Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Képviselőfánk Fahéj konyhájából

Képviselőfánk Fahéj konyhájából
Képviselőfánk Fahéj konyhájából
55 perc / előkészület: 30 perc főzés: 5 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (28)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Vannak, akik nem mernek nekiállni a képviselőfánk sütésnek, mert az a hír járja, hogy problémás, macerás a készítése. Állítólag csinál olyan vicceket, hogy összeesik a sütőben ahelyett, hogy triplájára nőne, pedig ugye ez lenne a feladata. Természetesen én is félve álltam neki úgy 20 éve először, és remegve vártam a végkifejletet. A feszültséget még az is fokozta, hogy nem volt ablak a sütőajtómon, és én meg nem nyitogathattam (ennél a sütinél tilos!), hogy nyomon követhessem az eseményeket. De nem történt semmi borzalmas. Szépek lettek a fánkok. És azóta is mindig. És nem macerásabb, mint bármelyik krémes süti. Viszont sok krémes sütinél ezerszer finomabb, szóval nagyon megéri elkészíteni. A tíz tojás se tartson vissza senkit, mert ez így nem drágább, mint egy vajas süti csokival a tetején, vagy egy kis doboz mascarpone.

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A krémhez

ajánlat

Én ebből az adagból kb. 50 kis fánkot készítek. A család kérése volt, hogy egyfalatosak legyenek. Úgy könnyebb megenni. :)

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A vizet felforrósítjuk, felolvasztjuk benne a zsírt.
  2. Hozzáöntjük a lisztet, és fakanállal addig keverjük, míg egy darabba összeáll.
  3. Levesszük a tűzről, és egyenként, nagyon alaposan belekeverjük a tojásokat.
  4. A masszából kis diónyi gömböket formázunk, és zsírozott tepsire rakjuk, egymástól kb. 6 cm-re. Így pihentetjük 1 órát.
  5. A sütőt a legmelegebbre hevítjük, a tésztát betesszük. 1-2 perc perc múlva 200°C-ra csökkentve a hőt összesen 15 percig sütjük ezen a hőfokon, majd a sütőajtót megnyitva, 160°C-on szárítjuk még 5 percig.
  6. A tepsin hagyjuk kihűlni.
  7. A krémhez a tojásokat kettéválasztjuk, és a fehérjét 10 dkg cukorral gőz fölött kemény habbá verjük. Félretesszük.
  8. A tejben csomómentesre keverjük a tojássárgákat, a lisztet, 5 dkg cukrot és a vaníliás cukrot. Folytonosan kevergetve sűrű péppé főzzük.
  9. A tűzről levéve még forrón, óvatosan hozzákeverjük a tojáshabot. Langyosra hűtjük.
  10. A fánkokat kettévágjuk (a belsejükben maradt kevés, hártyaszerű tésztát eltávolítjuk), és alsó részükbe töltjük a vaníliakrémet.
  11. Tetejükbe tejszínhabot teszünk, és egymáshoz illesztjük a két részt.
  12. 1-2 órára hűtőbe tesszük, hogy a krém jól megdermedjen.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 10
össznézettség: 21 850
elküldve: 9
receptkönyvben: 420
elkészítve: 36/38
Facebookon megjelent: -

szakács

Fahéj

Mióta szakács: 2010.07.27.
288 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, ebéd, uzsonna
konyhatitkok: nagyi receptjei
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, vasárnapi ebéd
kategória: édes süti
nehézség: közepes
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

égetett fánk, vaníliakrémes égetett fánk, töltött fánk

Hozzászólások (28)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

EdesMindegy
EdesMindegy Fri, 2018-12-21 15:15

Kedves Fahéj!
Hálásan köszönöm a receptet, én is nagyon féltem a képviselőfánk sütésétől, holott ezelőtt vagy 25 évvel, egy másik recept alapján sikerült... azóta sem próbáltam. A recepted tökéletes, amikor képviselőfánkot ennénk, bátran neki állhatok. Áldott, békés Karácsonyt kívánok. :)

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sun, 2018-12-23 20:54

Köszönöm! Békés karácsonyt kívánok én is, és sikeres új esztendőt!
Üdv: Fahéj

Mezgakriszta
Mezgakriszta Sun, 2018-05-13 15:08

Szia! Ezen recept alapján csináltam életem első képviselőfánkját. Hát, mit mondjak, isteni lett. Szülinapi buliba sütöttem, úgyhogy én is kicsi fánkokat csináltam, rekordidő alatt fogyott el, nagyobb sikere volt, mint a tortának. Köszi <3

Krijaz
Krijaz Sun, 2017-11-12 21:11

Kedves Fahéj! Ez egy szuper recept! Nagyon régóta terveztem már, hogy megsütöm, de eddig nem mertem nekiállni. Mindent a recept szerint csináltam, nagyon finom lett. A 30 db fánk pillanatok alatt elfogyott. Nem érte meg a hűtést! Kisfiam véleménye: " Anya, legközelebb 200 tojásból csináld!" Köszi!

Fahéj
Fahéj / Fahéj Wed, 2017-11-15 17:24

Örülök, hogy bevált a recept! Megértem a fiadat, nálunk is pillanatok alatt ez az adag. Nagyon szeretjük mi is.
Üdv: Fahéj

karica
karica / karica Sun, 2015-05-03 11:57

Kedves Fahéj!
Egykoron (kb 30 évvel ezelőtt) gyakran készítettem, de aztán feledésbe merült a képviselőfánk, hiszen annyi új dolgot kellett kipróbálni. Most hogy feltetted, újra elkészítettem, s ezt kapja tőlem anyáknapjára Édesanyám, no és a fiamnak is jut, aki engem köszönt ma.
Éppen 30 db lett belőle, s a töltelék is éppen elég. Nagyon guszták :)
Mi tejszín nélkül szeretjük.
Köszönöm, hogy feltetted!

Fahéj
Fahéj / Fahéj Mon, 2015-05-04 14:31

Kedves Karica!
Igazán nincs mit! Örülök, hogy eszedbe juttattam ezt a finom sütit. Anyukád és a fiad is biztosan nagyon örült, hogy nekik kedveskedve épp ezt készítetted el.
Mindannyiótoknak jó egészséget kívánok! Üdvözlettel :Fahéj

Chladek Piroska
Piros / Chladek Piroska Wed, 2014-06-18 22:35

Kedves Fahéj! Én kissé megküzdöttem ezzel a fánkkal: a tészta -bár kis méretű tojásokat használtam- nekem nagyon folyós lett, csak több liszt hozzáadásával, vizes kézzel sikerült értékelhető gombócokat formáznom. (Ezek ízre és küllemre jók lettek, bár 32 db jött ki belőle - nyilván diónyinál nagyobb gombócok lettek). A töltelék nagyon finom lett, de az is híg, így sanos nem tartotta a fánkok kalapját, hanem kifolyt belőlük. A felvert fehérje kemény volt, szerintem a tejes részével lehetett a gond, mit gondolsz, mit ronthattam el? Meddig kell a krémet főzni, hogy elég sűrű legyen és ne folyjon ki a végén a fánkocskákból? Köszi Piros

Fahéj
Fahéj / Fahéj Thu, 2014-06-19 20:44

Kedves Piros!
Amikor a lisztet hozzáadod a felforralt zsíros vízhez, akkor még a tűzön hagyva kevergetni kell ezt a masszát, amíg jól össze nem áll egy sűrű valamivé. A tojásokat egyenként kell aztán hozzáadni, és addig nem szabad másik tojást beletenni, míg az előzőt teljesen el nem kevertük annyira, hogy egy homogén, sűrű masszát adjon. Minél kisebbek a tojások, annál több kell belőlük, szóval még 6 kis tojástól sem szabadna hígnak lennie a tésztának. A krémnél pedig az 5 tojássárga azt a 6 dl tejet a hozzáadott liszttel együtt amint felforr, pillanatok alatt annyira besűríti, hogy alig lehet keverni. De ahhoz bugyognia kell. A fehérje a cukorral gőz fölött felverve akkor jó, ha érezzük, hogy jól átmelegedett, fényessé vált, és a habverőn masszívan megáll, ha azt kihúzzuk a habból. Vigyázni kell, amikor ezt a habot beleforgatjuk a forró krémbe, mert alaposan el kell keverni benne, de csak finom mozdulatokkal, alányúlva egy kanállal, függőlegesen keverni, hogy ami alul volt , felülre kerüljön, stb, hogy a hab ne törjön totál össze. Amikor kész, nem egy kemény krém, de ahogy hűl, szépen egyre tartósabbá válik, megtartja a kalapocskákat, ha ezekkel az arányokkal dolgozunk.
Remélem, tudtam segíteni. Üdv: Fahéj

dadimami
dadimami Fri, 2014-05-09 22:30

Kedves Fahéj!
Legközelebbi családi ünnepi alkalommal szeretném elkészíteni a recepted szerint a képviselőfánkot. Tejszínhab ügyben szeretném a tanácsodat kérni, húsvétkor vettem tejszínt a piacon 0,5 literes flakonost, itthon felforraltam, de nem került sor a felhasználására, ezért lefagyasztottam. Kérdésem, hogy felengedés után érdemes-e próbálkoznom a habbá felveréssel, vagy használjam fel máshoz és e célra vegyek új habtejszínt?
üdvözlettel: Margó

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sat, 2014-05-10 13:09

Kedves Margó!
Sajnos, tejszínügyben elég járatlan vagyok. Jó párszor ráfáztam már a friss tejszínre. Vagy nem lehetett rendesen felverni vagy vaj lett belőle. Szégyen-gyalázat, de ha biztosra akarok menni, akkor tejszínhab port veszek, és sosincs gondom miatta. Én úgy érzem, a lefagyasztott tejszín is felverhető, hiszen mondják is, hogy felverés előtt tegyük kis időre mélyhűtőbe, mert szereti, ha irdatlan hidegen van felverve. Ennek ellenére, ha teheted, vegyél frisset, aztán a fagyottat meg felhasználhatod valami kevésbé kényes sütihez.
Üdv: Fahéj

dadimami
dadimami Sat, 2014-05-10 21:22

Kedves Fahéj!
Köszönöm válaszodat. Azt hiszem valóban jobb nem kockáztatni, a fagyasztóban levővel, majd sütök vele kalácsot.
Én a csarnokban vásárolt friss tejszínt felforralás, kihűlés után legalább egy éjszakára a normál hűtőbe szoktam tenni a és így általában jól felverődik, esetleg ha tortakrémhez használom néha habfixet teszek hozzá, akkor már biztos, hogy jó. A kedvenc csokikrémem tortába, 0,5 liter tejszínbe forralás után 20 dkg magas kakaótartalmú étcsokit tördelek, amit homogenizálok, majd az éjszakás hűtés után jól felverem. Jó masszív tortakrém lesz, pici rum, vagy vaniliáscukor kerülhet bele. A legegyszerűbb és tuti csokikrém.
Üdv: Margó

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sun, 2014-05-11 18:30

Kedves Margó!
A tortakrémed az a bizonyos "ganache" krém. Én is készítem néha, és valóban csudafinom, könnyű, és tényleg masszív lesz. Ezzel nincs is gond, csak a sima tejszínnel. :)) Sajnos én piacon nem tudok venni. Veszem ezeket a bolti ultrapasztőrözött vackokat, de ezeknek nagyon kétesélyes a kimenetele, hogy mi lesz belőle, ha megpróbálom felverni.
Szép estét! Üdv: Fahéj

Tagica
Tagica Fri, 2014-05-09 12:25

Szia Fahéj, mit gondolsz, sima disznózsírral, vagy egyéb zsiradékkal is működik a recept? Sajnos ahol élek nem tudok beszerezni mangalica zsírt. Köszönöm :)

Fahéj
Fahéj / Fahéj Fri, 2014-05-09 13:13

Szia!
Természetesen, hogy sima disznózsírral is működik. Legtöbbször én is "csak" azzal készítem. Viszont próbáltam már vajjal is, margarinnal is, de nekem azok nem jöttek be.
Üdv: Fahéj

Levendula
Levendula / Levendula Fri, 2014-05-02 12:11

Kedves Fahéj, ezt a receptedet (természetesen minden Rád utaló linkkel) felraktam a Pinterestre, angolra fordítva. Remélem, keletje lesz! Üdv: L. (Éva)

Fahéj
Fahéj / Fahéj Fri, 2014-05-02 19:01

Kedves Éva!
Köszönöm a népszerűsítést! :)
Szép hétvégét! Fahéj

atina
atina Sun, 2013-12-22 07:36

Évek óta nem sütöttem fánkot, pedig a bolti meg sem közelíti a házit, gondoltam karácsonyra megpróbálkozom vele. Ez tényleg egy megbízható recept, tökéletes fánkok lettek,a krémet majd csak holnap töltöm bele, bár én a tojásfehérjét nem szoktam gőz fölött felverni csak simán. Boldog Karácsonyt!

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sun, 2013-12-22 08:06

Van,hogy én is kihagyom a gőzt,úgy is jó. Örülök, hogy bevált a recept.
Békés karàcsonyt neked is!
Üdv,Fahéj

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Wed, 2013-11-06 13:34

Ezek csodaszépek.kívánatosak és biztosan olyan finomak, amilyennek látom őket. Nem is tudom mit mondhatnék még, annyira elvarázsolt a látvány. Bármihez nyúlsz, az tökéletes. Puszi: Éva

Fahéj
Fahéj / Fahéj Wed, 2013-11-06 18:07

Csak szeretném! Látnád a tegnapi nyomi zsemléimet. :))) De azért köszönöm a dicséretet.
Puszi: Fahéj

anyamancsika
anyamancsika Sun, 2013-11-03 14:32

Én kb.20 éve halogatom a képviselőfánk sütését:) Kamaszlányaim kedvéért viszont ezt kipróbálom.Ez a recept számomra "megnyugtatóan" jó. Tehát: biztosan sikerül! Esetleg beszámolok.

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sun, 2013-11-03 17:02

Nekem még mindig sikerült, szerintem ez egy megbízható recept. A lényeg a sütésnél van, jó forró sütő kell és nem szabad az ajtaját nyitogatni legalább 15 percig. Várom a beszámolót!
Üdv: Fahéj

699
finomliszt 20 dkg
mangalica zsír 10 dkg
víz 2 dl
tojás 5 db
tej 6 dl
tojás 5 db
finomliszt 8 dkg
cukor 15 dkg
vaníliás cukor 2 csomag
habtejszín 2 dl