Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Keménylebbencs - ahogy nagyanyám főzte

Keménylebbencs - ahogy nagyanyám főzte
Keménylebbencs - ahogy nagyanyám főzte
50 perc / előkészület: 20 perc főzés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Gyermekkorom kedvenc nyári vacsorája, amit én is szeretnék még az unokáimnak is átörökíteni. Ez a slambuc - vagy öreglebbencs - modernizált változata, amit tűzhelyen, lábasban készíthetünk el. Egyszerű étel, de nagyon finom, főleg, ha jó szaftos. De bevallom, ezt csak a házi készítésű (1,5 cm X 1,5 cm és legalább 1 mm "vastag" kockák!) lebbencstésztából szeretem, mert a lebbencs bolti változata meg sem közelíti a házit, abból csak valami ízetlen, szétmálló főtt tészta kerekedik ki. Csak házi készítésű lebbencsből lesz - főzés közben felhólyagosodó - szinte roppanós állagú végeredmény , ami miatt  keménylebbencsnek hívjuk ezt az ételt. Sajnos, a környezetemben az idős nénik, akik otthon készítik a lebbencset, lassan kihalnak, ezért előbb-utóbb kénytelen leszek megtanulni a tésztáját kinyújtani.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Húsimádók főzzenek bele kolbászkarikákat! A fokhagyma mennyisége nálam legalább a duplája, és 2-3 gerezdet még egészben is belefőzök. Aki szereti az erőset, tegyen bele feltétlen egy hegyes zöldpaprikát, mint a pörköltöknél. Legfinomabb, ha tálalásnál is még 1-2 evőkanál paradicsomlét teszünk a tányérba. Zöldborsó szezonban 3-4 marék zsenge zöldborsót főzzünk bele a vége felé (mint egy borsós gombapörköltnél). A főzési időt én most itt az étel forrásának megkezdésétől számítottam, de  addig főzzük, amíg a krumpli megfő, akkor a lebbencs is jó lesz.
 

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy nagyobb lábasban hevítsük meg a zsírt/olajat, majd tegyük bele a lebbencstésztát, folyamatos kavargatás mellett, és addig pirítsuk, míg a lebbencs szép közepes-barna, vagy legalább zsemleszínt kap. (Vigyázat, könnyen megéghet!)
  2. Tegyük hozzá a felkockázott krumplit, 1-2 percig pirítsuk együtt, de folymatosan kevergetve.
  3. Adjuk hozzá az aprított vöröshagymát (a sorrend fontos, különben a lebbencs nem tud pirulni), ekkor sisteregni fog.
  4. Pár kavarás után emeljük le a gázról, és óvatosan öntsük fel annyi langyos vízzel, hogy jócskán ellepje. Tegyük vissza, és mehet a hőforrás erős fokozaton.
  5. Jön a fűszerezés: az aprított fokhagyma, a kömény, a bors, a pirosarany, a vegeta, a pirospaprika - ez mind mehet bele. Tegyük hozzá a (felezett, csumázott) paprikát, és az egészben hagyott paradicsomokat is.
  6. Amint forr az étel, vegyük takarékra, és fedő alatt főzzük, de időnként kavargassuk meg. Ahogy issza magába a vizet, pótoljuk 1-1 dl vízzel, hogy mindig maradjon alatta kicsi lé. Az utolsó percekben tegyünk bele paradicsomlevet. Szükség esetén még sózzuk meg.
  7. Amint megfőtt, zárjuk el, és tálalás előtt hagyjuk az edényben még 10 percig pihenni.

  • elkészítettem: 50 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 9
össznézettség: 20 914
elküldve: 2
receptkönyvben: 64
elkészítve: 4/5
Facebookon megjelent: -

szakács

jkerekes8

Mióta szakács: 2011.07.25.
12 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
nehézség: könnyű
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo vegetáriánus
kategória: tészta
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: főétel

egyéb elnevezések

lebbencs, nyári egytálétel, öreglebbencs

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

kitike
Kitike / kitike Tue, 2012-08-21 18:26

Épp most fő, majdnem ugyanígy elkészítve :) tejföllel lehet enni? Valami úgy hiányzik hozzá.

jkerekes8
jkerekes8 / jkerekes8 Wed, 2012-08-22 20:32

Érdekes, ezt a tejföl dolgot más is kérdezte már, nekem nem passzol hozzá, de szerintem 1-2 kanál paradicsomszósszal vagy paradicsomlével nagyon finom, szaftosabb lesz, és kap némi savanykás ízt, ami jól passzol hozzá, vagy ajánlom még savanyú vagy kovászos uborkával. Mindig jó szaftosra készítem, akkor nagyon finom!

kenyereserika
kenyereserika Tue, 2011-09-06 17:37

Szia!
Nagyon örülök ennek a receptnek,én is alföldi vagyok,mi sokszor ettünk ilyen ételt gyerekkoromban.Majd ha a tesóim jönnek vendégségbe meglepem őket,és készítek keménylebbencset.

512
tészta 250 g
mangalica zsír 5 ek
burgonya 5 közepes db
vöröshagyma 1 közepes fej
fokhagyma 3 gerezd
őrölt fűszerkömény 1 teáskanál
ételízesítő 1 teáskanál
paprikakrém 2 teáskanál
fűszerpaprika 2 ek
bors 0 ízlés szerint
0 ízlés szerint
tv paprika 1 db
paradicsom 2 közepes db
paradicsomlé 2 dl
víz 1.5 l