Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kerek flódni pite

Kerek flódni pite
Kerek flódni pite
95 perc / előkészület: 40 perc főzés: 5 perc sütés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Igazi minden jóval megpakolt különlegesség, amit az év bármelyik szakaszában elkészíthetünk, de valahogy karácsonykor a legjobb - legalábbis számomra. :)

hozzávalók / 8 adag

A tésztához

A mákos réteghez

A diós réteghez

Az almás réteghez

Az összeállításhoz

A szóráshoz, kenéshez

Szólj hozzá!

elkészítés

A tésztához

  1. A tésztához a kétféle lisztet egy nagy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a sütőport, a porcukrot. A hideg vajat rákockázzuk, a sárgákat melléütjük. Összemorzsoljuk, majd a hideg bort hozzáöntve szépen összedolgozzuk, és fóliába csomagolva hűtőbe tesszük pihenni.
  2. Amíg pihen, elkészítjük a töltelékeket. 
  3. A tésztát kivesszük a hűtőből, és levágjuk a 2/3-át. Kinyújtjuk, vajazott, lisztezett 22 cm-es, magas falú piteformába tesszük, és jól beleigazítjuk. Megkenjük a szilvalekvár felével, majd a mákos töltelékkel.
  4. A maradék tészta harmadát levágjuk, kinyújtjuk, majd ráigazítjuk.
  5. Ezt a réteget megkenjük szilvalekvárral, rásimítjuk a diós tölteléket, amit ismét befedjük a maradék tészta harmadával.
  6. Ráhalmozzuk a kinyomkodott almát, befedjük az utolsó kinyújtott tésztalappal.

A mákos réteghez

  1. A bort egy kis lábosban összemelegítjük a cukorral (csak amíg a cukor megolvad) hozzáadjuk a mazsolát, és leöntjük vele a mákot. Jól összekeverjük.

A diós réteghez

  1. 1,5 dl fehérbort egy kis lábosba teszünk, hozzárakjuk a a cukrot, kicsit összeforraljuk (csak amíg a cukor megolvad). Leöntjük vele a diót, hozzáadjuk az összetört csokit, összekeverjük, és félrerakjuk.

Az almás réteghez

  1. Meghámozzuk, majd lereszeljük az almát, kinyomkodjuk, hogy a fölösleges lé ne áztassa el a tésztát. Rácsavarjuk a citrom levét, hozzátesszük a mézet és a fűszereket, jól összedolgozzuk.

Az összeállításhoz

  1. Az összeállításhoz feltüntetett szilvalekvárt értelemszerűen felosztjuk a mákos, diós rétegek között.

A szóráshoz, kenéshez

  1. A széleit két újjal összenyomkodjuk, a tetejét megkenjük a felvert tojással, és a közepét kiszúrjuk egy fenyőfa formával (érdemes a sütés első 15 percében benne is hagyni, hogy ne folyjon össze).
  2. 170 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és kb. 50 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. Langyosra hűtjük, porcukorral megszórjuk, és úgy tálaljuk.
  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 22 cm
  • elkészítettem: 8 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 4 774
elküldve: 1
receptkönyvben: 40
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Dacota

Mióta szakács: 2009.11.28.
537 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
konyhatitkok: nagyi receptjei
költség egy főre: megfizethető receptek
nehézség: nehéz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
szezon: tél
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

flódni

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

878
finomliszt 20 dkg
rétesliszt 20 dkg
vaj 20 dkg
porcukor 8 dkg
1 csipet
sütőpor 1 késhegynyi
fehérbor 80 ml
tojássárgája 2 db
mák 15 dkg
porcukor 6 dkg
fehérbor 1.5 dl
mazsola 1 marék
dió 15 dkg
porcukor 8 dkg
fehérbor 1.5 dl
étcsokoládé 3 dkg
alma 3 közepes db
méz 2 ek
citromlé 0.5 citromból nyert
fahéj 1 tk
szegfűszeg 0.5 tk
szilvalekvár 10 dkg
tojás 1 db
porcukor 5 dkg