, brióst vagy bármilyen süteményt, ami kelt tésztából készül.)
  11. A buktákat vagy a kalácsot a tepsibe tesszük, és még ott is 10 percet pihentetjük sütés előtt.
  12. Pihentetés után megkenjük a felvert tojással, és betesszük sülni.

  • sütési hőfok: 200°C
  • tepsi mérete: 30x30 cm
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 24
össznézettség: 79 074
elküldve: 20
receptkönyvben: 865
elkészítve: 37/56
Facebookon megjelent: -

szakács

pufinlekvár

Mióta szakács: 2011.03.06.
6 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: desszert

egyéb elnevezések

túrós/káposztás/lekváros bukta, kalács, bukta, briós kelt tésztából

Hozzászólások (18)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

BiGabica
BiGabica Sat, 2014-01-11 20:29

Szia.Megsütöttem,és a végeredmény tökéletes.Nagyon finom lett,buktát,túros batyut és fonotatt csináltam belöle.Két pofára ette a családom.:)Gyönyörüen megkelt,szóval nagyon köszi a receptet.Ezentúl csak ezt sütöm majd.Mindenkinek ajánlom.

Cica1967
Cica1967 Fri, 2013-07-12 13:47

Remek a tészta, köszönöm! Én igazából tényleg csak egy kelt tészta alap receptet kerestem valamihez. Ezt a receptet picit átvariálva, remekól sikerült a sonkás-sajtos, virslis-sajtos rolóm. :)

pufinlekvár
pufinlekvár / pufinlekvár Thu, 2013-05-23 18:36

Kb,. én olyan ujjnyi távolságot szoktam köztük hagyni, de ha összekelnek az sem gond, mert könnyen szétválaszthatóak sütés után. Bőven elég a sütés előtt közvetlenül tojással lekenni őket. Tejjel inkább csak a darázsfészket vagy a csigába tekert keltésztákat szoktam locsolni, a buktákra elég a tojásos lekenés.

szvalery
szvalery Thu, 2012-11-08 21:07

Szia, elkészítettem, nálam fonott kalács lett belőle. Nekem a 7 lépésnél folyékony lett, nagyon, még kellett hozzáadnom kb. 20 dkg lisztet, de a végeredmény jó lett. Mindenki, akinek jutott, dícsérte. Meg fogom ismételni, meglátom, hogy ismét kell-e a plusz liszt, ha igen hozzáírom a kinyomtatotthoz, de ezt fogom használni! Köszönöm!

pufinlekvár
pufinlekvár / pufinlekvár Thu, 2012-11-08 22:22

Szia!
Sajnálom hogy lágy lett a tészta a receptben írt mennyiségekkel. Nem tudom mi lehetett a baj, mert már sokszor csináltam ezt a receptemet és még nem volt ilyen. Lehet függ a liszt minőségétől is hogy mennyi folyadékot vesz fel, olyat hallottam már. Azért örülök hogy így is sikerült a tészta. :) :)

nagypappa
nagypappa Sun, 2011-06-12 09:38

Tetszik a recept, van saját készítésű Debrecenim, azt csomagoltam bele.
Olyan lett mint HOT DOG, csak sokkal finomabb.

pufinlekvár
pufinlekvár / pufinlekvár Sun, 2011-06-12 13:23

Nagypappa!
Nagyon örülök neki hogy ízlett a tészta, tényleg fel lehet használni mindenféle tésztás finomsághoz is!

karica
karica / karica Tue, 2011-05-03 20:25

Elég kiadós, túrás táska és lekváros bukta készült belőle.
Köszönöm a receptet.

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Wed, 2011-04-20 07:15

Kedves Pufinlekvár!
Remélem, hogy sikerül a recepteket elkészíteni, próbálkozok, hogy olyanok legyenek, amit mindenki elfogadhat, elkészíthet:-)))
Köszi, hogy átnézted a receptjeimet:-)) , és jónak találtad:-)))
Szép napot! Előre fel! Nem a pufinlekvárért, hanem a sütik sütéséért húsvétra, (van aminél előre is lehet dolgozni:-))) , és amúgy is a tavaszi takarítást,imádom:-))) Bánom is én mivel jár,(ablakpucolás,bútortologatás,őrületes portalanítás!),- csak süssön a nap:-)))
Éva-Anyóca

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Tue, 2011-04-19 12:02

Kedves Puffinlekvár!

Köszi a jó ötletet, a kelt tésztát illetően.:-)))
Igaz, hogy a saját tévedéséből és persze némi baráti segítségből, mindig tanulhat az ember lánya:-))))
Szép napot! Kellemes Húsvéti Ünnepeket Kívánok!
Éva-Anyóca

pufinlekvár
pufinlekvár / pufinlekvár Tue, 2011-04-19 21:24

Szia Éva -Anyóca!
Nagyon sok hozászólásodat, és receptedet olvastam itt a NO SALTY-n, nagyon jók!!
Neked is Kellemes Husvéti Ünnepeket Kívánok!!

Makka
Makka / Makka Tue, 2011-04-19 11:15

Jó ez a recept és milyen szép színű a tésztád is! Sose raktam még kelt tésztába ennyit tojást, de kipróbálom:) Viszont én nem raknám bele a lisztbe addig az élesztőt, amíg nem fut fel, mert ha esetleg valami gond van az élesztővel dobhatom ki lisztestül, de legalábbis nehezen tudnám kikapargatni belőle a kovászt. Én inkább úgy csinálom, hogy a langyos, cukros, élesztős tej tetejére rakok egy kevés lisztet. Kisebb a kockázat:)

pufinlekvár
pufinlekvár / pufinlekvár Tue, 2011-04-19 21:22

Kedves Makka! Én sem kockáztattam az élesztővel, írtam is a receptben hogy előbb 2 dl cukros tejben felfuttattam.
Őszintén én is először sokalltam a tojássárgáját, de ez a recept egy nagyon régi-régi könyvből van, de úgy voltam vele, próba szerencse, és valami szuper könnyű kelttésztám lett mikor kisült.Még 1-2 nap múlva is szuper puha volt a tészta, és nem száradt ki.

laraed
Edit / laraed Tue, 2011-04-19 10:48

Kedves Pufinlekvár:)) Üdvözöllek köztünk. Nagyon guszták a buktáid. Gratula érte, innen a szomszédból Monorról:)) Üdv Edit

673
élesztő 5 dkg
cukor 2 teáskanál
tej 4 dl
finomliszt 100 dkg
margarin 16 dkg
porcukor 12 dkg
vaníliás cukor 1 csomag
tojássárgája 6 db
tojás 1 db