Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Képviselőfánk Csillárka konyhájából

Képviselőfánk Csillárka konyhájából
Képviselőfánk Csillárka konyhájából
50 perc / előkészület: 10 perc főzés: 10 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Kissé bonyolult recept, de aki szereti a kihívásokat bátran vágjon bele, mert a végeredmény miatt megéri! Nagyon finom!

hozzávalók / 12 adag

Tésztához

Krémhez

Tetejére

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tésztához a zsírt felolvasztjuk, de nem forraljuk fel, inkább még úszkáljon benne egy-két fel nem olvadt darabka. Hozzáöntjük a vizet, amiben előzőleg elkevertük a sót és a cukrot! Addig forraljuk, amíg "köpködni" nem kezd. Ezután belekeverjük a lisztet és addig keverjük, amíg a tészta el nem válik az edény falától. Nagyon vigyázzunk, hogy ne égjen le a tészta, mert sütés után is érződni fog rajta az égett íz!
  2. A tésztát hagyjuk kicsit hűlni. Kellemes meleg legyen, különben a tojások megsülnek benne. A tojásokat egyenként keverjük a tésztához. A legkönnyebb kézimixerrel. A tojások méretétől függ, hogy mennyit vesz fel a tészta. A vége felé keverjünk rá kézzel is, mert úgy fogjuk látni, hogy kellő állagú-e a tésztánk. Enyhén krémes állagúnak kell lennie.
  3. Sütőpapírral bélelt tepsibe habzsák segítségével tojásnyi nagyságú halmokat nyomunk.
  4. Sütés előtt 1 órát pihentetni kell a tésztát.
  5. 220-230 fokra előmelegítjük a sütőt. A tepsit a sütőtérbe tesszük, és pici vizet spriccelünk a sütő aljára. Addig nem nyitogatjuk a sütő ajtatát, amíg színt nem kap a tésztánk. Kb. 15-20 perc.
  6. Ezután résnyire kitámasztjuk a sütő ajtaját, hogy a gőz távozni tudjon.
  7. A hőmérsékletet 130-140 fokra csökkentjük, és pár percig szárítjuk a tésztát. Sütés után aranybarna színű, könnyű, üreges tésztát kell kapjunk.
  8. Megfőzzük a sárgakrémet: Először a tojásfehérjéből és a cukor feléből kemény habot verünk. (Ha van segítség jobb a krémet főzés közben felverni, hogy egyszerre legyen kész a tojáshab és a krém.) A pudingport 3 dl tejjel simára keverjük, majd beledolgozzuk a tojások sárgáját. A maradék tejet a cukor másik felével felforraljuk, majd hozzákeverjük a pudingporos masszát. Addig főzzük, még 1-et nem rottyan. Majd a tűzről levéve gyors, határozott mozdulattal beledolgozzuk a tojáshabot.
  9. A fánkok tetejét levágjuk, és a még forró krémet habzsák segítségével a fánkok üreges belsejébe töltjük. Megvárjuk míg a krém kihűl.
  10. A tejszínt kemény habbá verjük és a sárgakrémre nyomjuk. A fánkok tetejét a tejszínre helyezzük, porcukorral meghintjük és fogyasztásig hűtőben tároljuk.
  • sütési hőfok: 220°C

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 11
össznézettség: 55 024
elküldve: 14
receptkönyvben: 362
elkészítve: 18/24
Facebookon megjelent: -

szakács

Csillárka

Mióta szakács: 2011.04.27.
7 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
kategória: édes süti
nehézség: nehéz
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

fánk égetett tésztából, vaníliakrémes fánk, tejszínes-vaníliapudingos fánk

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

zsuzsu1009
zsuzsu1009 Mon, 2015-09-28 01:18

Szia Csillarka! En is keszitettem mar tobbszor kepviselofankot korabban mas recept alapjan, es mindig gyonyoru lett. Gondoltam, kiprobalom ezt is, de a hozzaszolasokat csak utolag olvastam el. De ezzel a recepttel nagyon nagy baj van. Mindent, de mindent a leiras szerint csinaltam. Zsirban sult a fank a sutoben, en meg ilyet soha nem lattam. Csak a 10 tojast sajnalom...de nagyon! Nem tudom ajanlani senkinek!
Csillarka, biztos vagyok benne, jot akartal nekunk, ne haragudj meg a kritikaert. Tisztelettel, Zsuzsi

Hasibecker
Hasibecker Wed, 2014-10-01 13:55

Ritkán írok ilyet, de ennél az "égetett vagy forrázott" tésztánál, mint a képviselőfánk rosszak az arányok. Több évtizede sütöm a képviselőfánkot az anyósomtól kapott, 1957-ben kiadott Gazdasszonyok Könyve-ből és soha nem volt vele gondom, mindig szépen feljött és kellően lyukacsos volt a belseje.
Tehát a tésztához valók: 20 dkg liszt, 10 dkg zsír, 5 egész tojás és 2 dl forró víz kell (se só, se cukor nem kell bele).
Elkészítése: A 2 dl forró vízhez hozzáadjuk a zsírt, ha elolvadt és a víz forr, egyszerre hozzáadjuk a lisztet és fakanállal addig kavarjuk, amíg összeáll (2-3 perc). A tűzről levéve még forrón hozzáadjuk a tojásokat, mindegyikkel külön-külön jól elkeverve.
Zsírozott sütőlapon dió nagyságú halmokat egymástól 6 cm távolságra rakunk és a tésztát 1 órán keresztül pihentetjük. Egyenletes, jó meleg sütőbe tesszük, a sütő ajtaját 15 percig nem szabad kinyitni, mert a tészta összeesik, 15-20 perc után lejjebb véve a tüzet, még 10 percig sütni kell, hogy ropogósra süljön a tészta. Ha nem sül elég ropogósra a tészta, rövidesen ellágyul. Vaníliakrémmel töltjük.
Krém: 3 tojás, 3,5 dl tej, 6 dkg liszt, 10 dkg cukor, fél rúd vanília vagy 1 cs. vaníliáscukor.
Remélem tudtam segíteni azoknak, akiknek e recept alapján nem sikerült elkészíteni ezt a finom süteményt.
Jó sütögetést kívánok!
Marika

csillarka
Csillárka / csillarka Thu, 2014-10-02 15:12

Kedves Marika!

Köszönöm a hozzászólást, bár nem értem!
Ez az oldal azért jó, mert mindeninek lehetősége van a saját receptjét megosztani másokkal. Én is ezt tettem, igaz nem hozzászólás formájában.
Biztos nagyon finom az a recept, amit Ön készít, de az általam feltett recept anyaghányada sem "rossz". Cukrász tanuló koromban tanultam, profi cukrásztól.
Én is ismerek más receptet is, ami mint látszik nem az egyetlen!
Nem tudom a vélemény kipróbálás után lett-e leírva, de én kipróbálás után ossztottam meg ezt másokkal.
További jó sütögetést, bármelyik recepthez!
Szép napot!
Kata

Leócika
Leócika Fri, 2013-09-06 15:08

Szia ! Nekem , is ugyanigy van leirva a képviselőfánk , és mondhatom ,hogy ez az igazi Ezt a receptet én is ajánlom mindenkinek Szivessen feltenném a képet amit én csináltam , de nem tudom hogyan----

timbor
timbor Sat, 2012-12-01 13:43

Ma megcsináltam ,a leírtak szerint jártam el ,sajna a kukába kötött ki :(sülés közben tocsogott alatta a zsír és szerintem az állagának sem ilyenek kellet volna lennie :(Nem tudom mit rontottam el,csak a9 tojást sajnálom.....

chicaguia
chicaguia Sun, 2012-08-19 11:21

Én kóstoltam, és ha valaki igazi, cukrász minőségű képviselő fánkot szeretne otthon elkészíteni, szívből ajánlom ezt a receptet!

Üdv: Mónika

M.Era
M.Era / M.Era Mon, 2012-07-23 16:59

Szia !
Nagyon jól néz ki ! Pihentetéskor már kiadagoltuk a masszát a sütőpapírra, vagy egyben pihen ?
Hány db jön ki kb belőle ?
Köszi a válaszod.
Era

csillarka
Csillárka / csillarka Mon, 2012-07-23 21:13

Szia Era!

A tészta már a tepsin kinyomva pihen! Ebből az adagból kb 15-20db jön ki!
Jó sütögetést!
Kata

618
víz 2.5 dl
sertészsír 25 dkg
finomliszt 25 dkg
tojás 10 db
1 csipet
cukor 1 csipet
tej 1 l
cukor 30 dkg
vaníliás pudingpor 140 g
tojás 6 db
habtejszín 3 dl