Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Keresztanyám remeke

Keresztanyám remeke
Keresztanyám remeke
45 perc / előkészület: 25 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (27)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Öreganya, 5 gyerek, 14 unoka, 34 dédunoka (köztük én) és (eddig) 5 ükunoka édes/nagy/déd/ükmamája, no meg rengeteg régi klasszikus finomság szülőanyja 2010. január 21-én lett volna 100 éves! Szinte az egész család összegyűlt Győrben, hogy megemlékezzenek róla, meglátogatták sírját, együtt ebédeltek, majd - immár a leszármazottak keze műveként - asztalra kerültek Dédi süteményei is. Édesanyám az omlós mákos kiflit készítette el. Kevesen hiányoztak, én sajnos köztük voltam, de Angliából sokat gondoltam a csapatra, meg Dédire is. Valamint eltökéltem, hogy a következő napokban megsütöm valamelyik remekét. Le is diktáltattam Anyával egy sereg receptet (csodatorta, hókocka, almás pite, tejfölös pogácsa -nehéz a választás!), melyek közül végül a Keresztanyám remekét választottam, ez ugyanis egyik kedvencem, nehezen tudom abbahagyni, ha egyszer nekiállok... Lelkesen vetettem bele magam a sütésbe, és nagyon szégyellem, hogy mégsem úgy sikerült, ahogy szerettem volna. A pontos sütési időről nem kaptam információt, és voltam olyan buta, hogy jó sokáig benttartsam -a gyönyörű, nagy tojáshabom meg persze összeesett. Remélem, ez senkit nem riaszt vissza attól, hogy kipróbálja, mert az íze így is nagyon finom, ha pedig az ember odafigyel, a látvány sem utolsó. Higgyétek el, anyukám (és ugyan nem emlékszem, de gondolom, hogy Öreganya) alkotásaként igazán szépen fest a sütemény! Remélem, legközelebb nekem is úgy sikerül.

hozzávalók / 12 adag

A tésztához

A tetejére

ajánlat

A receptben megadott mennyiségek azért ilyen furcsák, mert az eredeti arányokat édesanyám kicsit átdolgozta: a tésztából 3/4 adagot szokott készíteni, mert mi a vékony tésztájú sütiket szeretjük. Az eredetiben 50 dkg liszt, 25 dkg margarin, 15 dkg cukor, 4 sárgája és 1 nagy kk szódabikarbóna szerepel, sütőpor pedig egyáltalán nem. Azt használva viszont lazább lesz a tészta. Ezen kívül az eredeti receptben 20-25 (!) dkg cukor kerül a tojáshabba, ami eszméletlen mennyiség, így is elég édes, senkinek nem ajánlom a duplázást!

A tepsi mérete változhat, a tésztát mindenesetre kb. 5 mm vastagra nyújtsuk, ha szép, vékony alapot szeretnénk.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk. Eleinte dolgozhatunk a robotgép dagasztókarjával, később könnyebb kézzel formázni. Mézeskalácshoz hasonló állagú tésztát kapunk.
  2. Egy bő ökölnyi darabot félreteszünk a tésztából, a többit enyhén lisztezett deszkán kinyújtjuk, s a sodrófa segítségével sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük.
  3. Tetejére kenjük a lekvárt. Mi általában pirosat használunk, de ez ízlés kérdése.
  4. A tojásfehérjéket a cukorral és a vaníliás cukorral kemény habbá verjük.
  5. A diót apróra vágjuk, és óvatosan a habhoz forgatjuk.
  6. A habot vigyázva a lekváros tészta tetejére kenjük, majd nagylyukú reszelőn ráreszeljük a félretett tésztát.
  7. Előmelegített sütőben közepes lángon vigyázva sütjük. Ha túl sokáig bennmarad, a tojáshab összeesik!

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 35x30 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 23
össznézettség: 53 347
elküldve: 11
receptkönyvben: 810
elkészítve: 16/27
Facebookon megjelent: 1

szakács

Durcsó

Mióta szakács: 2009.05.28.
161 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

öreganyám remeke, reszelt lekváros süti, lekváros süti tojáshabbal, tojáshabos reszelt süti

Hozzászólások (27)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

fehkat
fehkat / fehkat Fri, 2018-08-10 15:32

Hát ez brutálfinom! Nem győzöm sütni, hol lekvárral, máskor meg almával. Köszi nagyon!
Kati

Bogyó74
Bogyó74 Mon, 2018-05-21 14:48

Én is elősütöttem kicsit az alsó lapot, mielőtt rákentem a lekvárt és a habot. A habot először cukor nélkül szoktam felverni félkeményre, majd kanalanként adagolom hozzá a cukrot és így jó kemény lesz a hab és nem esik össze. Bent van a sütőben, nagyon jó az illata és szép magas a süti! Köszönöm ezt a gyors, egyszerű, de annál jobb receptet! :-)

timicu
timicu Fri, 2012-11-16 23:32

Szia!Azt szeretném megkérdezni, hogy a szódabikarbónát ecetben kell feloldani? Ne haragudj, még kezdő vagyok és ilyenről még nem hallottam.Mennyi ecetben? :)
Köszi

durcs
Durcsó / durcs Sat, 2012-11-17 01:52

Kedves Timicu, igen, ecetben kell feloldani, egész piciben, egy csepp ecetben vagy maximum egy kávéskanálnyiban. Ez azért kell, hogy jobban el lehessen keverni a tésztában a szódabikarbónát. Ha majd rácseppented az ecetet, sisteregni és habzani fog, de nem kell megijedni :)
Üdv, Durcsó

Flora5
Flora5 Wed, 2013-12-11 00:29

Kedves Durcs! elnézést, hogy a párbeszédhez szólok, de ez az ecetes feloldás nem hagy nyugodni, ezért leírom: A szódabikarbona vagy sütőpor lényege!!! az, hogy nem szabad nedvességgel érintkezzen azt megelőzően hogy a tésztába keverjük!! fontos, hogy a legutolsó keveréssel jusson be, ugyanis mihelyt nedvességgel érintkezik, beindul a gázbuborékok képződése ezzel segítve a légiesebbnek tűnő hatást a tészta alapanyagában. Tehát minden ezzel ellentétes ügyködés kevesebb buborékot, gázt fejleszt, vagyis éppenséggel "elsütjük" a lényegi hatást/felezzük azt!! Tehát míg ecetezünk, kevergetjük és nézegetjük, addig lényegesen elhasználjuk a szódapor erejét!!!! Ezeket az információkat minden szakácstanítás során megtanuljuk és nem hasznos dolog épp ellenkezőleg tenni, mint ahogy a kémia működteti a leghatásosabb módon a folyamatot. Köszönöm a figyelmed! :)

Esztorka
Esztorka Fri, 2012-06-08 01:26

Megcsináltam, nagyon jó lett, köszi a receptet. :) Annyit változtattam csak, hogy a kinyújtott tésztát megszurkáltam villával és elő sütöttem 10 percig, így a tetejét sem kellett agyon sütni.

regosrozi
regosrozi Tue, 2012-01-17 13:54

Hahó!! Véletlenül találtam rá a receptre, megtetszett, megsütöttem a családnak. Amíg vártam, hogy megsüljön, gondoltam, elolvasom a sztoriját. Rögtön gyanús lett az 5 gyerek, 14 unoka, 34 dédunoka. Elég vicces volt ráismerni. :) Csók, Rozi

durcs
Durcsó / durcs Tue, 2012-01-17 14:07

<3 :) Hát ez szuper. Nézz még körül, van ott még, ahonnan ez jött ;) Sok puszi, B

machtob
machtob Wed, 2011-05-18 08:59

kicsit elrontottam, hogy a tojásfehérjéhez rögtön hozzáadtam a cukrot, így nem lett tökéletes a hab. mindenesetre rákentem a sütire, ráreszeltem a tésztát és csodák csodája: mennyei lett.
külalak hármas, ízélmény csillagos ötös. a tésztája valami mennyei :-) köszönöm a receptet!

l.viktor02
Viktor / l.viktor02 Fri, 2011-01-07 17:11

Szia!

Nagyon jó a recepted, egyszerűen nagyszerű! Ma délután sütöttem, és már alig van pár darab belőle.
Ment a receptkönyvembe. Köszönöm!

Legyen szép estéd!

tucsike
tucsike Sat, 2010-03-06 09:56

Megsütöttem - elfogyott hamar. Köszi a receptet. További szép napot, szép hétvégét.

durcs
Durcsó / durcs Mon, 2010-03-08 16:04

Szívesen! Örülülök, hogy kipróbáltad és sikeres volt! Kellemes hetet!

maria_0725
Sárvári Mária / maria_0725 Tue, 2010-03-02 19:09

A régi sütiknél nem nagyon spóroltak a cukorral. Ezt a receptet én is őrzöm "Ómama" füzetkéjében.
Köszi, hogy te is őrzöd a régi családi recepteket. Csak tisztelni lehet érte!
A süti remek, aki süti evés közben a kalóriákra gondol az nem érdemli a finom sütit! Marika

durcs
Durcsó / durcs Tue, 2010-03-02 22:02

Kedves Marika, köszönöm a dicséretet, nagyon igyekszem, de láthatóan ez egyelőre még nem sikerül mindig. Lelkesedésem azonban letörhetetlen : ) Bizony, ez a süti nagyon finom, örülök, hogy te is ajánlod! Üdv, Durcs

maria_0725
Sárvári Mária / maria_0725 Wed, 2010-03-03 11:59

A nagyon sokszor elkészített recepteknél is előfordul mikor már az ember rutinból készít valamit, hogy nem olyan lesz mint amilyennek szeretné. Általában nincs rá magyarázat, hogy miért nem sikerült aznap tökéletesre.Nálunk minden elfogy akkor is ha éppen külalakra nem lesz színjeles a süti. Attól még ehető!
Ne add fel csak próbálkozz! Marika

durcs
Durcsó / durcs Wed, 2010-03-03 19:26

Nem vagyok a feladós fajta, a konyhában meg főleg nem! ; ) De köszi a biztatást!

378
finomliszt 375 g
margarin 188 g
cukor 112 g
tojássárgája 3 db
szódabikarbóna 1 kk
sütőpor 0.5 csomag
lekvár/ dzsem 10 ek
tojásfehérje 3 db
cukor 10 dkg
vaníliás cukor 1 csomag
dió 1 marék