Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Két tojásos püspökkenyér

Két tojásos püspökkenyér
Két tojásos püspökkenyér
70 perc / előkészület: 30 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (9)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nálunk ez az Adventi sütemény. 3-4 alkalommal készítem karácsony előtt, mivel nagyon szereti a párom, és bizony hamar elkóstolgatjuk. Sokan elkérték már a receptet, akiket megkínáltam, mert annak ellenére, hogy mindössze két tojás kell bele, hihetetlen finom. A beleaprított finomságokat lehet variálni, ki mit szeret. Akár mandulát dió helyett, akár mazsolát, birsalmasajtot valamelyik gyümölcs helyett. Ha karácsonykor is szeretnénk az asztalra tenni, biztonságos helyre kell eldugni, mert nagyon hamar "elkopik".

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A forma kikenéséhez

ajánlat

Kiegészítésül egy egyszerű módját ide írom a cukrozott narancshéjnak: 1 nagy narancs héját lefejtjük, ha túl vastag a fehérje, kicsit elvékonyítjuk, de nem feltétlen szükséges. 1 napig váltott langyos vízben áztatjuk, majd 25 dkg cukrot felfőzünk 2 dl vízben. Ebben üvegesre főzzük a narancshéjakat, majd kiszedve cukorba hempergetjük. Szikkasztjuk.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A csokoládét, diót, sárgabarackot, cukrozott narancshéjat felaprítjuk kb. fél x fél cm kockákra.
  2. Az 5 dkg lisztbe forgatjuk a trópusi gyümölcsökkel együtt. Ez megakadályozza az összetapadást is, és nem merülnek le a forma aljába, szép egyenletesen lesznek a süteményünkben.
  3. A két egész tojást a cukorral habosra keverjük, majd a tejföllel is elvegyítjük.
  4. A lisztbe elkeverjük a sütőport, majd a masszába öntjük, és tovább keverjük, míg szép egynemű anyagot kapunk. A liszt fajtájától függően először csak 25 dkg-t tegyünk, és ha még híg, akkor tegyünk még hozzá.
  5. Beleöntjük az összes hozzávalót, és már csak kézzel szépen elkeverjük a masszában.
  6. Margarinnal kikent és liszttel meghintett őzgerincekbe (2 db) töltjük. Nem lesznek tele, de mire megsül, szépen kitölti a formákat.
  7. 170 fokos légkeveréses sütőbe tesszük, és fél óra múlva, ha már szép színe van, tűpróbát tehetünk. Általában 40 perc a sütési ideje, de mivel minden sütő más, ezért ki kell tapasztalni. Ha nem légkeveréses a sütő, 180 fok, gázsütőnél 3-4 fokozat.
  8. Ha kihűlt folpackba csomagoljuk, így hetekig friss marad.
  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 29 cm
  • elkészítettem: 120 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 35 509
elküldve: 28
receptkönyvben: 310
elkészítve: 21/27
Facebookon megjelent: -

szakács

pezo

Mióta szakács: 2009.12.13.
16 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
konyhatitkok: nagyi receptjei
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

egyéb elnevezések

gyümölcskenyér, diós-aszalványos püspökkenyér, aszalt gyümölcsös sütemény

Hozzászólások (9)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Solana15
Solana15 Wed, 2016-12-14 20:27

Ma megsutottem a puspokkenyeret, annyit modositottam rajta, hogy 3db tojast utottem bele. A tobbi hozzavalot a leiras alapjan hasznaltam. Igy nem repedt meg, nagyon szep es finom lett. Koszonet a receptert, azt hiszem egy ideig ez alapjan fogom sutni ezt a finom sutemenyt.

Pezo
pezo / Pezo Sun, 2016-12-18 19:51

Nagyon szívesen. Minden recepten lehet változtatni, a lényeg a sikerélmény.

Mirabilisz
Mirabilisz Tue, 2013-03-19 23:25

Köszönöm a receptet, ma este megsütöttem életem első püspökkenyerét. Nagyon finom lett, annak ellenére, hogy nem lett hibátlan. Nekem a massza a két dl tejföllel nagyon sűrű lett, ezért még közel ugyanannyit tettem hozzá. A teteje így is kirepedt. Szerinted mi lehet az oka? ( teljesen kezdő vagyok még a sütésben). Lényeg a lényeg: nagyon finom :)

Pezo
pezo / Pezo Wed, 2013-03-20 12:04

Kedves Mirabilisz!
Az nem baj, ha kireped a teteje, a következőnél tegyél kb 5 dkg-val kevesebb lisztet bele. Elég sürü állagú a massza, nem folyós. Sok különbség van liszt és liszt között, ki kell tapasztalni. Én mindig egy fajta lisztet veszek, nem tudom ki lehet-e írni a nevét, de ebből talán rájössz: "Kérek még". A tésztát amit gyártanak így reklámozzák. :) Remélem tudtam segíteni, ha már többször megsütöd, kitapasztalod, hány dkg liszttel lesz jó. Nekem a 30 dkg kevés, de lehet, hogy más liszhtből még kevesebb is elég.
További jó sütést-főzést!
Üdv.: pezo / Gyöngyi

Mirabilisz
Mirabilisz Wed, 2013-03-20 14:07

Kedves Gyöngyi! Köszönöm a választ, az biztos, hogy még fogok ilyet sütni. :)

zeparr
zeparr Tue, 2012-12-18 21:04

Kandírozott narancshéj vagy narancshéjas cukor? Úgy értem 25kg cukor nem sok kicsit 2 dl vízbe? :-)
Tudom, hogy csak elírás, de nem hagyhattam ki...

zeparr
zeparr Tue, 2012-12-18 21:19

Ezek szerint nem elírás? Huszonöt kilogramm cukor???

Pezo
pezo / Pezo Tue, 2012-12-18 21:53

Bocs, jó hogy írod, eddig nem vettem észre, persze dkg! Javítom!:)

1018
tojás 2 db
cukor 25 dkg
tejföl 2 dl
finomliszt 35 dkg
sütőpor 0.75 csomag
dió 5 dkg
étcsokoládé 5 dkg
kandírozott papaja 10 dkg
kandírozott narancshéj 5 dkg
aszalt sárgabarack 5 dkg
margarin 0.5 ek
finomliszt 1 evőkanál