Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kívül-belül karamell torta

Kívül-belül karamell torta
Kívül-belül karamell torta
90 perc / előkészület: 40 perc főzés: 15 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Príma konyha magazin "Nincsen ünnep torta nélkül" cikkének egyik szereplője. Meglátni és megszeretni. Én személy szerint nem szeretem a karamelles dolgokat, anyu kedvéért csináltuk meg közösen, de ez még nekem is ízlett. 

Nem a legkönnyebben elkészíthető torta, de megéri a türelmet. Nehéznek mondjuk szerintem nem nehéz, csak időigényes.

Bátran ajánlom azoknak is, akik szeretnének egy kis különlegességet a hétköznapokba.

hozzávalók / 12 adag

A tésztához

A krémhez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tésztához való porcukrot egy serpenyőben világosbarnára karamellizáljuk. Majd megolajozunk egy alufólialapot, erre öntjük rá a karamellt, hagyjuk dermedni. Ha kihűlt, egy zacskóba tesszük, és klopfolóval jól széttörjük.
  2. A tojások sárgáját 5 evőkanál cukorral fehéredésig keverjük. Az összetört karamellt nagy lyukú szitába tesszük, és beleszitáljuk a tojásba. A szitában megmaradt karamellt a végén díszítéshez használjuk.
  3. Tojásfehérjéket csipetnyi sóval kemény habbá verjük. A végén hozzáadjuk a maradék cukrot is.
  4. A diót a liszttel és a sütőporral összekeverjük, egyharmadát a cukros tojássárgájához adjuk. Ezután jöhet egyharmadnyi tojásfehérje hab. Addig folytatjuk így felváltva, amíg el nem fogynak a krémek.
  5. Egy tortaformát kivajazunk-kilisztezünk (vagy sütőpapír), ebbe tesszük a piskótatésztát. Előmelegített sütőben 165 fokon 35 percig sütjük.
  6. Addig elkészíthetjük a krémet. Ehhez a tojásokat, a tojássárgáját és 30 dkg porcukrot lábasba rakjuk, és vízgőz fölött 10-15 perc alatt besűrűsítjük. Ha kész, levesszük a tűzről, és hozzáadjuk a vaníliás cukrot, kávét. Többször kevergetve kicsit kihűtjük. 
  7. A maradék cukrot karamellizáljuk, az egész diókat hozzákeverjük, ha kész, úgy mint az első lépésben olajozott alufólián kihűtjük, majd összetörjük. Ezt a tojásos-kávés krémbe keverjük.
  8. A szobahőmérsékletű vajat habosra keverjük, majd kanalanként hozzákeverjük a cukros keveréket.
  9. A kihűlt piskótatésztát 3 részre vágjuk, és úgy kenjük meg a krémmel, hogy tetejére és az oldalára is jusson. Tetejét a félretett karamellel megszórjuk. Hűtőben dermedni hagyjuk.
  • sütési hőfok: 165°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 24 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 8 087
elküldve: 3
receptkönyvben: 156
elkészítve: 2/4
Facebookon megjelent: -

szakács

dorcus89

Mióta szakács: 2012.06.27.
81 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
maradék ételből: maradék tojásból
receptverseny: Nespresso receptverseny, Somat GOLD torta receptverseny
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

karamelltorta, kávés karamelltorta, születésnapi torta, karácsonyi torta, ünnepi torta, karamelles sütemény

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Szasza626
Szasza626 / Szasza626 Mon, 2015-04-13 19:21

Nagyon jó recept.. én megcsináltam az anyósom születésnapjára, óriási sikere volt :) A tetejét másképp díszítettem, tettem rá még karamell öntetet és tejszínhabot... :) Nagyon szépen köszönöm a receptet! :)

dorcus89
dorcus89 / dorcus89 Tue, 2015-04-14 10:42

Örülök, hogy sikert arattál vele. Olyan jó érzés mikor dolgozunk vele és mindenki dicséri! :) Már nálunk is rég volt, most jön sok névnap-születésnap lehet én is újracsinálom. Felejthetetlen az íze.
További szép napot!

yolika
Yolika / yolika Wed, 2013-01-02 15:31

Oh, ezt már Én is kinéztem a prima konyha magazinban!:) biztos nagyon finom!

612
porcukor 8 dkg
napraforgó olaj 1 ek
tojás 8 db
cukor 9 ek
1 csipet
dió 8 dkg
finomliszt 8 dkg
sütőpor 0.5 csomag
tojás 3 db
tojássárgája 1 db
porcukor 38 dkg
vaníliás cukor 1 csomag
feketekávé 4 ek
dió 8 dkg
vaj 40 dkg
napraforgó olaj 1 ek