Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kilimandzsáró torta

Kilimandzsáró torta
Kilimandzsáró torta
70 perc / előkészület: 45 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egy bő évtizeddel ezelőtt a szülinapi bulik legmenőbb elemei a vakondtúrás, illetve a Kilimandzsáró torta voltak. Ezeket dobozos, csináld magad-formában lehetett kapni, és minden bizonnyal minden kisgyermekes anya rémálma volt, hogy a gyereke ilyet fog kérni. Most, hogy a nagy nosztalgiázás közepette eszünkbe jutott ez a torta, úgy döntöttünk, készítünk egy teljesen házi verziót belőle. Spoiler: sokkal-sokkal hamarabb elfogyott, mint ameddig az elkészítése tartott.

hozzávalók / 12 adag

piskóta

túrós töltelék

összeállítás

Szólj hozzá!

elkészítés

piskóta

  1. A tojásfehérjéket a cukor felével kemény habbá verjük. A porcukor másik felét a sárgákkal habosra keverjük, majd hozzámixeljük az olvasztott vajat is.
  2. Összeforgatjuk a lisztet, a kakaóport, a sütőport, valamint a vaníliaőrleményt. Több részben a tojássárgás keverékhez adjuk, és csomómentesre keverjük.
  3. 2-3 adagban hozzáforgatjuk a felvert tojásfehérjét is. A kész tésztát kivajazott-kilisztezett tortaformába öntjük, és 180°C-os sütőben, nagyjából 25 perc alatt készre sütjük.
  4. Amikor kész, hagyjuk kihűlni, majd késsel vágjuk félbe, ügyelve rá, hogy amennyire lehetséges, egyenesen vágjunk. A piskóta felső részét vágjuk 12 körcikkre.

túrós töltelék

  1. A zselatinlapokat áztassuk be hideg vízbe 5-10 percre. Egy deci habtejszínt felforrósítunk, majd hozzáadjuk a megpuhult és kicsavart zselatinlapokat. A zselatin pár pillanat alatt feloldódik, ezután hagyjuk hűlni egy kicsit. A többi habtejszínt felverjük, és félretesszük.
  2. A túrót szitán áttörjük, hozzáadjuk a cukrot, majd a joghurtot, a zselatinos tejszínt, a felaprított őszibarackot, valamint a felvert tejszínhabot is. Alaposan összekeverünk mindent.
  3. Egy közepes méretű tálat folpackkal kibélelünk - a tál átmérője lehetőleg 2-3 centivel legyen kisebb, mint a tortaformáé. Ebbe átkanalazzuk a túrós krémet, és a hűtőbe tesszük 1-2 órára, amíg megdermed.

összeállítás

  1. A piskóta alsó részét villával megszurkáljuk, majd bekenjük 2-3 kanál gyümölcslével - nyugodtan használjuk a konzerv levét, bűnös élvezet, de nagyon finom lesz tőle! Ez a lépés azért kell, hogy ne legyen túl száraz a piskóta.
  2. Ezután óvatosan kicsomagoljuk a félgömb alakú túrós tölteléket, és a piskótalapra fordítjuk. Körben nekitámasztjuk a cikkekre vágott piskótatetőt, a tetejére pedig ráhalmozunk egy adag felszeletelt őszibarackot.
  3. A tetejét megszórjuk porcukorral, az oldalán pedig ízlés szerinti krémmel kitakarhatjuk az "összeillesztés" vonalát - mi ehhez nutellás tejszínhabot használtunk.
  4. Óvatosan szeleteket vágunk a tortából, és tálaljuk.
  • sütési hőfok: 180°C
  • tepsi mérete: 28 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 5
össznézettség: 13 349
elküldve: 2
receptkönyvben: 139
elkészítve: 3/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Nosalty

Mióta szakács: 2010.11.23.
1130 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, Anyák napja, buli receptek, újév, vasárnapi ebéd
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
kategória: torta
kalória: átlagos
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

túrókrémes forma torta

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

349
tojás 4 db
porcukor 160 g
vaj 70 g
finomliszt 150 g
cukrozatlan kakaópor 4 ek
sütőpor 1 ek
vanília kivonat 1 tk
habtejszín 3.5 dl
lapzselatin 8 db
tehéntúró 40 dkg
cukor 3 ek
joghurt 1.5 dl
őszibarack konzerv 150 g
gyümölcslé 30 ml
porcukor 1 ek
őszibarack konzerv 150 g