Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Képviselőfánk 10. -főzött krémmel

Képviselőfánk 10. -főzött krémmel
Képviselőfánk 10. -főzött krémmel
65 perc / előkészület: 40 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (17)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagymamám nagyon sokszor sütött képviselőfánkot, főleg a falusi búcsúk alkalmával. Főzött krémmel készítette mindig, amit imádtam. A receptet az általa is használt, Horváth Ilona szakácskönyvből vettem, így készítem évek óta. Nagyon sok képviselőfánk recept fellelhető, de általában pudingos krémmel tálalják. Ennek a fánknak a  különlegessége, hogy főzött krémmel készül.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A krémhez

ajánlat

Előző délután vagy este szoktam megsütni a tésztát, aztán másnap töltöm meg.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy 3 literes fazékba 2 dl vizet öntünk  és hozzáadjuk a zsírt meg a csipet sót. Ha a zsír elolvadt és a víz forr, egyszerre hozzáöntjük a lisztet, és fakanállal addig keverjük, amíg összeáll. (2-3 perc)
  2. A tűzről levéve, amíg forró, hozzáadjuk egyenként a tojásokat, mindegyik tojással külön-külön jól elkeverjük. Egy zsírozott sütőlapra (vagy sütőpapírra) 6 cm távolságban dió nagyságú halmokat rakunk (vagy nyomózsák segítségével) tetejét simára igazítjuk (hideg vizes kézzel szoktam), és a tésztát 1 óráig pihentetjük.
  3. Igen fontos a tészta sütése. Egyenletes, jó meleg sütőbe tesszük. A sütő ajtaját nem szabad kinyitni 15 percig, mert a tészta összeesik.  Utána még 5 percig csendesebb tűznél ropogósra sütjük. Ha nem sül elég ropogósra, rövidesen ellágyul.
  4. A kisült fánkokat félig bevágjuk, belsejét (ha jól sikerült, akkor nem igen van) kiszedjük, és vaníliakrémmel megtöltjük (valamint tejszínhabbal díszítjük még).
  5. Tetejét vaníliás cukorral meghintjük vagy karamellbe mártjuk.
  6. A vaníliakrémet a következőképpen készítjük el: a tojásfehérjéket a cukor 2/3-ával gőz fölött keményre verjük, majd félretesszük.
  7. A tej 2/3 részét forrni tesszük a vaníliával.
  8. A tojássárgákat elkeverjük a megmaradt cukorral, a megmaradt hideg tejjel, a liszttel.
  9. Hozzáadjuk a forró tejet, és a tűzhelynél addig főzzük folytonos keverés mellett, amíg olyan sűrű nem lesz, hogy elválik a lábas aljától.
  10. Levéve a tűzről, amíg forró, hozzáadagoljuk részletekben a tojáshabot.

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 37
össznézettség: 152 309
elküldve: 14
receptkönyvben: 448
elkészítve: 20/24
Facebookon megjelent: 1

szakács

Hossó Anita

Mióta szakács: 2011.05.23.
154 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

egyéb elnevezések

képviselőfánk, igazi képviselőfánk, főzött krémes képviselőfánk

Hozzászólások (17)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Gordon Ramsay magyar verzió
Gordon Ramsay magyar verzió Wed, 2018-08-15 19:16

Kedves Anita,

A mai nap folyamán megpróbáltam megsütni a fánkodat. Mit ne mondjak nem sikerült. Azt mertem feltételezni, hogy erre az oldalra azért kerülnek fel receptek, hogy a másikat segítsük és megosszuk a tudásunkat, nem azért, hogy őrületbe kergessük egymást. A liszt kicsit sok volt a 2dl vízhez, konkrétan szilárd lett a tészta, ami persze utána nem jött fel. Értem én, hogy ehhez kell egy kis ügyesség is, de azért mi csak sütni akarunk nem rakétát építeni. Szóval most a konyhám romjai közt ülve, a végeredményt bámulva, (ami megjegyzem inkább hasonlít egy kalapáccsal szétvert chicken nugetre, és túrópudingra) úgy vélem el kell mondanom, hogy ez a recept egy kalap .... . Nem bántásból vagy bunkóságból, neked biztosan sikerül megcsinálni ezt a receptet ehetőre, szóval ne sértődj meg, azon, hogy ezen remek próza alapján nekem nem sikerült, csak takaríthatatlanná tennem a gáztűzhelyet. Szerény véleményem tehát az, hogy ha ilyet akar sütni az ember keressen más receptet, mert ez nem való sok mindenre.

Szeretettel: Gordon Ramsay magyar verziója

rozsa1958
rozsa1958 Wed, 2015-12-09 15:00

Kedves Anita!Szeretném elkészíteni a fánkot de a zsír mennyisége az gondolom nem annyi ami oda van írva.Talán 100gramm?akar lenni?.köszönöm a válaszát előre is.

annazsofi
annazsofi / annazsofi Sat, 2015-02-07 15:10

Üdv.Mindenkinek!
Az csak természetes,hogy főzöttkrémből az igazi," klasszikus". Rég,fiatal asszony koromban készítettem képviselőfánkot,de a pontos adagokra már nem emlékeztem. Egy masik recept alapján ( 15 dkg zsír,15 dkg liszt,4 tojás) ehetetlen zsírgombóc született. Sajnálom a drága,tönkrement hozzávalókatA sütőm szuper, ő nem hibás. A lényeg,a
lényeg: ezt a receptet " kerestem!"!

Smuli
Smuli Fri, 2015-01-16 09:29

Kedves Anita!
Tegnap kipróbáltam a recepted, de sajnos nekem nem jöttek fel a fánkok :( Igaz első alkalommal készítettem el, de mindent a recept szerint csináltam, nem értem mi lehetett a baj :( Valami ötlet esetleg amire kifejezettem figyelni kell? Igaz én nem pihentettem a tésztát, mert más receptekben nem olvastam hogy kéne. Ez lehetett a gond? :/ Egyébként ha nincs benne se sütőpor, se semmi más, mitől jön fel a tészta? Köszönöm a választ :)

HossoAni
Hossó Anita / HossoAni Mon, 2015-01-19 00:19

Kedves Smuli!
Előrebocsájtom, hogy a képviselőfánk nem a legegyszerűbb tészta. Ahogyan olvastad is, sok csínja-bínja van, főleg a sütése nem egyszerű. A pihentetés hiánya nem lehetett olyan nagy gond, már én is csináltam enélkül. Inkább a sütő hőfoka lehetett az ok, mert ezt is ki kell tapasztalni.
A piskótában sem kell elvileg sütőpor, anélkül is fel kell jönnie. Ha esetleg mégis kerül bele egy kis sütőpor, az megemelheti persze, de alapból a piskóta tésztába sem kell. Amit talán még itt nem írtam, hogy egy kisebb edényt (konzerv doboz) szoktam a sütő aljára tenni, a sütés közben keletkező gőz is jót tesz a tésztának.
Van egy olyan torta is a receptjeim között, ami szintén ilyen tésztából készül, nézd meg, ha gondolod, Saint Honoré torta a neve. Abban egy pici sütőpor kerül a tésztába.
Remélem, tudtam segíteni! De ha még van kérdésed, tedd fel nyugodtan!
Üdv:
Anita
Remélem, tudtam segíteni!

Csilla2111
Csilla2111 / Csilla2111 Wed, 2014-06-11 15:30

Szia Anita,
a receptek közül nekem a Tiéd tetszik legjobban, de összehasonlítva kitűnik, hogy a többiben 1:1 arányban van a zsiradék és a liszt, a tiédben 1:2. Kicsit megszeppentem, hogy vajon melyik a megfelelő. Természetesen tapasztalatom csak annyi, hogy a nagyim készített képviselő fánkot sátoros ünnepekkor, de neki aranyból volt a keze és érzésre mért ki mindent. Köszönöm előre is a tippet.

HossoAni
Hossó Anita / HossoAni Sun, 2014-06-15 00:11

Szia! Először is köszönöm, hogy megtisztelsz a bizalmaddal. A többi receptnél látni kéne a többi hozzávaló arányait is, hogy véleményt tudjak formálni. Az biztos, hogy ez a recept működik, már nagyon sokszor készítettem. Számít pl. a tojások nagysága is, ha túl nagyok, akkor lehet, hogy kevesebb kell majd a tésztához. (Én közepes méretűeket szoktam használni.)
Remélem, hogy tudtam segíteni! Ha még van kérdésed, szívesen válaszolok rá!
További szép hétvégét kívánok!
Anita

Marcsika007
Marcsus / Marcsika007 Mon, 2014-01-27 19:47

Nagyon tetszik a recepted,nem szeretem a pudingport mert számomra teljesen mű íze van. A napokban ki lesz probálva.

HossoAni
Hossó Anita / HossoAni Sun, 2014-02-02 20:56

Köszönöm szépen! Teljesen igazad van, a képviselőfánk csakis főzött krémmel jó! Nekem amúgy is nagy kedvencem a főzött vanília krém, az egyik kedvenc sütimben is ilyen krém van. Bízom benne, hogy ízlett Nektek is!
Üdv:
Anita

Mercuska
Mercuska Sun, 2013-01-27 15:47

Végre egy igazinak látszó recept! Már az agyvérzés kerülget, amikor meglátom a vaníliás pudingpor nevét is! Most ettünk cukrászdait, és megfogadtam, hogy én is készítek. A receptet mentettem, ha lesz időm, kipróbálom. Köszönöm!

HossoAni
Hossó Anita / HossoAni Sun, 2013-02-03 03:06

Kedves Mercuska!
Igazad van, nekem is a főzött krémmel ízlik a legjobban! Bízom benne, hogy elnyeri tetszésedet a recept!
Üdv:
Anita

HossoAni
Hossó Anita / HossoAni Sun, 2011-07-10 00:20

Kedves Manna70!
Köszönöm a figyelmeztetést, ez valóban kimaradt, általában éjszaka gépelem a recepteket :-). A legvégén adagoljuk a forró krémhez.
Üdv:
Anita

710
finomliszt 200 g
sertészsír 1 ek
tojás 5 db
víz 2 dl
1 csipet
tojás 5 db
tej 6 dl
finomliszt 100 g
cukor 150 g
vanília 0.5 db