Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kínai szezámmagos csirkegolyó

Kínai szezámmagos csirkegolyó
Kínai szezámmagos csirkegolyó
80 perc / előkészület: 60 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (52)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A helyi kínai büfében kezdtem el nyomozni arról, hogyan készítik el a szezámmagos golyót (persze büfés módra). Azért én is rájöttem arra, hogy a mázhoz cukor kell és nem méz.  Első próbálkozásom során semmire nem jutottam, hiszen megtudtam, hogy a magyarországon élő kínai büfések csak annyit tudnak magyarul, hogy kisi adak, nad adak, cípősz, édesz, stb. Másodszorra már ügyesebb voltam és az internet (és egyéb) segítségével kínaira fordítottam a mondandómat, így sikerült megtudnom a receptet. Nagy meglepődésemre semmi jelét nem tapasztaltam annak, hogy nem akarják az orromra a receptet. Szóval a recepttel töltött éveim során a következőkre jutottam: 1.Megtudtam, hogy mi a hamis kínai konyha titka: a cukor. 2. Egy kanálnyi méz sem kell a mázhoz. 3. A büfében erős pistával készítik a mázat. Ez a végleges recept- persze csak, addig, amíg ki nem találom a következő lépéseket, utolsó simításokat! Ugye ezek után kedvet kaptatok az elkészítéshez? Írjatok kommentet!

hozzávalók / 4 adag

A bundához

A mázhoz

ajánlat

Kínai sült tésztát ajánlok mellé, esetleg rizstésztát vagy tojásos rizst.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A keményítőt és a lisztet elkeverjük, hozzáadjuk a tojást, vizet és az olajat.
  2. A csirkemellet nagyon vékony csíkokra vágjuk, szinte daráltra, hogy össze lehessen gyúrni.
  3. A mázhoz a cukrot kevés vízzel megolvasztjuk, majd hozzákeverjük a többi alapanyagot.
  4. A csirkemellből golyókat formázunk, belemártogatjuk a bundába, majd sűrűn lisztbe forgatjuk.
  5. Kisütjük, majd a mázba hempergetjük.
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 15
össznézettség: 100 474
elküldve: 58
receptkönyvben: 1 673
elkészítve: 94/130
Facebookon megjelent: -

szakács

NapsütötteVidékünkön

Mióta szakács: 2011.11.22.
119 recept

receptjellemzők

konyha: kínai
szezon: bármikor
kategória: húsételek
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, tejmentes
költség egy főre: megfizethető receptek
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

kínai szezámmagos csirke, kínai csirkegolyó, szezámmagos csirkemell

Hozzászólások (52)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Pörlike
Pörlike Tue, 2017-10-10 23:25

Ez soha nem volt 35 perc! Elég rutinos vagyok a konyhában. 70 dkg csirkemellből csináltam, de csak a felvágás volt 30 perc, a bundázás+sütés 1 óra 20 perc és még hátra van a mázba forgatás. Ez a második ilyen recept, amibe belefutok, hogy hasra ütve beírnak valami időt, aztán a szerencsétlen meg szív miatta.

Szalánczi Anna
Panno / Szalánczi Anna Wed, 2017-10-11 09:56

Kedves Pörlike!
Köszönjük a jelzést, korrigáltuk az előkészületi időt.
Üdvözlettel:

Szalánczi Anna
Nosalty

sandwich
sandwich Sat, 2015-06-20 11:54

Senki se csinálja ezt a receptet a leírtak szerint, mert ez úgy rossz ahogy van! Mi először a leírás szerint csináltuk, de a büfében kaphatót meg sem közelíti! Kezdjük azzal, hogy ha betartod a leírást, akkor tényleg nem lehet mártogatni! 8 evőkanál keményítő?? 0,5dl víz?? Ezekből a mennyiségekből még tészta sűrűség sem keletkezik. A sok keményítőtől meg egy kemény valami lesz ha kisütöd, ami semmire sem hasonlít és még nem is finom. Mi vagy háromféleképpen próbáltuk de egyik sem hasonlított kicsit sem a büfés verzióra. A legehetőbb verzió az volt, mikor sima nokedli tésztával csináltuk, bár az sem hasonlított rá, de legalább nem a kukába ment. Megjegyzem ezzel a mártogatós módszerrel sehogy sem lesz gombóc alakú! A keményítő nem fogja felfújni a tésztát! Ahhoz vagy szóda kellene, vagy sütőpor. A máz sem hasonlít semmire csak a ketchup-ra. Aki erre a receptre azt írta, hogy finom, az még nem evett rendes kínai büfés húsgombócot.

Mocsi13
Mocsi13 Fri, 2014-11-28 12:15

Én nem tudom mi lehet a baj de a bundánál nem egy masszát kaptam, hanem egy tésztát, amibe mártani nem lehet!!

gicus23
gicus / gicus23 Mon, 2013-12-02 11:13

szia! mar tobbszor elkeszitettem a receptedet es hatalmas sikert aratott. tenyleg kicsit pepecs de mindent meger. nagyon koszonom hogy megosztottad. !!!!!!!! ;-) :-)

Rita1971
TraRita / Rita1971 Sun, 2013-05-12 15:41

Kedves Művészúr! :)

Régóta a receptkönyvemben vannak ezek a golyók :) Ma elkészítettem. Olvastam a hozzászólásokban, hogy van vele egy kis macera, de ez sem tántorított el. Érdekes volt a natúr húsból golyót formázni, még érdekesebb volt bundázni :) De az eredmény ! Hmmmmmmmm......csodás :) Nagyon ízlett a családnak, még a 90 éves nagymamámnak is.
Biztos, hogy többször kerül az asztalra, bár nem ebben a formában ;) Csíkokra vágom majd a húst, úgy egyszerűbb lesz a művelet :)

Köszi szépen a receptet!
Üdvözlettel: Rita

Zemo
Zemo Sun, 2013-04-14 11:11

Egy kis sütőpor/szódabikarbóna a sűrű tésztamasszába, és máris fújódik rendesen! :)

SzalaiB
SzalaiB Sun, 2013-02-17 10:00

Nagyon sokat gondolkoztám már én is rajta, hogy hogyan csinálják a kínaiba azokat a finom gombócokat. Sajnos ez a recept sem olyan, mint amit keresek, mert a bunda ezen is vékony. Nálunk a gombocok szilvásgombóc jellegűek. Középen van egy kisebb kocka hús, ez kissé ízetlen és puha is, körülötte vastag tészta bunda, ízre engem a szilvásbombócra emlékeztett. Én úgy gondolkodom, hogy csinálnak egy szilvásgombóc tésztát, ebbe belebugyolálják a nyers húskockát és megfőzik simán, sós vízbe. A tészta és a hús állaga egyértelműen nem sütésre, hanem főzésre utal. Aztán ha ez megvan, akkor csinálnak ilyesmi bundát, mint ez a recept, ebbe belemártják és olajban kisütik és utánna megy rá a szintén ehhez hasonló máz. Soknak látszik kicsit a macera, de ha belegondolok, hogy a gombóc főzését előbb is meg lehet csinálni, mert nem baj ha kihűl, az olajba sütés úgyis felmelegíti, már nem is olyan hosszadalmas.....Igaz ez csak ötletelés, mert még ki nem próbáltam, de valahogy ez látszik számomra most a megfelelő módszernek...

szasztisz
NapsütötteVidékünkön / szasztisz Sun, 2013-02-17 12:25

Szia!
Nincs megfelelő módszer, mert az igazság az, hogy valóban ez az eredeti recept, de a kínaiban nem ezt sütik, hanem a FAGYASZTÓBÓL KIVETT TELI ízfokozóval SZÍNEZÉKKEL HÚSGOLYÓKAT. Magyarul mi soha nem tudjuk majd elérni azt, amit a kínaiban sütnek. De ez van.
Művészúr

inf3rno
inf3rno / inf3rno Tue, 2013-02-12 21:36

Voltam kínaiban, megvizslattam a golyót. Az a helyzet, hogy ez a csíkokra vágás és összegyúrás ez biztosan nincs így. Amit én ettem, ott egy húskocka volt a közepén, mondjuk az nagyon puha volt. Találkoztam gyömbér csíkkal is 1-2 alkalommal, szóval szerintem gyömbéres pácba teszik a húst jó ideig, hogy megpuhuljon. kb 1-2 centis hús kockák voltak, és fél centi vastag volt a tészta körülötte, plusz a puffadt rész, ami ugye levegős volt. Nagyon vékonyan volt rajta szósz, szezám meg alig. A lisztbe forgatós dolognak van realitása, mert más volt a belső tészta állaga, mint a külső kéregé. Majd tesztelem a receptet ennek tükrében.

inf3rno
inf3rno / inf3rno Fri, 2013-02-15 07:28

Nos a pácolással igazam lett, sokkal puhább tőle a hús, és simán ki lehet sütni így kockákat, felesleges apróra összevágni. Kb 2 órát pácoltam gyömbérrel, fokhagymával, fehérborral meg ecettel. A bundázás most sem jött össze, nem fújódott fel a bunda úgy, mint az éttermi változatban. :S Néhány kocka után inkább csináltam egy szecsuáni csirkét, az legalább sikerül... Egyébként nem a recepttel van a baj, én nem vagyok kompatibilis a bundázott húsokhoz meg az olajban sütéshez...

szasztisz
NapsütötteVidékünkön / szasztisz Fri, 2013-02-15 14:07

Természetes, hogy nem a recepttel van a baj, sajnálom, hogy neked nem sikerült. Nekem mindig így lett finom, és a kínaiban (legalábbis nálunk így csinálják). Igaz úgy sem rossz, ahogy te csinálod. De hát... esküszöm a saját receptemre.
Művészúr

inf3rno
inf3rno / inf3rno Fri, 2013-02-15 15:49

Hát ja, ezek szerint kínai és kínai között is van különbség. Ahol én szoktam enni, ott fix, hogy húskockáznak, mert tisztán látszottak a rostok a húskockán, amikor kettévágtam... A sütést és a bundázást hogy csinálod? Nekem több gondom is volt vele. Én forró olajba dobtam, de nem fújódott fel a tészta úgy, ahogy kéne, ennél még a sörtészta is jobban produkált, amivel előzőleg kísérleteztem. A liszt, amibe beleforgattam darabokban levált róla, és megégett az olajban, úgyhogy néhány adag után inkább nem sütöttem tovább... Kár érte, mert drága a mogyoróolaj :S

csilla88
csilla88 Wed, 2013-01-09 19:44

Elkészítettem, és ízletes finomság lett belőle, igaz eléggé trutyis meló, (legközelebb lehet nem gyúrok gombócokat, hanem kisebb kockákat vágok) de az eredmény finom :), próbáltam már más receptet is, de eddig nálam ez vezet :) Köszönjük a receptet

Bruhaha
Bruhaha Sat, 2012-11-17 14:37

Az első golyó után majdnem sírva fakadtam, mert nem állt össze és nyakig trutyis voltam már, aztán vizes kézzel tekertem a golyókat amik már egész formásak lettek. Nagyon finom lett. :) Még maradt pár golyó, de nem érik meg az estét. Köszönöm a receptet. :)

meli0110
meli0110 Mon, 2012-10-29 19:31

Én először lisztbe forgatom. Előtte pici fokhagymapor és na-glutamát és fehérbors a csirkemell kockákra, és a lisztezett csirkét kicsi, de mély fazékban 1-2 percig sütöm. Majd kiveszem, lehűlik. A bunda nekem búzakeményítő, liszt, tojás, sör, kevés porcukor. Vagy a búzakeményítő helyett sütőpor . Már tejjel is készítettem, palacsinta szerű tésztaként. A mázba a szokott dolgok kerülnek + még kevés baracklekvár. Így isteni lesz. A családunk egyik kedvence.

Huszar Andrea Helga
Huszar Andrea Helga Sun, 2012-10-28 23:08

Helo en marosvasarhelyi vagyok , a parommal egyutt a tavaj voltam budapesten es el vitt egyik aruhazban a kinai gyors etkezdebe es ott ettunk szezammagos csirket es nagyon tetszett es minden aron elakartam keszitteni en is de nem sikerult mert nem kaptam meg a receptet, koszi hogy te megtalaltad es fel raktad a nosaltyra.

pikiviki2
pikiviki2 Wed, 2012-10-03 14:26

Sziasztok :) Nagyon tetszik a recept meg is kell csinálnom, csak lenne egy kérdésem valaki csinálta már étkezési keményítő nélkül?? Mert fogalmam nincs hol szerezzek gyorsan :) Vagy gond ha kihagyom belőle? Ja és még egy kérdés :D a szezámmagot nem kell megpirítani? Lehet hogy hülyeséget kérdezek de kezdő vagyok :) Köszii

Zemo
Zemo Mon, 2012-07-23 17:32

Szia!
Nagyon fincsi lett a husika, valóban remek a recept, én mindössze annyival könnyítettem meg a dolgomat, hogy erős pista és chili helyett a csípős ketchupot használtam! :)
Még egyszer köszi a receptet!
Üdv.: Emő

Judit7
Juditta / Judit7 Wed, 2012-06-13 14:42

Nem volt ötletem mi legyen a mai ebéd. Aztán megtaláltam ezt a receptet. Mindent a leírtak szerint csináltam és nagyon nagyon finom lett!!!! Amikor az első gombócot tettem a miskulanciába, aztán a lisztbe..elhatároztam, hogy már csak becsületből is megcsinálom.... utálom, ha könyékig kulimájszos vagyok és szinte minden gombóc után kezet mostam. Arra gondoltam ezt most csinálom először és utoljára. DE ANNYIRA FINOM LETT!!!!Tuti, hogy máskor is megcsinálom! Köszi a receptet!
Ui: nem értem mit nem lehet érteni a sorrenden...ki kell próbálni. Én nem vagyok egy konyhatündér, de a leírtak alapján nagyon jól el lehet készíteni minden receptet,
amit a NoSaltyban találok.

szasztisz
NapsütötteVidékünkön / szasztisz Wed, 2012-06-13 14:48

Kedves Judit!
Köszönöm, hogy kipróbáltad, és örülök, hogy sikerült. Valóban sok munka van vele, de ahogyan írtam, az ízéért megéri megcsinálni. :) Azért tőled is megkérdezem, hogy már a cukormázas változatot csináltad meg? Még egyszer köszi a dicséretet. :)
Művészúr

Judit7
Juditta / Judit7 Wed, 2012-06-13 16:37

Kedves Művészúr!
Igen, cukorral csináltam. Persze tudom én is, hogy mi az egészséges... de nem hiszem, hogy ez a mennyiség helyrehozhatatlan károkat okozna. Szívesen megcsinálom máskor is! :)

andika3
andika3 Mon, 2012-06-11 22:33

Elkészítettem hétvégén, csak egyetlen egy baja volt... kevés volt! A család kiadta parancsba, hogy legközelebb a dupláját csináljam, de azt minél gyakrabban. Nagyon-nagyon finom lett!!! Köszönöm a receptet!

szasztisz
NapsütötteVidékünkön / szasztisz Mon, 2012-06-11 22:36

Kedves Andika!
Örülök hogy kipróbáltad! Nálam is mindig a mennyiséggel van a baj: kevés. Ha legközelebb kettő adagot kell csinálnod, azt jelenti, hogy ízlett, és ennek nagyon örülök. Nemrég írtam át a receptet. Már a cukormázas változatot csináltad?
Művészúr

Inwood
Inwood Tue, 2012-06-05 09:25

Szia!
Én is szoktam készíteni hasonlót,de a liszthez teszek kevés sütőport és méz helyett pedig baracklekvárt.Úgy is finom!

szasztisz
NapsütötteVidékünkön / szasztisz Tue, 2012-06-05 14:19

Kedves Inwood!
A baracklekvárról még abszolút nem hallottam, de tényleg van, aki sütőporral készíti a bevonatot!
Köszi, hogy megosztottad velünk. Majd kipróbálom. Művészúr

Mahi
Mahi Thu, 2012-05-31 11:09

Kedves Művészúr!

Megsütöttük, nagyon finom lett, úgyhogy köszönjük a receptet!
Ami közben felmerült, ha szinte olyan apróra kell vágni, mintha darált hús lenne, akkor mi történik, ha eleve darált csirkehúsból készítem a golyókat?

Üdv:
Mahi

szasztisz
NapsütötteVidékünkön / szasztisz Thu, 2012-05-31 13:23

Szia, kedves Mahi!
Tapasztalatom szerint, a darált csirke nem jó erre a célra, és a kínai étteremben is így csinálják! Örülök, hogy kipróbáltad, és ízlett!
Művészúr

Berni55
Barna / Berni55 Fri, 2012-04-20 13:55

Még soha sem ettem kínai kaját.Tegnap kóstoltam egy ismerősömnél.Isteni!
Köszi a receptet!Legalább én is el tudom készíteni! :-)

kacsuszka
kacsuszka Mon, 2012-03-05 15:31

szia
a máz mértékeit nem tudnád megadni? miből mennyit rakjak bele? :)

szasztisz
NapsütötteVidékünkön / szasztisz Mon, 2012-03-05 16:42

Szia! Azért nehéz ez a kérdés, mert mindenkinek más az ízlése, és ahhoz alakítja. Én mindig a ketchuppel kezdem, és ahhoz teszek kb. fele annyi mézet, kevés szójaszószt, meg egy kis szezámmagot. Bátran próbálkozz, és kóstolj! Így finom lesz! Üdv.: Művészúr

Control
Control Wed, 2012-02-22 20:44

Ezt én is nagyon szeretem, bár amit én ettem a kínaiban, annak viszonylag kevés hús volt a közepében, és jó vastag bundája, szinte a felépítését tekintve a szilvásgombóchoz lehetne hasonlítani.
Ezzel kb. milyen vastag bundát lehet rá csinálni?

Control
Control Wed, 2012-02-22 20:49

Köszi, valami nagyon hasonlót szoktam csinálni én is itthon, nagyon finom az is, de ha egyszer sikerülne a kínaiak receptjeit megszerezni, az sokat könnyítene a helyzeten :)

lujsi
lujsi / lujsi Wed, 2012-02-22 19:47

Nincs "bundázás" szerintem, hanem a sörtészta- szerű masszába kell mártani a húst. Én is készítettem már ilyet, de külön lisztbe nem mártottam, illetve 4x4cm kockákra vágtam a húst,igaz, ez csak majdnem golyó :)

szasztisz
NapsütötteVidékünkön / szasztisz Wed, 2012-02-22 20:00

Szia Lujsi! Igazad van, a lisztet én is csak a folyékonyság eltüntetése érdekében raktam rá. Mire rájöttem, hogy hogyan kell felvágni a húst, nagyon sokszor megcsináltam. Üdv.:Művészúr

szasztisz
NapsütötteVidékünkön / szasztisz Wed, 2012-02-22 19:11

Sziasztok!
Én írtam jól. A húsgombócokat először a bundába, majd a lisztbe forgatjuk. Nem úgy kell elkészíteni, mint egy sima rántott szeletet. A liszt azért kell a külsejére, mert miután belemártottuk a keményítős bundába, az olajban szétfolyna, de mivel lisztezzük a külsejét, nem folyik szét! Sok sikert az elkészítéshez! Üdv.: Művészúr

656
étkezési keményítő 8 evőkanál
finomliszt 6 evőkanál
napraforgó olaj 1 ek
víz 0.5 dl
tojás 1 db
csirkemell filé 100 dkg
napraforgó olaj 3 ek
ketchup 100 ml
cukor 2 ek
szójaszósz 1 ek
chili 0 ízlés szerint
szezámmag 1 ek