Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Két lábon járó csirke

Két lábon járó csirke
Két lábon járó csirke
100 perc / előkészület: 10 perc sütés: 90 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Első emlékem a csirkesütőről a budapesti Mesterségek Ünnepéről való. Ott a keramikus a következő szöveg kíséretében hirdette a portékáját:

"A csirkét mindenekelőtt ajánlatos likvidálni, mert az élő állat viszonylag nehezen viseli, ha fenékkel előre ráhúzzák egy vastag izére, ráadásul 80 C feletti hőmérsékletnél nyugtalanná válik. Mielőtt a sütést elkezdenénk, a megtisztított jószágot kívül-belül sózzuk meg, a tál középső részébe pedig töltsünk sört, amelybe ízlés szerint tegyünk fűszereket: erős paprikát, tárkonyt, hagymát, egész borsot, fokhagymát stb., majd a tállal együtt tegyük a hideg sütőbe, de ne felejtsük el aztán bekapcsolni. Amikor kezd levet ereszteni, tegyük köré az előkészített köretet (krumpli, zöldségek), és aztán hagyjuk magára, hisz sülés közben a csirke kifejezetten utálja a társaságot. Szűk másfél óra elteltével, amikor szégyenében már jól megpirult, tehetjük is az asztalra."

Azt hiszem nem kell magyaráznom, hogy eme leírás mély nyomokat hagyott bennem. Így évekkel később, Erdélyben, idén végre beszereztem egy ilyen sütőalkalmatosságot, bár az enyém belül nem üreges, így nem tudok sört tenni bele, de ennek ellenére állíthatom, hogy így sem szárad ki.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Ez alkalommal rozmaringos körtét is készítettem hozzá. A fűszerezést bátran variálhatjuk, de néha a legegyszerűbb, só-bors-fokhagyma, a legjobb.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A csirkét sózzuk, borsozzuk, összenyomott fokhagymával fűszerezzük, a bőre alatt elrejtünk néhány szalonnadarabkát. A krumplit és a hagymát megtisztítjuk, karikákra vágjuk.
  2. A tálat vékonyan kizsírozzuk, a köretet körben ízlésesen elhelyezzük, sózzuk, borsozzuk. Számoljunk vele, hogy a csirkéből is fűszeres lé fog a köretre kerülni, így nehogy túlfűszerezzük.
  3. A csirkét a tál közepére felhúzzuk, és hideg sütőbe helyezzük. 200 fokon, légkeveréses sütőben kb. 1,5 óra alatt készre sütjük. Közben a szemünket rajtatartjuk, nehogy a lé túlfolyjon, és a sütőre égjen.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 445
elküldve: 0
receptkönyvben: 15
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

nyultanti

Mióta szakács: 2011.04.23.
100 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
kategória: húsételek
nehézség: könnyű
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

Sült csirke

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

954
csirke 1 db
burgonya 10 közepes db
vöröshagyma 3 közepes db
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
fokhagyma 2 gerezd
füstölt szalonna 10 dkg
sertészsír 1 ek