Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kis sós perecek mifelénk

Kis sós perecek mifelénk
Kis sós perecek mifelénk
35 perc / előkészület: 15 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Édesanyámtól kapott recept. Ennek megfelelően a receptben eredetileg ez van: az élesztő 1-2 dkg-nyi, a tejföl meg 2-3 ek. (Gyakorlott háziasszonyok értik, hogy "úgy érzés szerint".)
Mi ma csináltuk először a párommal -itt, ahol élünk, nem szokásos dolog a perec, de hamar belejött a készítésébe. (Még meg is előzött a gyártásban!) Igazi társas munka -- észre se veszed, s készen vagytok. Nagy sikert aratott a magyar perec! :)
A képen látható mennyiség fél adag tészta volt, két tepsi, darabonként 20 perc sütési idővel.

hozzávalók / 4 adag

A perecekhez

A sós csurgatóhoz

  • 2 ek
  • 3 evőkanál finomliszt (finom)
  • 1 dl víz (annyi, hogy kellően folyékony legyen)
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A langymeleg tejben kis cukorral felfuttatjuk az élesztőt.
  2. Ezalatt a lisztet kimérjük, a margarint felolvasztjuk.
  3. A lisztbe beletesszük a sót , margarint, tejes élesztőt s annyi tejfölt hozzá, hogy rugalmas tésztát kapjunk.
  4. Egy órát pihentetjük a tésztát.
  5. Jön az igazi munka: perecsodrás lisztes deszkán. (Mindenkinek kedve szerinti a méret. Mi, a képen látható kisebb pereceket alkottuk - édesanyám nyomán. Falatnyiak, épp jók.)
  6. Sütőpapírral bélelt tepsibe téve, meglocsoljuk a sós-lisztes pempővel.
  7. 200 fokon, 20 perc alatt kisütjük (ennyi kell egy tepsinek). Akkor jó a perec, ha már kis színt kapott. (Én annyira nem szeretem a légkeveréses módot, szárítja a pogácsát -itt ki sem próbáltam.)

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 25 208
elküldve: 4
receptkönyvben: 193
elkészítve: 4/8
Facebookon megjelent: -

szakács

K.Orsolya

Mióta szakács: 2009.11.12.
17 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: sós süti
mikor: ebéd, uzsonna
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
alkalom: szilveszter

receptkategóriák

egyéb elnevezések

csurgatott sós perec, házi sós perec

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sun, 2013-03-31 09:59

Köszönöm, remélem, elég lesz az a mennyiség, amit készítettem a lányommal a húsvéti locsolóknak. :) :)
Illatos és finom, máskor is fogom készíteni.:)
Kellemes Húsvétot kívánok, eső nélkül!
Éva-Anyóca

zafirov
zafirov Thu, 2011-11-24 21:19

Ma megsütöttem és a végeredmény nem lett rossz. Azonban ez nem a receptem múlott. Nekem egy nagyon lágy tészta lett, pedig nem is tettem bele annyi tejfölt mint ami írva van, és mégis vagy 20-25 dkg lisztet kellett még hozzárakni, hogy nyújtható legyen, plusz még egy kis reszelt sajt és így lett jó. A mióta sütök én mindent sütőpapírral bélelt formába teszek, és még soha semmijen fajta tészta nem ragadt bele.

panna1215
panna1215 Thu, 2010-06-17 12:50

Szia!Én is megcsináltam nagyon finom lett viszont nekem a sütőpapír leragadt.Bár én megfigyeltem hogyha élesztős a süti akkor nem szabad sütőpapírt tenni alá mert leragad.Azért nagyon jó lett mindenki imádja!

KOrsi
K.Orsolya / KOrsi Thu, 2010-06-17 14:02

Szia Panna 1215!
Köszönöm visszajelzesedet, igazan jol esett. :)
A sutöpapirt bevallom en csak mostanaban kezdtem el hasznalni -- kenyelmi szepmontbol (elvileg mosogatasmentesit)... Nalam nem ragadt le, de hat ezek szerint ez csak mazli...
Azert jo, hogy igy is sikert arattal vele!

996
finomliszt 50 dkg
margarin 25 dkg
élesztő 2 dkg
tej 2 dl
3 kk
tejföl 2 ek
2 ek
finomliszt 3 evőkanál
víz 1 dl