Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kelt tészta készítése

Kelt tészta készítése
Kelt tészta készítése
15 perc / előkészület: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Sokan félnek a legfinomabb sütemények alapjául szolgáló kelt tészta készítésétől, pedig csak bátran bele kell vágni, aztán jön minden magától! Én tizenévesen már elkezdtem, és sosem '"féltem" a készítésétől, az is bizonyítja, hogy rengeteg receptem van itt fent kelt tésztából......

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Ajánlom figyelmetekbe a receptjeim közt megtalálható kelt tésztából készült finomságaimat!

A képen látható tészta dupla mennyiségből készült...

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A kelt tészta egyik fontos momentuma, hogy minden legyen pár órával előtte kivéve a hűtőből, azaz minden legyen langyos! A másik: az alapanyagok legyenek frissek! Ha minden klappol, akkor neki is kezdhetünk.
  2. Az élesztőt kevés, langyos tejjel, cukorral felfuttatjuk. A lisztet a megkelt élesztővel, sóval, tojássárgájával, olajjal lazán összeforgatjuk. A langyos tejet hozzáadagolva elkezdünk levegőt juttatni a tésztánkba. Tenyerünket belemélyítjük, majd alányúlva, minden oldalról meg-megemeljük közép felé haladva, azaz "dagasztjuk". Mikor egyenletes, sima tésztát kapunk, ami teljesen összeállt gombóccá, akkor belisztezzük az alját (hogy ne ragadjon le) és tetejét,(hogy ne száradjon ki). Letakarjuk egy konyharuhával, és langyos helyen 1 óráig kelesztjük.
  3. Ha megkelt, akkor tetszés szerint fölhasználhatjuk, akár kalácsnak, akár lepénynek, akár kiflinek vagy más kelt tésztának. Nem kell újra átgyúrni, csak épp kinyújtani.
  • elkészítettem: 60 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 29
össznézettség: 28 507
elküldve: 1
receptkönyvben: 62
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Iluska

Mióta szakács: 2011.04.25.
713 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
alkalom: húsvét, karácsonyi édességek
elkészítési idő: 5-15 perc
szezon: bármikor
fogás: egyéb fogás
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
kalória: magas
adag: 4 főre

egyéb elnevezések

alap kelt tészta, kelt tészta alap, olcsó kelt tészta

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Koncz László
Koncz László Wed, 2018-11-21 17:54

Kedves Iluska!A magyar konyhaművészetben a kelt tészta alapja a szabadtartású tehenek tejéből készült jó minőségű kenhető sárga házi vaj,nem az étolaj!A házi vaj adja a kelt tészta jellegzetes,nagyon finom ízét és állagát.Zsírt csak abban az esetben használtak a felmenőink,ha nem volt vajuk,étolajat pedig sose.

ilus74
Iluska / ilus74 Thu, 2018-11-22 11:30

Kedves László!!
Nekem nincs se tanyám,és se tehenem,ezért nincs módomban 'házi vajat' és tejet használni,de ha neked van,örülök, készítsd nyugodtan azzal....Én pedig maradok a jól megszokott módszeremnél,szoktam vajjal,szőlőmag ,-lenmag,-repce olajjal készíteni!
Ez csak egy kelt tészta,a sok közül,van még pár!!
Milyen szabadtartású tehenekről beszélsz?-alig akad már olyan..
Elhiheted,sima olajjal is nagyon finom íze,és állaga lesz,nem fog érződni rajta,rengeteget dagasztottam már!!! :-))))))))

Koncz László
Koncz László Thu, 2018-11-22 15:06

Kedves Iluska!Nekem sincs se tanyám,se tehenem,mégis könnyedén tudok házi vajat venni!Ezt meg nekem hidd el,hogy még jó páran tartanak háznál tehenet,amik a mezőkön legelnek!Másodsorban a magyar konyhaművészetben a kelt tészta alapja a vaj,nem a hetvenes évek óta agyonreklámozott izületi gyulladást keltő és rákkeltő margarin és nem az étolaj.Házi zsír is csak abban az esetben ha nincs vaj.Harmadrészt nem hiszem el hogy olajjal finom,mert nekem nem az!Minden szakács tanuló már tizennégy évesen megtanulja az ipari iskolában,hogy a kelt tészta alapja a vaj ugyanúgy mint a cukrászsüteményeknek.A vaj nem csak Magyarországon és nagy Magyarország területén alapja a kelt tésztáknak,hanem egész Európában is!

Zsókám
Zsókám Thu, 2018-12-06 14:39

Ilyen kelt tésztát akarok épp csinálni,és mindig olajat használok hozzá.Szeretjük az olíva olaj adta ízt,és én ezt használok hozzá.Kimondottan vannak olajjal készített péksütemények,különböző kelt tészták.
Azért nem veszek vajat hozzá,mikor olajjal tökéletes, (ilyet mint a képen is van....),szépen megkelt tésztát szoktam csinálni.

ilus74
Iluska / ilus74 Sat, 2018-12-08 15:02

Örülök,hogy ezek szerint te sem veted meg az olaj használatát!!!Én is láttam rengeteg olajjal készült kelt tésztát..... :-)))))

ilus74
Iluska / ilus74 Tue, 2017-01-24 16:31

Üdv!
Igen valóban lehet a kézi mixerrel is készíteni,nekem is van,sőt dagasztó gépem is,de valahogy mindig 'kézzel' csinálom,mert nekem nem nehéz művelet ez,és egykönnyen meg van!!Valóban nehéz ezt leírni szavakkal,mert erre rá kell érezni...
Semmi baj,hogy leírtad a tapasztalatod!!Mindenki eldönti,melyik művelet a kedvezőbb neki....
További szép napot kívánok!! :-)) Iluska

Koszider
koszider / Koszider Mon, 2017-01-23 19:02

Kedves Iluska! A kezdőknek üzenném - a Te recepteden keresztül -, hogy az a tapasztalatom, hogy a kézi mixer ún. dagasztó fejével (ami két spirális) kiválóan el lehet dolgozni a kelt tészta hozzávalót. Nem keverni kell, mint a habverő fejjel, hanem döfködni az alapanyagot, és nagyon gyorsan szép, sima tésztát kapunk. De ez még kevés, ekkor kell nekiállni "kiverni", ahogy Te is írtad, alá-alá kapva a tésztának, emelgetve, forgatva - elég nehéz leírni ezt a mozdulatot, de a youtube-on sok videóban megnézhető. Addig kell "verni" a tésztát, míg az első légbuborékok megjelennek benne, ez bizony elég strapás, főként úgy 1 kg liszt környékén.
Bocsánat, hogy beleszóltam, de a kezdőknek nagy segítség lehet, hogy a munka egy részét gépre bízhatják. De csak egyszer kell rákapni a kelt tészta készítés ízére, aztán megy, mint a karikacsapás és valóban nagyon élvezetes, ahogy selymesedik-fényesedik a kezünk alatt ez a csodás anyag.
Üdvözöl: Koszider

666
finomliszt 60 dkg
tojássárgája 2 db
friss élesztő 3 dkg
cukor 1 csipet
napraforgó olaj 2 ek
1 csipet
tej 3.2 dl