Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Képviselőfánk Allisc konyhájából

Képviselőfánk Allisc konyhájából
Képviselőfánk Allisc konyhájából
48 perc / előkészület: 30 perc sütés: 18 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagy kedvencünk ez a süti, ezért gyakran sütöm. A recept egy nagyon régi Váncza süteményeskönyvből való, amit nagymamámtól örököltem. A krémet vaníliás pudingból is meg lehet főzni, akkor a liszt helyett egy csomag pudingport használjunk.

hozzávalók / 8 adag

tészta

krém

teteje

ajánlat

Ezekkel a hozzávaló-adagokkal sütve egy nem túl édes desszertet kapunk, aki édesebben szereti, emelheti a cukor adagot a krémben is, illetve a tejszínhabba is lehet tenni, vagy bátrabban porcukrozni a végén.

Szólj hozzá!

elkészítés

Égetett tészta elkészítése:

  1. Bekapcsoljuk a sütőt 200 °C -ra, alul felül sütésre állítva, hogy bemelegedjen.
  2. Tűzhelyen a vajat 10 evőkanál vízzel felforraljuk. Mikor forr, beleszórjuk a réteslisztet (a könyv itt 0-ás grízes lisztet ír, utánanéztem, az talán u.a, mint a rétesliszt) óvatosan, hogy ne legyen csomós, és kevergetve sűrűre főzzük.
  3. A tűzről levéve egyenként hozzáadunk 4 egész tojást, és jól kikavarjuk, hogy teljesen homogén, kicsit habos állagú tésztát kapjunk.
  4. Sütőlemezre kis tojás méretű halmocskákat rakunk, egymástól jó nagy távolságra, mert legalább duplájukra nőnek meg sütéskor. Betesszük a sütőbe, lecsendesítjük a sütőt 190 °C-ra, és kb. 18-20 percig sütjük őket. Fontos, hogy a sütőt legalább 10 percig nem szabad kinyitni, mert összeesnek a gömböcskék.
  5. Miután a fánkok szép pirosra sültek, kivesszük a sütőből, és hagyjuk szobahőmérsékleten kihűlni őket. Közben elkészítjük a krémet is.

Krém elkészítése:

  1. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket kemény habbá verjük.
  2. A 4 evőkanál finomlisztet a 2 tojássárgájával és pár kanál tejjel kikavarjuk, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliát (ez lehet eszencia, rúd kikapart magja, vagy vaníliás cukor), és folyamatosan kavargatva hozzáadjuk a többi tejet is, majd csendes lángon sűrűre főzzük.
  3. Mikor kész, lehúzzuk a tűzről, és gyors mozdulatokkal még belekavarjuk a tojáshabot is, ami a forró krémben megszilárdulva segít tartást adni majd a krémnek, hogy ne legyen túl folyékony. Hagyjuk ezt is kihűlni.

Összeállítás:

  1. A tejszínből kemény habot verünk (én ebbe már nem teszek cukrot, de ízlés szerint lehet édesíteni).
  2. A kihűlt fánkok alján éles késsel bemetszést készítünk, és óvatosan szétnyitjuk őket. Ha teljesen leszakad a felső felük, az sem baj, mert majd a krémre, mint "sapkát" ráhelyezhetjük a tetőt. Az üregeket megtöltjük a kihűlt krémmel. A krémre halmozzunk még egy kevés tejszínhabot is.
  3. Tálaláskor kissé behinthetjük porcukorral.
  • sütési hőfok: 190°C
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 008
elküldve: 0
receptkönyvben: 8
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Allisc

Mióta szakács: 2015.04.14.
56 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

képviselőfánk, habos krémes égetett fánk, vaníliakrémes tejszínes töltött fánk

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

493
vaj 10 dkg
víz 10 evőkanál
rétesliszt 10 dkg
tojás 4 db
tojás 2 db
finomliszt 4 evőkanál
tej 5 dl
vanília 1 db
cukor 15 dkg
habtejszín 4 dl
porcukor 5 dkg