Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kenyér ahogy Anyós készíti

Kenyér ahogy Anyós készíti
Kenyér ahogy Anyós készíti
65 perc / előkészület: 5 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Anyósom pofon egyszerű, ám annál is inkább mennyei kenyér receptje. Megjegyzem, hogy a kenyér még a 3. napon is puha marad, már ha addigra be nem falja az egész család ;) A családban és a barátok közül is mindenki a csücskére csap le először!

hozzávalók / 5 adag

ajánlat

Ehetjük vajjal és baracklekvárral, de pirítósként is mennyei :)

Ha valakinek nem légkeveréses a sütője, akkor is ilyen szép lesz a kenyér, csak nem fog ennyire megdagadni. 

A fehér lisztet helyettesíthetjük más liszttel is.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy nagy tálba kimérjük a lisztet, amihez hozzáadjuk a sót, és jól elkeverjük.
  2. Egy kis mélyedést csinálunk a liszt közepébe, erre mehet a cukor, majd jöhet rá az instant élesztő is.
  3. A kimért vizet ráöntjük az élesztőre. Én feles pohárral mérem ki, ebből 3-szor öntöm rá. Előfordul, hogy kell még egy fél pohárral, érzésből csináljuk.
  4. Az olajat a lisztre csorgatjuk, majd mehet hozzá a víz. Ha szükséges, adunk még hozzá vizet, de fontos, hogy ne galuska állagú legyen a tészta!
  5. Egy fakanál segítségével összekeverjük a hozzávalókat, átgyúrni nem szükséges, csak az a lényeg, hogy ne maradjon lisztes a tészta. Kezdőknek mondom, ragadni fog a tészta, nem kel megijedni.
  6. Nedves konyharuha alatt, meleg helyen egy éjszakára kelesztjük a tésztát (de ha reggel összedobom a hozzávalókat kb. délután 4-kor szoktam bedobni a sütőbe).
  7. Ha letelt a türelmi idő, és szépen megkelt a tésztánk, felforrósítjuk a sütőt, a jénai tálat kikenjük olajjal, és 10 percig a forró sütőben melegítjük, hogy átmelegedjen az üveg. Ha van légkeverés funkció, akkor ezt használjuk.
  8. Ha már meleg a tál, akkor mehet bele a tészta. 180 fokon, 40 percig sütjük fedő alatt. A kenyér szépen meg fog dagadni.
  9. További 10 percig sütjük fedő nélkül, hogy aranybarnára süljön.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 50 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 5
össznézettség: 1 444
elküldve: 0
receptkönyvben: 28
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Diumiu

Mióta szakács: 2015.08.10.
1 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
konyhatitkok: nagyi receptjei
szezon: bármikor
kategória: kenyerek
konyhatechnológia: kenyérsütő receptek
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, tejmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 5 főre
fogás: köret

egyéb elnevezések

Mennyei kenyér ahogy Anyós készíti, kenyér tészta, házi kenyér

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

401
finomliszt 50 dkg
instant élesztő 1 tasak (7 gr)
5 teáskanál
cukor 1 teáskanál
napraforgó olaj 2 ek
víz 1.5 dl