Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kígyórétes túrótöltelékkel

Kígyórétes túrótöltelékkel
Kígyórétes túrótöltelékkel
60 perc / előkészület: 30 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (19)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az igazi kihívás számomra nem az elkészítés, hanem annak megértése volt, hogy hogyan kell a tésztát harmadolni, bevagdosni, egymásra hajtogatni. Mire végre rájöttem, és készítettem is gyakran, jött a barátnőm, és elmesélte, hogy anyukája is készített sokszor ilyet, de ő még meg is tekerte a csíkokat keresztbe egymásra hajtogatás előtt. Na itt már végképp nagyot néztem, de nem tudtam megállni, megpróbáltam úgy is. Tehát aki szereti a kihívásokat, tegyen úgy, vágja be a tésztát, és hajtogassa keresztbe egymásra jobbról-balról, de közben mindegyik csíkon tekerjen is egyet. Bonyolult egy kicsit? :)) Nekem is az volt, viszont könnyen megtanulható, és az eredmény nagyon impozáns. Megéri!

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

ajánlat

Almatöltelékkel, mákkal, dióval, gesztenyével is tölthető.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A langyos tejben az élesztőt 1 kk cukorral felfuttatjuk.
  2. A töltelékhez simára keverjük a hozzávalókat.
  3. A szobahőmérsékletű margarint habosra keverjük a cukorral, a tojással és a tojássárgával. Hozzákeverjük az élesztőt, csipet sót, majd a lisztet.
  4. Összegyúrjuk és 4 cipóra osztjuk. Minden cipót kb 25 cm széles, 35 cm hosszú téglalappá nyújtunk.
  5. A téglalapokat hosszában gondolatban elharmadoljuk, és a középső harmadra tesszük a tölteléket, egyenlően elosztva, tehát minden lapra kb a töltelék negyedét.
  6. A tésztatéglalapok széleit (ahol nincs töltelék) kb 8 cm mélyen (tehát majdnem a töltelékig) bevagdaljuk 2 cm -enként, kicsit lefelé lejtő párhuzamos vonalakban. Ezeket a bevágott részeket jobbról-balról felváltva keresztben egymásra hajtogatjuk, a tölteléket ezzel befedve. Az eredmény olyan lesz, mint egy fonás.
  7. A tésztákat tepsire helyezzük, tojással megkenjük.
  8. Hagyjuk állni, míg a sütő bemelegszik, majd pirosra sütjük.
  9. Ferdén szeleteljük.


 

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 35x35 cm
  • elkészítettem: 15 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 28 931
elküldve: 12
receptkönyvben: 623
elkészítve: 26/39
Facebookon megjelent: 1

szakács

Fahéj

Mióta szakács: 2010.07.27.
288 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: tízórai, ebéd, uzsonna
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 6 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

élesztős-vajas tészta túrótöltelékkel, kígyórétes túróval

Hozzászólások (19)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Dina79
Dina79 / Dina79 Sun, 2014-01-12 16:12

Én is elkészítettem ma, almás és diós töltelékkel. A tésztával könnyű dolgozni, sütés után nagyon puha lett. Csak a tekeréssel gyűlt meg a bajom egy kicsit, de majd gyakorlom, mert fogom még készíteni. :)
Köszönöm a receptet.
Szép napot. Üdv. Edina

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sun, 2014-01-12 21:32

Kedves Edina!
Örülök, hogy tetszik a recept! A "tekerés" meg tényleg olyan, hogy ha ráérez az ember, onnantól gyorsan megy.
Szívesen a receptet! :)
Üdv: Fahéj

geencsi
geencsi Mon, 2013-12-30 19:55

Megláttam a receptet és eszembe jutott anyukám kígyórétese! Megsütöttem és a régi íz jött! Köszönöm ezt az időutazást és a receptet!

wentimami
wentimami Fri, 2013-03-29 07:50

Megláttam, megtetszett, megsütöttem rögtön, és nagyon nagyon finom lett.
Ez volt a húsvéti előpróba sütés. Természetesen újból sütni fogom vasárnap hajnalban.
Köszi. A többi receptedet is átböngészem, biztos azok is nagyon finomak és találok kedvemre valót.

Fahéj
Fahéj / Fahéj Fri, 2013-03-29 08:33

Örülök, hogy ezt a finomságot választottad húsvétra! Remélem, a többi receptemben sem fogsz csalódni. Üdv: Fahéj

Farkasné éva
Farkasné éva Mon, 2012-01-16 16:52

Volt két csomag túrom ,gondoltam sütök belőle valamit.Keresgéltem és rátaláltam erre a receptre.Kipróbáltam
és nem bántam meg,istenien finom.Biztos,hogy gyakran fogom megsütni.Köszi a receptet.:)

Makkermanó
Makkermanó / Makkermanó Sun, 2012-01-01 18:20

Hát erre már nem is tudok mit mondani, kedves Éva! Egyszerűen gyönyörű! Imádom az ilyen szépséges kelteket, főleg, ha túrós. Biztos lehetsz bene, h. kipróbálom. ;-) Most kissé elszontyolodtam, mert holnaptól fogyókúrázunk, szóval csak módjával ehetek szénhidrátban gazdag ételeket. Boldog Új Évet kívánok, puszi: Gabi

Fahéj
Fahéj / Fahéj Mon, 2012-01-02 11:25

Szia kedves Gabi! Köszi az elismerést! :) Viszont tényleg tehettem volna fel olyan képet, amelyen jobban látszik, hogy néz ki egyben ez a süti, ahogy az előző hozzászólás is hiányolta. No majd legközelebb.
Azt igazán sajnálom, hogy vissza kell fognod a szénhidrátot, mikor az olyan jó, én is imádok mindent, ami kelt tészta, legyen az sós vagy édes. Viszont én sem ehetem nyakló nélkül, sajnos. :)
Kedves Gabi! Neked és családodnak egészségben, szerencsében és boldogságban gazdag új évet kívánok! Süss-főzz-kísérletezz finomakat! Szeretettel: Éva

ildikokecskes
ildikokecskes Sat, 2011-12-31 15:17

Nagyon szép és biztos, hogy finom is. Van olyan kép ami egyben mutatja a kész rétest és nem ilyen közelről? Előre is köszi :)

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sat, 2011-12-31 15:29

Sajnos nincs, mind megettük. :) De legközelebb,, ha készítek, gondolok erre is.

872
finomliszt 50 dkg
margarin 25 dkg
tojás 1 db
tojássárgája 1 db
cukor 2 ek
élesztő 2 dkg
tej 0.5 dl
1 csipet
tehéntúró 50 dkg
cukor 10 dkg
vaníliás cukor 1 csomag
citromhéj 0.5 citromból nyert
tojás 1 db
búzadara 1 evőkanál
tojás 1 db