Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ketchup házilag Kittitől

Ketchup házilag Kittitől
Ketchup házilag Kittitől
230 perc / előkészület: 30 perc főzés: 200 perc
receptkönyvben hozzászólások (34)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A bolti ketchupokhoz nem fűlik a fogam. Paradicsom ízét kevéssé, cukorét annál inkább érzem ezeken a termékeken. Anyukám rengeteget dicsért ketchupreceptje ez, ő is az egyik anyai ági rokonától kapta meg. Minden évben télen szabályosan kifosztom ketchupokból a kamráját, idén gondoltam, én is nekifutok másodszorra a ketchupfőzésnek, hátha most sikerül. Jelentem, igen, és amennyire szeretem, remélem, idén valóban kitart még télire is! 

hozzávalók / 12 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A paradicsomot és a paprikát megmossuk, utóbbinak kivágjuk a magházát is, és nagyobb darabokra vágjuk. 
  2. Egy nagyméretű fazékba öntjük a feldarabolt paradicsomot és paprikát, majd az egészre ráöntjük az összes többi hozzávalót. A fokhagymát nem szükséges aprítani. 
  3. Közepesnél némileg alacsonyabb lángon nekilátunk a főzésnek: a keverék rengeteg vizet fog ereszteni, nem kell megijedni, idővel ennek nagy része elpárolog, és sűrű masszát fogunk kapni. 
  4. Három óráig kell főzni: a folyamat vége felé érdemes kóstolni, ekkor az ízek már nagyjából kezdenek összeérni, és kiderülhet, hogy egyéni ízlés szerint tennénk-e még hozzá cukrot, netán ecetet. 
  5. Nagyobb lyukú tésztaszűrőn engedjük át egy másik edénybe a ketchupot: alaposan nyomkodjuk ki a hozzávalókat. 
  6. Ezután még egyszer, alacsony lángon átfőzzük a masszát: ekkor még több nedvesség távozik belőle, és egészen sűrűvé kezd válni. 
  7. Porciózhatjuk az üvegekbe, száraz dunszttal zárjuk le a befőzést.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 29
össznézettség: 130 602
elküldve: 50
receptkönyvben: 678
elkészítve: 37/51
Facebookon megjelent: 1

szakács

Országh Kitti

Mióta szakács: 2012.05.02.
34 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
konyhatitkok: nagyi receptjei
kalória: alacsony
alkalom: buli receptek
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: szósz
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: köret
adag: 12 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

házi ketchup, fűszeres paradicsomszósz, ketchup otthon készítve

Hozzászólások (34)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Farkas Katalin
Farkas Katalin Tue, 2019-08-27 18:53

Asürítést én úgy oldottam meg, hogy betettem a sütőbe, 130-140 fokra lábasostól, az ajtaját pedig kb 2 cm-re nyitva hagytam. Nem kell mellette állni, kavargatni, amikor számomra megfelelő állagú, kiszedhetem az üvegekbe. Ha éppen nem akarok olivát használni, tökéletes a Vénusz olaj is, az olajos pritamin paprikához is azt használok.

evita76
evita76 Thu, 2015-09-24 14:12

Nálam most bugyog a fazékban,ez az illat leírhatatlan,és belekóstoltam nagyon finom íze van :) Én nem tettem bele csípős paprikát és fehérbor ecet helyett almaecetet használtam :)

kiskunsag
kiskunsag Wed, 2015-09-09 10:09

Szia Ha nincs Lucullusz paradicsomom akkor neki se fogjak ennek a receptnek?

mona.at
mona.at Thu, 2015-08-27 19:00

Ma elkészítettem. Sóból kevesebbet használtam, a főzési idő többszöröse lett a leírtaknak, csak így kaptam kellő állagot. Ízben egyébként jó volt.

vityo
vityo Sat, 2013-09-14 16:35

Szia Kitti!
Elkészítettem a ketchupodat, az imént zártam őket a dunsztba. Az én ízlésemnek is sós, ennyi sóval (előbb is elolvashattam volna a hozzászólásokat ;) ), de a páromnak meg ízlett a kóstoló. Remélem a gyerekeknél is sikere lesz (a csípős paprikát miattuk én ki is hagytam). Én piros húsú paprikát vettem hozza. Nekem elég jó sűrű lett, igaz én át passzíroztam rendesen. Köszi a receptet!
Vitya

hajo804
hajo804 / hajo804 Fri, 2013-09-13 17:49

Ez csípős kecsap lesz? Nálunk a baba nem ehet csípőset, gondolom akkor kicsit több sima paprikát kell bele tenni.

nana43
nana43 Tue, 2018-07-10 15:36

Nem tudom mennyi idős a baba, de a babák nem szoktak sem csípős, sem nem csípős ketchupot kapni.

CaPPa
CaPPa Fri, 2013-09-06 22:16

Szia Kitti!

Én is ki szeretném próbálni a recepted, viszont a paprikánál elbizonytalanodtam.
Te milyet használtál / milyen fajtát ajánlasz?

CaPPa
CaPPa Tue, 2013-09-10 17:53

Szia!

A csipős miatt nem aggódom, viszont az 1kg sima paprika fajtáját meghatározónak gondolom. Az piros húsú legyen? vagy sima lecsó/tv paprikát használtál?

köszi!

juditmama
juditmama Thu, 2013-09-05 13:07

Biztosan kell bele 10 dkg só? Nemsokára rakhatom üvegekbe, de nekem nagyon sós, pedig csak a megadott mennyiség felét tettem bele. :(

zsanett114
zsanett114 Tue, 2013-09-10 12:56

Nem, nem kell bele annyi só, én sokkal kevesebbet tettem és így is sós lett.
Egyébként ebben a receptben csak az volt igaz, hogy nincs benne tartósítószer.
Akármeddig főztem nem sűrűsödött be, viszont lett egy fűszeres paradicsomlevem.
Azóta megnéztem több receptet, egyiket sem így kellett csinálni.

Országh Kitti
Országh Kitti / Országh Kitti Tue, 2013-09-10 13:18

Szia Zsanett, sajnálom, hogy nem sűrűsödött be neked - biztos, hogy lucullus paradicsomot használtál? Fontos, hogy legalább három óráig főzd és utána szűrd le, alaposan megnyomkodva a szószt. A só mennyisége enyéni ízlés kérdése, nekem egyáltalán nem sok, de az eredeti recept is ennyit ír. Hidd el, a recept igaz, itt sorakoznak a kis üvegek a konyhámban :)

demene
demene Mon, 2013-09-02 13:36

Szia.
Valahol olvastam,hogy folyamatosan kell kevergetni, de ezért neki sem merek kezdeni...
Te is ezt tetted?
Le kell fedni a fazekat?
És ha nem, akkor nem "köpköd"?

Kincsem79
Kincsem79 Thu, 2013-08-29 09:09

Szia! Vajon ha olívaolaj helyett napraforgó olajat használok, sokat rontok-e az ízén? És a fehérborecet helyettesíthető almaexettel, vagy sima ecettel?

Nyafi
Nyafi Thu, 2013-08-29 08:25

Szia!
Ebből az adagból hány dl ketchup jön ki? :)

Torma
Torma / Torma Thu, 2013-08-29 00:54

Nagyon jók a hozzávalók Kitti! Köszi a receptet, üdv, Torma :)

241
paradicsom 3 kg
paprika 1 kg
hegyes erős paprika 2 közepes db
fokhagyma 4 gerezd
olívaolaj 2 dl
fehérborecet 3.5 dl
babérlevél 4 db
cukor 15 dkg
10 dkg
fekete bors 1 ek