Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kenyértésztában sült sonka

Kenyértésztában sült sonka
Kenyértésztában sült sonka
370 perc / előkészület: 20 perc sütés: 350 perc
receptkönyvben hozzászólások (13)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az Anyósomtól lestem el ezt a receptet. Amikor bekerültem a családba, nagyon elcsodálkoztam, hogy nem főzik, hanem sütik a húsvéti sonkát. Amikor megkóstoltam, tudtam, ezután sohasem eszünk főtt sonkát, és aki nálam evett, ugyan így "megfertőződött", és így készül a húsvétra.
A kenyértészta csak a sütés miatt fontos, sajnos ráragad a fólia, és így le kell szedni. Nagyjából fél órát kell számolni kilónként: nekem a 12 kg-os sonka 5,5 óra alatt készült el. Mivel ez az első receptem, igyekszem megoldani, hogy a folyamatról készült képeket is feltöltsem ide.

 


hozzávalók / 12 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A sonkát előző nap beáztatjuk, ha nem állt sokat sóban, elég csak éjszakára vízbe tenni.
  2. Másnap meleg vízben a cukorral felfuttajuk az élesztőt.
  3. A lisztbe belekeverjük a sót és az élesztős masszát, majd összegyúrjuk a tésztát. Fél óráig kelesztjük a tésztát.
  4. Nagyjából 40-50 centis fóliacsíkokat tépünk (4-5 db-ot), ez megy a sonka alá. A fóliára rátesszük a sonkát, és beborítjuk a tésztával úgy 2-3 centi vastagon, majd megfordítjuk, és a másik oldalát is megcsináljuk.
  5. Ezután legalább 6-8 réteg fóliába betekerjük a sonkát, és már mehet is a sütőbe.
  6. A csont mellé szúrva leellenőrizzük, megsült-e már a sonka.
  7. Leszedjük a tésztát a sonkáról.

  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 8 599
elküldve: 0
receptkönyvben: 65
elkészítve: 2/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Eleison

Mióta szakács: 2011.04.21.
5 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
alkalom: húsvét
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
kategória: húsételek
nehézség: közepes
szezon: tavasz
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

tésztában sült sonka, sonka kelt tésztában sütve

Hozzászólások (13)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Sancho
Sancho Sat, 2012-04-07 13:44

Alufóliát soha. Mi ez a "valami"? Kenyértésztába burkoljuk az egész sonkát, s úgy sütjük meg. Az az igazi. Ez, csak egyfajta "valami".

Eleison
Eleison / Eleison Sat, 2012-04-07 13:48

Sancho
Van amikor 17 kg-os sonkát sütök, és ugye kilóként fél órát számolok rá. Ha nem lenne rajta fólia, szerinted nem égne szénné a tészta??

Sancho
Sancho Sat, 2012-04-07 14:00

S kidobni a kenyértésztát? Kilónként félóra... Mese... A idei sonkám, most készült el, kenyérben, káposztalapival a tetején, kemencében, 4 óra alatt, kb 15 kilós volt. Tanulj főzni.

Eleison
Eleison / Eleison Sat, 2012-04-07 14:12

Ha már ennyire okos (és kedves) vagy tudhatod, hogy a kemencében nagyobb a hőfok, mint egy villanytűzhelyben, és a sülési idő is ennek függvényében változik.

Sancho
Sancho Sat, 2012-04-07 14:14

Fáskemencében is be lehet állítani. Csak kell tudni, hogyan. Jöjjön, keressen meg, elmesélhetem. Holnap bárány lesz, ugyencsak kemencében.

Eleison
Eleison / Eleison Sat, 2012-04-07 14:03

Te úgy csinálod, én meg így. Ha valami nem tetszik, vagy másként tudod, még nem kell kioktatni a másikat, főleg ilyen stílusban.

Chrissyke
Chrissyke / Chrissyke Sun, 2015-04-05 17:32

Ugyan! Csak az irigység beszél az ÚRIEMBERBŐL! (meg esetleg a hímsovinizmus...) :P
Az ilyeneket keresztben lenyeled, reggel, még kávé előtt!
No, szóval isteni lett!!!
Két kézzel tömtem! :)
Puszik

Koszider
koszider / Koszider Sat, 2012-04-07 10:45

Aztahétszázát! Ennél már csak az egyben ökörsütés lehet bonyolultabb feladat! Félek, hogy egy ekkora sonka nemhogy a sütőmbe, de a konyhámba se férne be. De gyönyörű!! Megnéztem a részletfotókat, majd letörölgettem a monitorról a rácsorgott nyálat.
Eleison, minden tiszteletem a tiéd!
Kellemes húsvéti ünnepeket: Koszider

Eleison
Eleison / Eleison Sat, 2012-04-07 10:52

Kedves Koszider
Neked is kellemes ünnepet kívánok.:)
Elárulom, idén ki lett csontozva a comb, és 4 részre lett vágva, így egyszerűbb volt elkészíteni, és ajándékozni is a családban. Nem bonyolult, és nagyon finom, tényleg nem vicc, aki már egyszer megkóstolta..:) Remélem kedvet kaptál és jövőre kipróbálod.:)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2011-05-21 08:14

Szia! Azt hittem elírás a 10-12 kg. Ez nem egy internetes recept,legalábbis én még sehol nem találkoztam vele. Nagyon guszta. Gratulálok! Éva

Eleison
Eleison / Eleison Sat, 2011-05-21 08:31

Valóban nem az, én sem láttam még sehol, de gondoltam másoknak is tetszeni fog.
Köszönöm.:)

1534
sonka 8 kg
finomliszt 200 dkg
élesztő 5 dkg
cukor 1 ek
1 ek
víz 1 dl