Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kelt tészta paradicsomos-baconös töltelékkel

Kelt tészta paradicsomos-baconös töltelékkel
Kelt tészta paradicsomos-baconös töltelékkel
45 perc / előkészület: 20 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Szeretjük a kelt tésztát és az olaszos ízeket. Zöldborsólevest készítettem, és ehhez egy laktatóbb olaszos ízű második félére gondoltam. De nem bolognaira, meg milánóira, hanem valami másra.:-) Befutott a kelt tészta. Nagyon jó, különlegesen finom ízt adott neki a töltelék részéről az olívaolaj, és az is, hogy a tésztát azzal kentem le. Az is különleges volt, hogy paradicsomot hagytam benne nagyobb darabokban is, és ezekre jó volt ráharapni.:-) Nagyon finom lett. Megérkeztek  a keresztgyerekeink is, úgyhogy nagyon nagy volt a meglepetés számukra, meg is dicsérték. Elfogyott minden, hisz kóstolót küldtem velük haza.

hozzávalók / 8 adag

A tésztához

A töltelékhez

ajánlat

Finom bor.
Nagyon jó, hogy a paradicsom darabokban található benne, és ajánlom, hogy tényleg ne vágjátok teljesen apróra össze, jó érzés ráharapni az ízesített darabos paradicsomra.
Ha maradt volna reggelire, finom, friss tejjel lehetett volna enni. Nem baj, majd legközelebb.:-)

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A bacont felcsíkozzuk, és 1 ek olívaolajon a 3 gerezd fokhagymával együtt fedő alatt összepároljuk, leszűrjük.
  2. A sütőt előmelegítjük.
  3. Egy tálban a lisztet, a tojást, az olívaolajat, sót összedolgozzuk.
  4. Bögrében a 2 dl langyos tejben 1 tkanál cukorral az 50 g élesztőt felfuttatjuk.
  5. Beleöntjük a lisztes tálba a felfutott élesztőt, és jó alaposan összedolgozzuk, szükség szerint beletesszük a 3 dl langyos tejet és a lisztet, nagyon jól kidolgozzuk hólyagosra, és hagyjuk 20 percet liszttel leszórva, konyharuhával letakarva, langyos helyen kelni.
  6. A párolt baconös fokhagymát egy tálba tesszük, beletesszük az olívaolajat, a konzervben késsel nagyjából átvágott paradicsomokat is beleöntjük (egy konzervbe négy paradicsom van, meg a leve is), sózzuk egy kicsit, borsozzuk, beleszórjuk a szárított olasz fűszereket, és belekeverjük a reszelt sajtot. Jól összekeverjük, ezzel kész a töltelék.
  7. Ha a tészta megkelt, lisztezett deszkára öntjük, jó alaposan átdolgozzuk, kétfele vesszük, és még hagyjuk 15 percet pihenni.
  8. Kiolajozzuk napraforgó olajjal a tepsit, és sütőpapírt teszünk bele, két tepsit készítünk elő.
  9. Az egyik bucit lisztes deszkán, lisztezett nyújtófával kinyújtjuk nem túl vékonyra! Hosszanti részben, a fele paradicsomos-baconös-sajtos tölteléket elhelyezzük, feltekerjük, és összehajtjuk. Úgy tekerjük, mint egy csigát.
  10. Így tesszük bele a tepsibe, lekenjük a tetejét olívaolajjal mind a kettőnek (sütőben középső rács).
  11. Betesszük az előmelegítet sütőbe, és szép aranybarnára sütjük, és legalább még a sütőben is duplájára fog a sülés közben kelni. Majd a másikat sütjük ki.
  12. Tálaljuk, bár a  felvágás, tálalás, szeletelés előtt hagyjuk egy kicsit hűlni, és aztán könnyebben szeletelhető és tálalható lesz:-).

  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 40x30x8 cm
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 4 037
elküldve: 1
receptkönyvben: 66
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Éva-Anyóca

Mióta szakács: 2010.07.13.
350 recept

receptjellemzők

konyha: fúziós
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
mikor: reggeli, ebéd, uzsonna
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: főétel
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

egész paradicsomos-baconös-sajtos kelt tészta, paradicsomos-sajtos-olasz fűszeres kelt tésztacsiga

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

1140
finomliszt 100 dkg
tojás 3 db
olívaolaj 2 dl
1.5 teáskanál
tej 5 dl
friss élesztő 50 g
cukor 1 teáskanál
finomliszt 15 dkg
napraforgó olaj 1 ek
olívaolaj 1 ek
edami sajt 25 dkg
olívaolaj 1 ek
bacon 40 dkg
konzerv paradicsom 400 g
bazsalikom 0.5 tk
oregánó 1 kk
petrezselyem 0.5 teáskanál
kakukkfű 1 kk
rozmaring 0.25 tk
fokhagyma 3 gerezd
0 ízlés szerint
négyszínű bors 0 ízlés szerint