Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kelt tésztás mákos guba

Kelt tésztás mákos guba
Kelt tésztás mákos guba
30 perc / sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez a bukta nálunk a Karácsonyi ünnepi menü kötelező desszertje (a többi hagyományos kaja mellett). Mióta ismerem a Párom - és náluk ez nem volt szokás -, azóta nem csak az ünnep alatt kell ilyet készíteni, hanem amikor éppen eszünkbe jut. Nagyon rákapott az ízére! :D Bár nem bánom, hiszen mindenkinek tetszik ez a fajta guba!! :)

 

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A töltelékhez

A tálaláshoz

ajánlat

Persze a buktákat simán is lehet enni, nem muszáj mákkal, pudinggal leönteni. Reggelire, vacsorára kis tejjel is kitűnő!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt felfuttatjuk kb 2,5 dl langyos tejbe. A lisztet egy nagy tálba szórjuk, a közepébe mélyedést készítünk. Mikor az élesztő felfutott a mélyedésbe öntjük, kevés lisztet szórunk a tetejére és összekeverjük, hogy galuska állagú legyen.
  2. Ismét hagyjuk megkelni. Mikor már jó hólyagos, hozzátesszük a tojásokat, a cukrot, az édesítőt, a maradék tejet, egy csipet sót. Határozott mozdulatokkal összegyúrjuk, majd kanalanként hozzádolgozzuk az olvasztott, de nem meleg margarint, és tovább gyúrjuk. (Lehetőleg ne lisztezzük csak a legeslegvégén, hogy a kezünkről lejöjjön a tészta, ha túllisztezzük a tésztát, sűrű lesz.)
  3. Ha ezzel megvagyunk, a kelesztőtálat kilisztezzük, a tésztát belehelyezzük, és a tetejét is megszórjuk liszttel. Tiszta konyharuhával letakarjuk, és langyos helyen duplájára kelesztjük.
  4. Ha megkelt, lisztezett deszkára borítjuk, csak annyit gyúrunk rajta, hogy ne ragadjon a nyújtófához.
  5. Kinyújtjuk 6-7mm vastagra, és amekkora buktákat szereténk, négyzetekre vágjuk. Sűrű lekvárból (sütésálló lekvár) kb 2 tk-nyit teszünk a közepére, majd feltekerjük buktáknak. Kis hézagokat hagyva tepsibe rakjuk, és kelni hagyjuk fél órát,  tetejét olvasztott vajjal megkenjük, majd lassú tűznél, szép aranyszínűre sütjük.
  6. Ha készen lettek a jól megsült, megkelt buktáink, külön tányérba tesszük, leöntjük kis tejjel, főzött pudinggal és darált cukros mákkal.


 

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 11 451
elküldve: 1
receptkönyvben: 104
elkészítve: 2/6
Facebookon megjelent: -

szakács

Kynga

Mióta szakács: 2011.07.11.
206 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
mikor: ebéd, vacsora
alkalom: karácsonyi édességek
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

mákos guba kelt tésztából, mákos guba, mákos bukta

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

1498
finomliszt 70 dkg
porcukor 3 púpozott ek
folyékony édesítőszer 30 ml
tej 4 dl
tojás 2 db
cukor 1 teáskanál
élesztő 5 dkg
margarin 10 ek
1 csipet
sütésálló lekvár 25 dkg
mák 10 dkg
cukor 10 dkg
vaníliás pudingpor 1 csomag
tej 5 dl