Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kenyér/kalács tang zhonggal

Kenyér/kalács tang zhonggal
Kenyér/kalács tang zhonggal
70 perc / előkészület: 15 perc főzés: 5 perc sütés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nálunk a ¾ kg-os kenyér vált be eddig, de most az energiatakarékosság jegyében növelni fogom 1 kg-osra. Jön a nyár, nem baj, ha ritkábban fűtök a konyhában.

A tang zhongról bővebbet lehet olvasni az interneten is, bőven van információ róla. Annyi jót olvastam erről a vizes rántásról, hogy egy életem-egy halálom, ki kell, hogy próbáljam. (A konyhapulton „bugyborékoló” kovászhoz nem volt még késztetésem.) Ennek elkészítése viszont egyszerű, tiszta, és nem kell naptár hozzá, mindössze 5 perc.

Az így készült kenyér tovább marad friss, puha és mentes a különböző adalékoktól.

hozzávalók / 4 adag

Tang zhong:

  • 3 dkg liszt + 15 dkg víz = 17 dkg

Dagasztáshoz:

  • 50 dkg kenyérliszt
  • 2 tk cukor
  • 1 tk só
  • 2 dl tej/ víz
  • 17 dkg tang zhong
  • 2  tk instant élesztő
  • 2 ek vaj (darabokban)
  • köménymag, lenmag, szezámmag stb tehető bele

ajánlat

Kalács készítéséhez a folyadék tej vagy tejszín legyen. Már többször elkészítettem, de csak jó tapasztalatom van róla.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. 1 rész liszt + 5 rész folyadék elegye. A folyadék rendszerint víz, de lehet tej vagy a kettő keveréke. A simára kevert vizes rántást 65°C-ig melegítjük, folytonos keverés mellett (2-3 perc). Hőmérő nélkül is megállapítható, hogy mikor van kész. Ha a fakanállal csíkokat tudunk húzni, akkor jó. Nem szabad, hogy színváltozáson menjen keresztül! Lefedjük, hogy megakadályozzuk a bőrösödést, szobahőmérsékletre hűtjük. Hűtőben napokig tartható, egy csavaros kis üvegben. Használat előtt hagyjuk legalább 1 órát szobahőmérsékleten, hogy ne legyen dermedt.
  2. A dagasztógép üstjébe először a nedves hozzávalókat tesszük, majd a szárazakat. Az élesztő kerül bele utoljára.
  3. A vajdarabokat a dagasztás második részében adogatjuk hozzá.
  4. Akkor jó, ha labdára dagasztotta a gép.
  5. Ha megkelt, akkor újraindítjuk, hogy összekotorja a tésztát, majd leállítjuk.
  6. Lisztezett felületen megformázzuk, és papírral bélelt edénybe tesszük pihenni a kenyeret.
  7. Mikor újra megkelt, egy snitzerrel taréjozzuk, virág-spricnivel fújunk rá 2-3-szor, és szezámmagot szórunk rá (ez el is maradhat vagy másra cserélhető).
  8. 210 °C-ra hevített sütőben 20 perc, majd 180 °C-on további 30 percig sütjük. Gázsütőbe kell egy lábaska víz, elektromos sütőbe elég 2-3 spriccelés.
  9. Ha megsült, akkor a tepsiből a mikro grillrácsára tesszük hűlni. 1-2-szer fújunk rá vizet, hogy fényes legyen.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 2 189
elküldve: 0
receptkönyvben: 40
elkészítve: 0/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Szeva

Mióta szakács: 2010.02.23.
46 recept

receptjellemzők

fogyókúra: 90 napos diéta - szénhidrátnap
konyha: japán
mikor: mindig
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
konyhatechnológia: kenyérsütő receptek
nehézség: könnyű
vegetáriánus: lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: köret

egyéb elnevezések

tang zhonggal készült kenyér, vizes-rántásos kenyér

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Maya62
Maya62 Wed, 2013-07-24 16:18

Szia!épp most sült ki,és tényleg valami nagyon finom kis kenyér lett!!!én csak a felét próbáltam,mert nekem mindig olyan "sűrű" lesz a kenyerem,de most már sajnálom.nagyon köszönöm biztos,hogy sokszor fogom sütni!!!szép napot Üdv Maya

Szeva50
Szeva / Szeva50 Thu, 2013-07-25 09:15

Szia Maya! Örülök, hogy népesül a tábora azoknak, akik meggyőződéssel teszik le a voksuk valami mellett. Nagyszerű találmány ez, és ebben a kánikulában meg különösen jól vizsgázott! Még nem próbáltam, de szerintem pogácsában is működnie kell, mivel az is pékáru kategória. Üdv: Éva

danzsu
danzsu Sun, 2013-06-30 17:18

Kedves Szeva! Kipróbáltam a receptet, (bár kenyérsütöben normál sütéssel),és nagyon-nagyon finom lett :) Üdv:danzsu

Torma
Torma / Torma Fri, 2013-05-31 11:19

Kedves Szeva! Nagyon érdekes, soha nem hallottam róla...egyszer majd kipróbálom! Üdv, Torma :)

livcsi 75
livcsi 75 / livcsi 75 Thu, 2013-05-30 19:08

Köszönöm a receptet,ki is próbáltam miután itt megláttam,igaz én egy sima fehér kenyeret sütöttem.Nagyon jó állagú és finom lett,bátran ajánlom mindenkinek:-))) A kovászos verzió még nekem sem jött össze soha,pedig nem vagyok kezdő kenyérsütő. Még egyszer köszi! Szép napot!:-))

Szeva50
Szeva / Szeva50 Thu, 2013-05-30 22:14

Örülök, hogy Neked is bejött. Próbálkozom minden variációban, és működik. Legutóbb a DNK (dagasztás nélküli kenyér) -t készítettem így. Üdv: Éva