Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kéményseprő kifli

Kéményseprő kifli
Kéményseprő kifli
50 perc / előkészület: 30 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagyon szeretem a kelt tésztát, így ráérős hétvégéken gyakran készítem. Ez a kifli az egyik kedvencünk, finom, puha és kakaós, a különlegessége pedig a kovász. Ha tehetem, leginkább reggelire készítem, de ha valaki nem szeret korán kelni, egy tartalmas levesként, második fogásnak is kitűnő! :-)

hozzávalók / 6 adag

Kovász

Tészta

Kenés

ajánlat

Kakaó helyett finom dióval, mákkal, sőt lekvárral is.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A kiflik készítését a kovásszal kezdjük. Ehhez az 5 dkg lisztet összekeverjük egy csipetnyi sóval és egy teáskanál cukorral.
  2. A langyos vízbe belemorzsoljuk az élesztőt, csomómentesre keverjük, és hozzáadjuk a lisztes keveréket. Óvatosan összedolgozzuk, és kelni tesszük. Én egy egész éjszakára magára hagytam, de elég neki egy órácska is jó meleg helyen. Ha a kovászunk felfutott, elkészítjük a tésztát.
  3. A maradék lisztből, a vajból, az egy tojássárgájából, 5 dkg cukorból, egy csipet sóból, az egy dl langyos tejből és a kovászból puha, fánktészta jellegű tésztát gyúrunk, és a duplájára kelesztjük.
  4. Ha megkelt, kb. egy centi vastagra kinyújtjuk. Közben a vajat és a cukrot kihabosítjuk, és ezzel a keverékkel megkenjük a tésztát, majd beszórjuk a kakaóval. Nyolc egyenlő darabra (háromszögre) vágjuk, és pék kifliket (sima kiflit) formázunk belőle.
  5. Sütőpapíros tepsire rakjuk, lekenjük az enyhén felvert tojásfehérjével, és további 20 percet pihentetjük.
  6. Közben a sütőt légkeveréses funkción állítsuk 180 fokra, vagy alul-felül sütési funkción 190-re, és melegítsük elő. A pihentetési idő letelte után 20 perc alatt süssük készre. Porcukorral hintve tálaljuk.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 914
elküldve: 0
receptkönyvben: 12
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

medea

Mióta szakács: 2014.04.03.
134 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
konyhatitkok: nagyi receptjei
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

kakaós kifli, tekert töltött kifli, kelt kakaós kifli

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

388
finomliszt 5 dkg
1 csipet
cukor 1 teáskanál
víz 1 dl
élesztő 1 dkg
finomliszt 25 dkg
vaj 5 dkg
tojássárgája 1 db
cukor 5 dkg
1 csipet
tej 1 dl
vaj 5 dkg
cukor 4 dkg
cukrozatlan kakaópor 1 púpozott ek
tojásfehérje 1 db