Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kerekrépa krémleves

Kerekrépa krémleves
Kerekrépa krémleves
30 perc / előkészület: 10 perc főzés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (10)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Borbás Marcsi gasztroműsorát is sikerült levadásznom a hétvégén. Missziómnak tekintettem az ízlésemnek megfelelő kerekrépás receptek összegyűjtését, mivel a heti zöldségdobozban (ami egy ökotanyáról érkezett) többek között meglapult 2 darab ilyen finomság is. Sosem ettem még kerekrépát, így kipróbáltuk nyersen és leves formájában is.

Nagyon ízlik ennek a zöldségnek az érdekes, karalébára hasonlító, picit kesernyés íze, és a kakukkfű meg a gyömbér remekül kihozza a kerekrépa különleges zamatát.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Finom, melegítő téli étel.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A kerekrépát meghámozzuk, apró kockákra vágjuk.
  2. Lobogó, sós vízbe dobjuk a répakockákat, és kb. 10 perc alatt puhára főzzük.
  3. Míg a répa megfő, megpuculjuk a vöröshagymát, felkockázzuk, és olajon üvegesre pároljuk.
  4. A halványító zellert megmossuk, felaprítjuk, és a hagymához adjuk. Összesütjük.
  5. Ha a répa megfőtt, hozzáadjuk a hagymát és a zellert, és a lángról levéve, botmixerrel pürésítjük.
  6. A pürésítés után visszatesszük a levest a gázra, hozzáadjuk a mézet és a reszelt gyömbért -ízlés szerinti mennyiségben.
  7. Hozzáadjuk a tejszínt, fűszerezzük. Felforraljuk, és legvégül hozzákeverjük a vajat, ami a tejszín mellett még sűríti a levesünket.
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 2 456
elküldve: 0
receptkönyvben: 25
elkészítve: 1/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Tuvia

Mióta szakács: 2011.01.12.
97 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
kalória: alacsony
nehézség: könnyű
kategória: levesek
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tél
elkészítési idő: 15-30 perc
mikor: ebéd, vacsora
diéta: gluténmentes, tojásmentes
adag: 4 főre
fogás: leves
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

vajrépa leves, krémleves kerekrépából, zelleres-tejszínes krémleves kerekrépából

Hozzászólások (10)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

nemgabi
nemgabi / nemgabi Sun, 2012-12-16 16:44

Ma ebédre elkészítettem. Elmondhatom, hogy nagyon-nagyon finom és különleges ízű ez a leves! Még a férjemnek is ízlett! Ebben a hideg, nyirkos időben igazi melengető étel, ahogy az ajánlatban te is írod. Biztos, hogy nem először készítettem el. Köszi a receptet!
Gabi

Tuvia13
Tuvia / Tuvia13 Sun, 2012-12-16 20:44

Szia Gabi!
Nagyon örülök, hogy ízlett nektek. Ebben a hidegben tényleg nincs jobb az ilyen tartalmas leveseknél. Jó készülődést az ünnepre!
Zsuzsa

szépróza
szépróza / szépróza Sun, 2012-12-09 20:18

nahát, már azt hittem ki kell dobni a hűtőben fonnyadozó vajreteket :-P
(én ilyen néven ismerem, és eddig csak szendvicsekre használtam. vagy amikor nagyon fogyóztam kenyér helyett erre csináltam a szendvicset)

szépróza
szépróza / szépróza Sun, 2012-12-09 20:18

nahát, már azt hittem ki kell dobni a hűtőben fonnyadozó vajreteket :-P
(én ilyen néven ismerem, és eddig csak szendvicsekre használtam. vagy amikor nagyon fogyóztam kenyér helyett erre csináltam a szendvicset)

Tuvia13
Tuvia / Tuvia13 Tue, 2012-12-11 13:47

Én meg egyáltalán nem ismertem. :) De elég jó ez a leves, kár, hogy nem látok vajretket ;) sehol itt Szegeden.

Tuvia13
Tuvia / Tuvia13 Tue, 2012-12-11 22:15

Tényleg? Érdekes, hogy az ember mi minden mellett csak elsétál. Aztán egyszer jön a váratlan találkozás :) Érdemes megnézni azt a Borbás Marcsi műsört, amiről írok a story-ban. Van még egy-két pikáns kerekrépás recept benne. :)

szépróza
szépróza / szépróza Tue, 2012-12-11 22:40

tudod, h most nem gasztrokalandorkodhatok :-P
de a másik vajretkes recept még az úrfi tetszését is elnyerte - biztos a sok kenyér miatt :-) úh sztem a közeljövőben azt még bepróbáljuk

Tuvia13
Tuvia / Tuvia13 Sat, 2012-12-01 11:03

Ige, a Borbás Marcsi is egy zalai faluban főzte ezt. Köszönöm a kommentet. Jó főzést!

nemgabi
nemgabi / nemgabi Fri, 2012-11-30 20:08

Kedves Tuvia!
Nekünk itt Zalában a kerekrépa nem újdonság, ilyenkor tele van vele a piac. Ha jól tudom, az országban leginkább itt nálunk ismerik, és termesztik ezt a zöldséget. Januárban még répafőző fesztivált is szoktak rendezni. Mi elsősorban savanyított formában használjuk a répát, így ez a leves újdonságot jelentett számomra. Nagyon finom lehet, mindenképpen ki fogom próbálni! Majd beszámolok a fogadtatásról!
Üdv: Gabi

164
vajrépa 1 db
főzőtejszín 2 dl
vaj 1 ek
gyömbér 0 ízlés szerint
méz 1 ek
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
kakukkfű 0 ízlés szerint
vöröshagyma 2 közepes fej
halványító zeller 2 közepes szár
víz 1 l
napraforgó olaj 1.5 ek