Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kígyórétes Tündértől

Kígyórétes Tündértől
Kígyórétes Tündértől
50 perc / előkészület: 30 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez a sütemény anyukám specialitása. Talán ilyen finoman senki nem tudja elkészíteni, mint Ő (na jó elfogult vagyok). Nincs olyan alkalom, amikor megyünk hozzá, hogy el ne készítené az unokáinak (csak az almás a menő nálunk).:)

Tudod-e? Kínai orvosok évszázadokon keresztül használták az almafa kérgét cukorbetegség gyógyítására. A sápkóros kislányokat némely vidéken olyan almával etették, amelybe napokon át vasszögek voltak bele szurkálva. Számos helyen találkozunk az almával a mitológiában is. Az alma a megtermékenyülés, érzéki szerelem s az eredendő bűn szimbóluma volt.

hozzávalók / 6 adag

  • 0,5 kg liszt
  • 25 dkg vaj vagy margarin vagy 20 dkg zsír
  • 1 egész tojás
  • 1 tojássárgája
  • 2 ek kristálycukor
  • 2 dkg élesztő
  • kevés langyos tej
  • 5 dkg dara vagy morzsa

Almatöltelékhez:

  • 1 kg rétesalma
  • 20 dkg kristálycukor
  • 1 kk őrölt fahéj
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk.
  2. A vajat mély tálban habosra kikeverjük.
  3. Hozzákeverjük a cukrot, tojást, az élesztőt, csipetnyi sót és legvégül a lisztet.
  4. Deszkára tesszük, összegyúrjuk, és 4 cipóra osztjuk.
  5. A cipót henger alakúra sodorjuk, és kb. 40 cm hosszú és 25 cm széles lapot nyújtunk ki belőle.
  6. A lap hosszabbik oldalait 8 cm mélységben bevagdaljuk.
  7. A simán maradt közepét hosszában darával vagy morzsával megszórjuk, és rátesszük a tölteléket.
  8. A bevagdalt széleket keresztbe, egymásba hajtogatjuk, tojással megkenjük, és előmelegített sütőben készre sütjük.
  9. Mint a rétest, ferdén szeletekre vágjuk, és frissen tálaljuk. Töltelék lehet: alma, túró, meggy, mák, stb. A fotón almás kígyó rétes látható!
  10. Jó étvágyat!

Almatöltelék elkészítése:

  1. Az almát meghámozzuk, legyaluljuk, pároljuk, amíg a leve el nem fő. Ízesítjük cukorral és fahéjjal.
  • sütési hőfok: 180°C
  • elkészítettem: 40 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 890
elküldve: 1
receptkönyvben: 28
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Tunder70

Mióta szakács: 2013.03.20.
15 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
alkalom: húsvét, buli receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

kelt rétes, almás rétes élesztős tésztából, élesztős rétes

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Tunder70
Tunder70 / Tunder70 Fri, 2016-12-16 18:51

Szia, nekem sima villany sütőm van. Nem ismerem a légkeverős változatot. Én ebben 180 fokon szoktam sütni, és először csak alsóra állítom, csak az utolsó 5-10 percben felsőre, hogy piruljon a teteje. Remélem azért segített valamit az infó.

jlil
jlil Thu, 2016-12-15 21:11

Légkeveréses elektromos sütőben milyen módra állítsam be? Alul-felül sütő simán vagy légkeveréses alul-felülre és melyiken hány fokon süssem?