Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kifli hidegen kelt tésztából

Kifli hidegen kelt tésztából
Kifli hidegen kelt tésztából
70 perc / előkészület: 40 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (15)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A hidegen kelt tészta különféle ízesítéssel és formázással, változatosan felhasználható. Tudom ajánlani vendégváráshoz, ráérős reggelikhez. Nincs más dolgunk vele, mint este a hozzávalókat hidegen összegyúrjuk, letakarva hűvös helyre tesszük, másnap reggel kinyújtjuk, tetszés szerint formázzuk, ízesítjük és kisütjük. Édes és sós péksüteményeket egyaránt készíthetünk belőle.

hozzávalók / 4 adag

A 12 db kiflihez

A kenéshez

  • 1 db tojás (kisebb, felverve)

A szóráshoz

  • 5 dkg mák (darálatlan vagy mandulaforgács vagy kristálycukor)

ajánlat

Tipp:
A sós változathoz a megadott cukormennyiséget csökkentsük felére és kb. 1 csapott evőkanál sót adjunk a tésztához.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a zsírt, a sót, a cukrot.
  2. Tejbe morzsoljuk az élesztőt, elkeverjük, majd a liszthez öntjük. (Tipp: Nagyon langyosra melegítsük a tejet és úgy könnyen elkeverhetjük benne az élesztőt.)
  3. Jól bedagasztjuk a tésztát, letakarjuk és egy éjszakán át hűvös helyen kelesztjük. (Ennek a tésztának az a sajátossága, hogy hosszú ideig hűvös helyen kel. Ha este szeretnénk a tésztát felhasználni, akkor reggel dagasszuk be.)
  4. A hidegen kelt tésztánkat másnap reggel 40-45 cm átmérőjű, kör alakú vékony lappá nyújtjuk.
  5. Az így kapott tésztát négy egyenlő nagyságú cikké osztjuk, majd a cikkeket 3-3 felé osztjuk.
  6. 12 db körcikket kapunk, amelyeket a szélesebb felüktől indulva kiflikké feltekerünk, majd sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, megkenjük tojással és tetszés szerint megszórjuk darálatlan mákkal, mandulaforgáccsal, kristálycukorral stb.
  7. 10-15 percig kelesztjük, majd 190 fokra előmelegített sütőben szép pirosra sütjük.

  • sütési hőfok: 190°C

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 28 261
elküldve: 8
receptkönyvben: 530
elkészítve: 6/12
Facebookon megjelent: -

szakács

Tündér

Mióta szakács: 2010.03.19.
257 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna
szezon: bármikor
nehézség: közepes
kategória: péksütemény
kalória: átlagos
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc

receptkategóriák

főkategória: péksütemény
alkategória: kifli
hasonló kategóriák: croissant, édes leveles, pita, zsemle, bagel, hamburger-buci, briós, burek, perec, buci

egyéb elnevezések

édes és sós kiflik

Hozzászólások (15)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

dioevi
dioevi Tue, 2013-12-10 13:05

Teljes kiörlésű vagy Graham lisztből is süthető ?

Edit64
Edit64 Tue, 2012-04-24 08:35

Köszönöm a finom receptet. Igen sokszor elkészítettem a családom nagy örömére. Kakaóstöltelékbe reszeltem csokit. Még finomabb lett. ::)) Jó szívvel ajánlom mindenkinek::))

hoti
hoti Thu, 2012-02-16 17:52

Kérdésem: ebből a mennyiségből akkor 12db kifli lesz? Érdemes mindjárt dupla adagban készíteni, nem?

Ízes kalandok
Tündér / Ízes kalandok Thu, 2012-02-16 20:27

Kedves Hoti! Igen, mint ahogy írom a receptben is ebből a mennyiségből (25 dkg liszt) 12 db kifli lesz. Azt természetesen mindenki maga döntse el ízlése szerint, hogy mekkora adagot készít, dupláját vagy akár a négyszeresét:)

g-judit
g-judit Sun, 2012-01-01 15:17

Sziasztok! A kérdésem csak annyi lenne, hogy az élesztőt fel is kell futtatni, vagy csak elkeverni a tejben?

Amurath
Nyulas / Amurath Wed, 2010-10-27 13:41

Kedves Tündér, ez lesz a hétvégi reggeli! Asszem csempészek bele egy kis csokit a közepébe! Szép napot és köszönöm a receptet! Zsuzsa

Ízes kalandok
Tündér / Ízes kalandok Sat, 2010-05-22 10:01

Kedves Muci! Télen (vagy hűvösebb időben) fűtetlen helyiségben, nyáron mehet hűtőbe. A lényeg, hogy hosszú ideig keljen a tészta.

Muci
Muci / Muci Fri, 2010-05-21 15:55

Kedves Tündér !
Azt szeretném kérdezni, hogy a hűvös helyen kelesztésen mit kell érteni ? Pl. : fűtetlen helyiségben maradhat a letakart tészta, vagy a hűtőszekrénybe tegyem egy éjszakára ?
Köszi : Muci

drops
drops Fri, 2010-03-26 22:37

Szia ez nagyon jól néz ki , most megyek is és bekeverem, hogy reggelire legyen friss kifli. Köszi ezt a fincsi és gyönyörű receptet. kisveréb

484
finomliszt 25 dkg
disznózsír 6 dkg
tej 1 dl
élesztő 2 dkg
cukor 2 ek
1 csipet
tojás 1 db
mák 5 dkg