Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kelt tésztás tökös pite

Kelt tésztás tökös pite
Kelt tésztás tökös pite
135 perc / előkészület: 50 perc főzés: 35 perc sütés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások (22)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Apukám tegnap hozott 5 hatalmas tököt, és megbeszéltük, hogy ma sütök egy nagy adag tököskalácsot. Már reggel fél kilenckor nekiláttam. Hát meg kell vallani, nem kis munka megpucolni, de lereszelni még több munkát vesz igénybe! Amikor kivettem a sütőből, rögtön fölvágtam, mert nagyon kiváncsi voltam, és, hát mit mondhatnék, igencsak megijedtem a látványtól. Azt hittem, hogy nyers maradt. De miután kihűlt, felvette az igazi formáját, és egy igazán szaftos kalács lett a végeredmény!

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A töltelékhez

A kenéshez

ajánlat

A tököt körülbelül fél óráig pároltam, de ez a tök fajtájától függ. Sűrűn kell kevergetni, mert máskülönben leég! Ha kész, a tetejét meg lehet szórni porcukorral, így még ínycsiklandóbbnak néz ki.
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tököt megpucoljuk, lereszeljük, majd puhára pároljuk.
  2. Langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. Ha feljött, összegyúrjuk a többi hozzávalóval, és kb. fél óráig kelesztjük meleg helyen.
  3. Ha a tök megpuhult, levesszük a tűzről, és ízlés szerint ízesítjük cukorral és fahéjjal. Hagyjuk hűlni.
  4. A megkelt tésztát 3 részre osztjuk. Az első részt egy nagy, kiolajozott tepsibe rakjuk és megkenjük a tök felével.
  5. Erre  jön rá a második rész tészta, majd a tök maradék része, és arra rá a megmaradt tészta. A tetejét megkenjük tejjel elkevert tojással, vagy olajjal.
  6. Forró sütőbe tesszük, és addig sütjük, míg a teteje szép piros nem lesz.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 20 918
elküldve: 7
receptkönyvben: 163
elkészítve: 2/8
Facebookon megjelent: -

szakács

H. Emília

Mióta szakács: 2010.09.17.
11 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
nehézség: közepes
szezon: ősz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
mikor: tízórai, ebéd, uzsonna
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

kelt tökös kalács, tökös pite kelt tésztával, tökös réteges sütemény, fahéjas-tökös süti

Hozzászólások (22)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

lilibe
lilibe Tue, 2015-01-20 18:52

Ha tököt megsütöd és utána kikaparod a héjából , nem kell reszelgetni, és sokkal finomabb a töltelék. Ennyi tésztából két nagy gáztepsivel szoktam sütni, hogy ne legyen túl vastag a tésztája.

Georgia41
Georgia41 Thu, 2015-11-12 10:40

Végre nem vagyok egyedül, aki a tököt megsüti és utána gond nélkül aprítja!!! Levest is mindig így készítek, hogy a megsült tököt kézi keverővel aprózom, aztán vízzel, tejföllel, fűszerkockával ízesítem, majd tökolajat sült tökmagot a leves tetejére! Nem lehet megunni.

nni.

süti.
süti. Wed, 2012-11-07 15:09

Sziasztok!
Hát én megcsináltam, minden tökéletesre sikerült, de az íze nem tetszett.Pedig szeretjük a sültököt is és álltalában a tökös sütiket is.De valahogy ez a kelt tésztás vátozat nem nyert nálunk.De a receptel nem volt gond.

Kata58
Kata58 Sat, 2012-10-06 13:08

A Párolást előző nap meg lehet csinálni, így garantáltan ki lesz hűlve a tök.

Kata58
Kata58 Sat, 2012-10-06 13:05

nagyon tetszik ez a recept, feltétlenül megcsinálom.Ha van valakinek a aprítógépe, az is gyönyörűen felaprítja, és nem kell vesződni a reszelgetéssel, feleannyi idő alatt megvan....csak a hámozást nem ússzuk meg!A lisztet lehet egy kicsit arányosan csökkenteni, mert nem muszáj hogy a tészta vastag legyen.../ kb. 15 dkg!/

Bgtunci
Bgtunci Wed, 2011-12-28 21:56

sziasztok!
én nem szeretem a tököt, de a 4 hónapos kisfiiam igen. kicsi tököt nem árultak, így vettem bőven és megcsináltam ezt a sütit. a család odáig volt érte.:)

Tmea
Tmea / Tmea Wed, 2011-06-22 13:47

Én pedig azt szeretném kérdezni, hogy ez a mennyiség mekkora tepsire szól, mert ez az 1kg liszt elég tetemes mennyiségű sütit ígér, és egy jókora méretű tepsit feltételez...:-))

emilia90
H. Emília / emilia90 Wed, 2011-06-22 16:03

szia!
igen, ez jó nagy adag, a legnagyobb tepsiben sütöttem, ami itthon van, épp befér a sütőbe.:-)
pontos méretet nem tudok most adni, de mindenféleképp nagy legyen! és kb. olyan 3-4 centi magas a tepsinek a fala!
remélem tudtam segiteni.
üdv, Emilia

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Mon, 2010-09-27 21:04

Kedves Emilia90! Köszi szépen a választ.Sejtettem, hogy az a kanadai sütnivaló tök lehet, de mivel a te recepted, rákérdeztem.Köszi a választ.Most jön a szezonja, lesz mit sütni-főzni belőle, szerencsére, ebből is sok termett.Éva-Anyóca

nyughatatlan8
nyughatatlan8 Mon, 2010-09-27 13:58

Kedves Emília!Köszönöm a választ,sejtettem a színéről,hogy sütőtök lesz.A spárgatök a főzőtököt,a "sonkatök" a kanadai sütőtököt jelenti,legalábbis én így tudom.:)))Így te ebből az utóbbiból készíthetted.Szép lett,ez a lényeg!További jó sütögetést!Üdv.:Éva

emilia90
H. Emília / emilia90 Mon, 2010-09-27 17:41

Kedves Éva!köszi szépen az infót!:-)Amugy a sütögetés megvan, már amikor van rá lehetőségem!amugy ez egy tényleg nagyon guszta kalács, köszönöm a dicséretet!:-)
üdv, Emilia

emilia90
H. Emília / emilia90 Sat, 2010-09-25 10:31

sziasztok!huhh, valójában az igazat megvallva nem tudom, hogy milyen az a spárgatök. Amiből készítettem az olyan nagy, narancssárga, hoszzúkás tök volt!bocsi, hogy nem tudok pontosan segiteni, de amint apukám hazaér, megkérdezem tőle, hogy mi is a neve, meg hogy milyen fajta.

emilia90
H. Emília / emilia90 Mon, 2010-09-27 12:26

Drága onicsicsi! Sütőtököt használtam! amugy apukám kapta az infót valahonna, hogy a sütőtököt egész télen át lehet tárolni. csak át kell mosni 3 hetente konzervánszos vizzel, és ha minden igaz, nem fog megrohadni. Őszintén, személyes tapasztalat még nincs, mert mi még ezt itthon nem próbáltuk eddig, de az idén biztos fogjuk, mert tavaly is tönkrementek a szép tökjeink!-Ezt csak ugy plusz infóként írtam!
üdv, Emilia

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Fri, 2010-09-24 21:00

H.E.!Én is azt kérdezném, hogy milyen tök??Főzni való, vagy sütni való spárgatök???Bár, én ha elkészítem, tutira, a gyönyörű színű spárgatököt fogom használni, de mivel nem lett feltüntetve, azért csak megkérdezem, milyet szántál bele?Köszi a választ.Éva-Anyóca

emilia90
H. Emília / emilia90 Mon, 2010-09-27 12:12

kedves Éva-Anyóca!neharagudj, hogy csak most válaszolok!igazából már válaszoltam, csak előtte nem kattintottam rá a VÁLASZ cimkére! és én csak most jöttem rá, hogy igy nem kapsz értesitést..:-) bocsi...
amugy sütőtököt használtam!
üdv, Emilia

nyughatatlan8
nyughatatlan8 Fri, 2010-09-24 20:12

Szia H.E.!Ez most spárgatök vagy sütőtök?Nem derül ki a leírásból,de a képen narancs színűnek tűnik,így sütőtökre tippelek.Vagy mindegy megyik?Segíts légyszíves,mert tetszik a recepted!Köszi:Éva

emilia90
H. Emília / emilia90 Mon, 2010-09-27 12:17

Kedves Éva, sütőtököt használtam!Én személy szerint imádom a tök és a fahéj keverékének ízét,isteni finom!uhogy mindenkinek ajánlom aki szereti ezeket!
üdv, Emilia
amugy bocsi, hogy még csak most válaszolok, becsúszott egy kis tehnikai baki, a butaságom miatt..

976
finomliszt 100 dkg
tej 3 dl
víz 3 dl
élesztő 5 dkg
margarin 5 dkg
cukor 5 ek
1 csipet
napraforgó olaj 1 ek
sütőtök 2 kg
cukor 1 ek
fahéj 0 ízlés szerint
napraforgó olaj 5 ek
tojás 1 db
tej 1 ek