Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kicharee - az istenek eledele

Kicharee - az istenek eledele
Kicharee - az istenek eledele
55 perc / előkészület: 15 perc főzés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (12)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A kicharee-t Indiában a legjobb hatású ételnek tartják. Rengeteg változata ismeretes, én azért ezt választottam, mivel én éppen ezt a variációt fogyasztom. Kicharee-böjttel elősegithetjük sok heveny és idült betegség gyógyulását.
Mindenkinek Jó Egészséget kívánok ezzel a gyógyító erejű étellel.

.
Tisztelettel Krisztina


hozzávalók / 2 adag

ajánlat

Mindenkinek a figyelmébe szeretném ajánlani, aki egészségesebben szeretne élni:).

Fogyókúrázóknak is tudom ajánlani, ha ezért esszük, használjunk barna riszt, vagy haggyuk ki.
Évszakonként változik a fűszerezése, és az Ayurvédában Dosha-ra szabott változatai vannak. Ha nincs hing-ünk, babérlevéllel helyetesítjük.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A mungóbabot néhány órára beáztatjuk.
  2. Egy lábosban a mungóbabot és a rizst puhára főzzük, szükség esetén a vizet pótolhatjuk. Akkor jó ha a főzés végefelé krémes állagú. 
  3. Készitsük elő a fűszereket a pirításhoz.
  4. Külön rakjuk a fekete mustármagot, külön a római köményt a lepkeszegmaggal, külön a gyömbért.
  5. Egy kis tálba összeöntjük a többi egész fűszert.
  6. Egy kis tálba összeöntjük a darált fűszereket.
  7. Amikor már a mungóbab majdnem készre főtt, adjuk hozzá a zöldségeket és tovább főzzük.
  8. Ha a zöldségek is megpuhultak, elkezdhetjük a fűszerek piritását. 
  9. Egy serpenyőben felforrósitjuk a ghee-t.
  10. Beleszórjuk a fekete mustármagot. Vigyázat pattogni fog, érdemes lefedni.
  11. Mikor a pattogás elcsendesül, hozzáadjuk a római köményt és a lepkeszegmagot, majd a gyömbért kb. 30 másodpercig pirítjuk. Érdemes kevergetni, nehogy leégjen.
  12. Belekeverjük a maradék egész fűszereket.
  13. Azután belekeverjük a darált fűszereket (5 másodpercnél tovább ne piritsuk őket).
  14. A fűszerkeveréket ráöntjük a levesre (hasonlóan, mint a rántást).
  15. Jól összekeverjük, és így el is készült a Kicharee-nk.
  16. Tálaláskor tehetünk egy kis joghurtot a tetejére (elhagyható).

  • elkészítettem: 60 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 41 206
elküldve: 3
receptkönyvben: 198
elkészítve: 11/14
Facebookon megjelent: -

szakács

RAW

Mióta szakács: 2011.03.15.
137 recept

receptjellemzők

fogyókúra: 90 napos diéta - extra, AB0 diéta – B vércsoport
konyha: indiai
mikor: mindig
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, tojásmentes
kategória: egytálételek
nehézség: közepes
vegetáriánus: vegán
adag: 2 főre
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: főétel

egyéb elnevezések

indiai egytálétel, indiai fűszeres egytálétel, indiai kicharee

Hozzászólások (12)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

smaragdhaz
smaragdhaz Wed, 2013-04-03 15:20

Most főzögetem a Kitcheree-t, isteni illata van, kicsit megváltoztattam (szokásomhoz hívem), tettem bele vörös lencsét is a mungóbab és rizs mellé, finom illatfelhők közt rotyog. Vele főzöm a koriandermagot és mustármagot, a többi fűszert - már ami volt itthon, majd megpirítva teszem bele a vége felé. Nagyon szeretem az indiai kaját, biztos finom lesz. Köszönet a receptért!

Kristina
RAW / Kristina Thu, 2013-04-04 02:52

Kedves Smaragdhaz!

Jaj de örülök, köszönöm szépen:). A vörös lencse biztosan nagyon finom a Kitchereed-ben. Én is szoktam változtatni a recepteken, és másokat is mindíg arra kérem, hogy az enyémet is alakítsák saját ízlésük szerint ahogyan Te is tetted. Ohhh én is nagyon szeretem az Indiait remélem ízleni fog. Mégegyszer köszike!

Krisztina

Kristina
RAW / Kristina Mon, 2011-02-28 15:39

Szervusz drága Bogi!
Vagyok is meg nem is:)
Örülök hogy rám kattintottál:)
Puszi Krisztina

Kristina
RAW / Kristina Mon, 2011-02-28 12:56

1 kk cumin (egész)
de lehet kevesebbet is bele rakni 1/2kk
a leírása :
Küllemében a köménymagra emlékeztet, de ízében teljesen eltér attól: földes-füstös aromája van, amelyet egyesek csípősnek írnak le. Az indiai és a közép-amerikai konyhában alapvető fontosságú fűszer, de több európai országban is elterjedtebb a konyhaköménynél.

Gyógyhatása [szerkesztés]A borsosköménynek mindeddig csekély gyógyhatását igazolták a tudományos kísérletek. Csak szélhajtó és bélgörcsoldó hatása bizonyított.

Felhasználása [szerkesztés]Belsőleg emésztési nehézségek, bélgázok és bélfertőzés esetén ajánlott. A szoptatás közbeni tejcsatorna-elzáródás kezelésére is alkalmazható. Külsőleg a borsosköményt bizonyos készítmények összetevőjeként a fájó ízületek bedörzsölésére használják.

1/2 kk kömény (egész)
de lehet 1/4 ha túl erősnek találod

Erre a köményre gondoltam:
A kömény (Carum carvi), népies neve: konyhakömény, keménymag, régikömény, hasznos kömény. Ez a két éves fűszer- és gyógynövény hazánkban is megterem, de olcsósága miatt házi termesztése nem gazdaságos.

A legelterjedtebb és legkedveltebb fűszerek közé tartozik, már a Biblia is említi nagyszerű tulajdonságait. Európában a 13. században terjedt el.

Az erősen fűszeres ízű mag (Carvi fructus) hatóanyaga az illóolajában levő karvon. Zsíros olajat és fehérjét is tartalmaz.

Gyógyhatása [szerkesztés]A fűszerkömény elősegíti a gyomornedv-elválasztást, s ennélfogva enyhítheti a nehéz emésztés okozta fájdalmakat. A szélhajtó teakeverékek fontos alkotórésze. Jótékony hatással van a levegőnyelésre, a felfúvódásra és a bélgörcsökre. Végezetül, karvontartalmának köszönhetően, a köménynek bélfertőtlenítő, baktérium-és gombaölő hatása van.

Köszi az észrevételt:) a lapon kijavítani nem tudom mivel lemondtam a receptjeimről.

Krisztina

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2011-02-28 06:28

Szia!
a 1/2 cumin és a 1/2 kurkuma az milyen mennyiség? kiskanál, teáskanál, evőkanál?
illetve a cumin ami a római kömény, az kétszer is szerepel, nem lett esetleg véletlenül felcserélve valami más fűszerrel? vagy csak véletlenül lett kétszer benne hagyva?
Köszönöm!

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Wed, 2011-01-05 23:00

Kedves Krisztina!
A legmélyebb egyetértésben vagyok Eszter mondanivalójával! Úgy gondolom bátor lépés volt ez a nyitott írás, de ami igazán fontos, hogy teljesen hiteles képet ad Rólad, és a főztödről, valamint az arról való gondolkodásmódodról. Nagyon köszönjük, hogy megosztottad velünk ezt! A blog dolgot meg teljes mértékben támogatom!!! Helye van mindenképpen a világunkban! Nagyon kíváncsian fogom várni a többi receptedet!
Szeretettel: Mrs Smith

Kristina
RAW / Kristina Thu, 2011-01-06 21:02

Kedves Mrs Smith!
Ismét köszönöm a bátorító szavakat.....Nélküled azt hiszem sosem mertem volna így leírni.
Ha csak a Te és Eszter hozzá szólását nézem már ezért megérte.
Sok szeretettel Krisztina

Gargoyle
P. / Gargoyle Wed, 2011-01-05 15:55

Kedves Krisztina!
Elolvastam a sztoridat. Meg kell mondjam, mély érzések dúlnak bennem még most is...
Nagyon örülök, hogy tagja vagy a Nosalty-nak. Örülök, mert szükség van olyanokra, akik hisznek abban, hogy az egészségünk elsődleges és legfontosabb alappillére az étkezés. Anyagi és lelki minőségben egyaránt.
Fontos, hogy rájöjjünk, mennyi remek dolog létezik, amikről sokszor nem is hallottunk. Sokan idegenkednek ezektől az ízektől, egyszerűen azért, mert nem szokták meg. De hiszek abban, hogy épp mi, akik itt vagyunk az oldalon, felelősséggel tartozunk azért a receptekért, amiket feltöltünk. hiszen aztán ezek az ételek lesznek azok, amik otthon, háztartások ezreiben készülnek majd el.
És ennek a helynek itt, ebben nagy formáló ereje van.
Én a magam részéről büszke vagyok arra, hogy veled együtt főzhetek itt, hogy csatlakoztál ehhez a közösséghez, és ha túl vagytok a költözésen, bíztatnálak arra, hogy esetleg hozz létre egy saját blogot, ahol ezeket leírhatod. Nagyon fontos dolgokról beszélünk és én biztosan hűséges olvasód, tanulód lennék. és biztos vagyok benne, hogy ezzel nem lennék egyedül.
Ha elszántad magad szólj, feltennélek magamhoz a blogomra is, hogy még többen rádtaláljanak. (A blogom megint üzemel. Úgy ahogy, de üzemel. :-)
Várom a sok hasonló receptet, és bár nem mindig tudok itt lenni és írni hozzájuk, de sasszemem figyel.... ;-)
Sok szeretettel: Eszter

Kristina
RAW / Kristina Wed, 2011-01-05 16:57

Drága Kedves Eszter!
Köszönöm szépen, hogy elolvastad. Nagyon megtisztelsz azzal amit írtál, igaz nem vagyok benne biztos hogy megérdemlem. Olyan szépen írtál az egészséges étkezésről... a szívemből beszéltél:)
Megtisztelsz a figyelmeddel, remélem egy barátság kezdete lehet a főzés iránti odaadásunk, még így távolról szavak nélkül is. Igérem a költözés után csinálok egy blogot, és köszönöm szépen a felajánlást teljesen megvagyok tőle hatódva. Sajnos teljesen elakadt a szavam..... nehezen tudom leírni amit érzek, gondolok:) de azt hiszem Te megértesz.
Sok szeretettel Krisztina :)

Kristina
RAW / Kristina Sun, 2010-12-26 18:16

Azt hiszem még egy kis magyarázattal tartozom ezzel az étellel kapcsolatban.
Elkészíthetjük sárgaborsóval is, ha nincsenek ilyen fűszereink vagy még nem szoktunk hozzá az ilyen ízekhez használjunk:kk őrölt római köménymagot és koriandermagot, egy csipet tengeri sót és egy evőkanal kurkumát.
gyömbér:mindeható orvosságnak nevezik. Emésztést elősegítő, ízületi gyulladások esetén is jó és erősíti a szívet. Csak néhany hatását írtam le.
kurkuma:kitünő természetes antibiotikum, emésztést elősegítő. Nemcsak tisztitja a vért, hanem melegíti is, és stimulálja az új vérsejtek képződését.
Még hosszan sorolhatnám a fűszerek hatásait.....
Ezt a combinációt emésztés elősegítőnek, vértisztítónak mondhatnám. Melegítő hatása van szervezetre, és meg fogyni is lehet tőle:) Nem terheli meg a gyomrot, de aki ilyet még nem evett ajánlom, hogy kevesebb fűszerrel kezdje. Minden méregtelenítő kezelés először a mérgek eltávozásával kezdődik aminek a mellék hatása lehet a felfokozott tünetek. Ha kitartóak vagyunk az eredmény nem marad el.
Tisztelettel Krisztina

1222
mungóbab 20 dkg
barnarizs 400 g
zöldségkeverék 20 dkg
gyömbér 4 cm
ghee 1 ek
mustármag 1 kk
római kömény 1 kávéskanál
koriandermag 1 kávéskanál
kurkuma 0.5 kk
garam masala 1 kávéskanál
fokhagymapor 1 csipet
chili 0.5 kk
sáfrány 1 csipet
1 kk
görögszéna 1 kk
joghurt 1 ek