Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kenyérpástétom szalonnával, gombával

Kenyérpástétom szalonnával, gombával
Kenyérpástétom szalonnával, gombával
95 perc / előkészület: 20 perc sütés: 75 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Apósom újítása volt, hogy a klasszikusan dagadó vagy csirke töltéséhez használatos töltelékből önálló pástétomot kreáljunk. Nekem tetszett az ötlet, mert gyerekkoromban sehogy sem értettem: miért kell a remek töltelékhez húst is enni?
Ma már értem, gyakran készítek töltött húst is, ennek ellenére az egész család divatba vette ezt a pástétomot. Ha van egy kis maradék gomba (szalonna mindig), de nincs éppen hús, vagy nem akarunk annyi húst….

hozzávalók / 8 adag

A kenyérpástétomhoz

A mártáshoz

ajánlat

Fehérboros körtekompóttal nagyon kellemes kompozíció! Melegen, hidegen egyaránt. Apósomnál párolt rizs is jár hozzá - nekem elég ennyi kalória!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tejbe áztatjuk a zsemléket és a kenyeret (lehet csak zsemle, vagy csak kenyér is, nekem most 3 szikkadt zsömlém volt és kevéske fehérkenyér).
  2. Kockára vágjuk az angolszalonnát, a hagymát, aprítjuk a gombát (a juhtúróval töltött gombafejek szárai is itt hasznosulnak).
  3. A vajat felolvasztjuk és egyszerre pirítjuk a gombát, hagymát, angolszalonnát, míg a leve el nem fő. Kihűtjük.
  4. Az áztatott zsemlét, kenyeret kifacsarjuk, tálba tesszük.
  5. Ráütjük a tojásokat, hozzáadjuk a gombás-hagymás-szalonnát egyveleget.
  6. Fűszerezzük, összekeverjük.
  7. A pástétomos jénaiban óvatosan, kis lángon kiolvasztjuk a kenyérszalonna zsírját,a pörcöt lyukas kanállal kiemeljük.
  8. Az olvasztott szalonnazsír közepére mérjük az összeállított pástétom-masszát, hogy oldalra felnyomja a szalonna zsírját, kvázi körülvegye a masszát.
  9. Elegyengetjük, lefedjük és előmelegített sütőbe helyezzük.
  10. Közepes lángon sütjük, míg a másfélszeresére duzzad.
  11. Felhúzzuk a lángot, lehúzzuk a fedőt, megpirítjuk a tetejét is.
  12. Kivesszük a sütőből, visszatesszük a fedőt, várunk, míg hűl.

Mártás készítése:

  1. Vajas rántást készítünk, felöntjük a fehérboros körtekompót levével, hozzáadjuk a mézes kökénylekvárt (a piacomon kapható Gusztos Sanyinál - önmagában nekem rettentő fanyar! Így nagyon finom lesz!).
  2. Összeforraljuk, lehúzzuk a lángról, jó sok borsot darálunk rá, még keverjük.
  3. Tálaljuk.
     

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 11 231
elküldve: 0
receptkönyvben: 122
elkészítve: 1/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Harmathy Ildikó

Mióta szakács: 2008.09.03.
313 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
konyhatechnológia: hidegkonyha
nehézség: könnyű
kategória: sós krémek
szezon: tél
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
adag: 8 főre

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

hópárduc
hópárduc Mon, 2011-09-05 12:18

Szeretném megkérdezni, hogy az egészet egy formában kell kisütni, pl. püspökkenyérforma jó?

418
zsemle 3 db
kenyér 4 szelet
tej 5 dl
tojás 3 db
gomba 25 dkg
angolszalonna 15 dkg
vöröshagyma 1 nagy fej
vaj 5 dkg
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
petrezselyem 0 ízlés szerint
kenyérszalonna 5 dkg
vaj 5 dkg
finomliszt 1 csapott ek
kökénylekvár 10 dkg
körtelé 2 dl
bors 0 ízlés szerint