Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kétórás kenyér

Kétórás kenyér
Kétórás kenyér
60 perc / előkészület: 20 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (13)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Szeretek itthon gyártott kenyereket sütni, imádom, mikor belengi a sülő kenyér illata a lakást. :) Pláne, ha utána még a ropogós héját is kiélvezhetem. :)
Az előmelegített jénai miatt nem ragad oda a kenyér, de a biztonság kedvéért egy kevés lisztet szórok azért az aljára.

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet kimérjük, hozzáadjuk a porélesztőt és a sót, majd hozzáöntötjük a meleg víz-tej-cukor keveréket.
  2. Jól összekeverjük a hozzávalókat, aminek a végén egy nokedli-tészta jellegű masszát kapunk. A tálat letakarjuk egy konyharuhával, és hagyjuk kb. másfél órát pihenni a kenyértésztát. 
  3. Közben beteszünk egy jénait a hideg sütőbe a tetejével együtt, és előmelegítjük a sütőt.
  4. Miután megkelt a tészta, lisztezett felületre borítjuk (nem kell megijedni, ha túl lágy a tészta, akkor jó!). A tetejét is megszórjuk liszttel, hogy ne ragadjon annyira, majd a széleit középre hajtogatjuk. Ezt a műveletet párszor elismételjük.
    Mikor elérte a sütő a kellő hőmérsékletet, leügyeskedjük a jénairól a tetőt, beleszórunk egy kis lisztet és belehelyezzük a meghajtogatott kenyeret úgy, hogy a hajtogatások alul legyenek, így egy szép gömbölyű cipót kapunk. Vízzel lekenjük a tetejét, és megszórjuk lenmaggal.
  5. Visszatesszük rá a fedőt, majd 30 percig sütjük,  azután levesszük a jénai tetejét, és további 10 percig sütjük, míg szép barna kérget nem kap.
  • sütési hőfok: 230°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 4 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 15
össznézettség: 7 612
elküldve: 6
receptkönyvben: 220
elkészítve: 6/12
Facebookon megjelent: -

szakács

Somogyi Kinga

Mióta szakács: 2010.01.24.
9 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
mikor: reggeli, uzsonna, vacsora
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
kategória: kenyerek
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: köret
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

lenmagos kenyér, fehér kenyér, kenyér jénaiban

Hozzászólások (13)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Moneryke
Moneryke Fri, 2014-02-21 11:43

Ha netalán valakinek beleragad-odaragad az oldala a jénaihoz, miután meglocsoltátok vízzel-kezemmel megkenegettem- elengedi a tál a kenyeret.

Moneryke
Moneryke Fri, 2014-02-21 11:40

Hosszú keresgélés után bukkantam rá erre a receptre. Valóban nagyon könnyű az elkészítése. Az eredmény pedig remek.
Az első próbálkozásom volt kenyérsütéssel. Igazán pozítivan csalódtam.
Köszönöm ezt a remek receptet.

Bamanna
Bamanna Sat, 2012-08-25 17:36

Sziasztok!
Nem igazán értem, nekem ezzel a folyadék mennyiséggel egy kemény, szinte össze nem álló tészta lett. Kellett még öntenek hozzá folyadékot, fele-fele arányban tettem vizet és tejet, hogy egy lágy tészta legyen belőle.
Ezzel senkinek nem volt problémája?

Pontikos
Pontikos Tue, 2012-03-13 12:57

Köszönet a receptért! Olcsó, gyors, könnyű, és nem utolsó sorban isteni finom!

Baba02
Baba02 Fri, 2012-03-09 12:32

Mit értesz az alatt,hogy belehajtogatjuk?Megkelt a tésztám,de ezt esetleg boritani tudom a jénaiba.

Shellys
Somogyi Kinga / Shellys Fri, 2012-03-09 12:53

Akkor jó, ha nokdelitészta állagú. Lisztezett deszkára borítsd ki, majd a tetejét is lisztezd, és próbáld több oldalról a széleit középre hajtogatni. Közben elég lisztet felvesz, hogy utána jénaiba tehesd megfordítva. Én a jénai aljába is szórok egy kevés lisztet, hogy semmiképp se ragadjon le. Frissítettem a leírást. Köszi, hogy szóltál!

senilla
senilla Fri, 2012-03-09 10:59

Nagyon jól néz ki! Szeretném megsütni, de nem tudom , rendelkezem-e akkora edénnyel, melyben elfér...mekkora jénaiba raktad?

Shellys
Somogyi Kinga / Shellys Fri, 2012-03-09 11:10

7 cm magas, a felső átmérője 25 cm. A kenyér kicsit magasabb lesz, de tetővel még mindig marad hely neki.

Baba02
Baba02 Fri, 2012-03-09 10:50

Most kel:))Remélem meg tudom lepni családomat finom kenyérrel:))Sokáig én is kenyérsütőben sütöttem,de kb.két hónapja csak és kizárólag sütőben.

Shellys
Somogyi Kinga / Shellys Fri, 2012-03-09 10:00

Igen, jó ropogós. A belseje meg nem olyan tömör, mint a kenyérgéppel sütött. Eddig azzal csináltam, de most már csak így. :)

Aaaniii
Aaaniii / Aaaniii Fri, 2012-03-09 08:10

Nagyon guszta a kenyered, szokatlan a tésztája, de ki fogom próbálni, mert ilyen ropogós tetejû kenyérkét (innen annak látszik) még nem sikerült gyártanom. :-)

505
finomliszt 50 dkg
instant élesztő 1 tasak (7 gr)
víz 3 dl
tej 1.5 dl
1 ek
cukor 1 ek
lenmag 1 ek