Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Klappertert - az afrikai kókuszos pite

Klappertert - az afrikai kókuszos pite
Klappertert - az afrikai kókuszos pite
60 perc / előkészület: 20 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (29)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nyílt egy új étterem Frankfurtban. Jó, tulajdonképpen majdnem minden héten nyílik egy, de ez most tényleg érdekes volt.
A konyhája teljesen vegyes, a világ minden tájáról vannak étkek benne, kicsit olyan, mint a Goa otthon, az Andrássy úton.
Elmentünk barátokkal kóstolni, és túl azon, hogy természetesen nagyon jó volt, egy új recepttel gazdagodtam megint.
A desszertünk egy fura pite volt, valamilyen afrikai gyümölcsből készült töltelékkel, de amint a pincér kimondta a nevét, már el is felejtettem. Néztem rá furán, aztán csak annyit mondott: tulajdonképpen úgy készül, mint a klappertert, csak gyümölcs van benne. Aha...
Legalább a klappertert megmaradt, hazáig egész úton ismételgettem magamban, nehogy elfelejtsem. Otthon még csak az ajtóban húztam le a cipőmet, de jóuram már a gép előtt ült, hogy megtalálja nekem a sütit. És még ő mondja, hogy függő vagyok. Bagoly...
Megtaláltuk, az eredményt itt osztom meg veletek. A kalppertert egy egészen pontosan Dél-Afrikában honos pite. Szaftos, kókuszos, igen édes nyalánkságról van szó, szinte már ragacsos. Kókuszrajongóknak kötelező, másoknak fakultatív, de érdemes egyszer kipróbálni.

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A töltelékhez

ajánlat

pH besorolás: erősen savasít - sajnos

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tészta hozzávalóiból összemorzsoljuk a vajat a sütőporos, sós, cukros liszttel, amíg morzsás nem lesz.
  2. Beleütjük a tojást, összegyúrjuk. Ha nem áll össze rugalmasra, vigyázva 1-2 ek vizet még tegyünk hozzá.
  3. Kibélelünk vele egy 24-es piteformát vagy sima kapcsosat, úgy, hogy 4-5 cm-es perem legyen körben tésztából. Így tesszük a hűtőbe, amíg a töltelék elkészül.
  4. Ehhez a vizet és a cukrot kb. 5 perc alatt, nagy lángon felfőzzük szirupnak, de ne legyen túl sűrű, az utolsó pár percben hozzáadjuk a vanília magjait. Legyen jó forró, amikor ezután beleöntjük a kókuszreszeléket és hozzáadjuk a vajat.
  5. Addig kevergetjük, amíg teljeses elolvad a vaj, majd hagyjuk langyosra hűlni. Ha nem vaníliamagokkal dolgozunk, akkor az aromát vagy a vaníliás cukrot már langyosan tegyük bele.
  6. Hozzáadjuk a citromhéjat és -levet, majd belütjük a tojást és az 1 sárgáját, és teljesen simára keverjük.
  7. Kivesszük a hűtőből a tésztát, vékonyan megkenjük 2 ek sárgabaracklekvárral és beleöntjük a tölteléket. Azonnal sütőbe tesszük, és megsütjük.
  8. Ha kivettük a sütőből, várunk, amíg kézmelegre hűl, és ekkor szeleteljük, még melegen tálaljuk. Hagyományosan tejszínnel és kandírozott citromhéjdarabokkal, de a vaníliafagyi sem tesz vele rosszat.

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 24 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 32 112
elküldve: 4
receptkönyvben: 828
elkészítve: 23/32
Facebookon megjelent: -

szakács

P.

Mióta szakács: 2009.11.10.
171 recept

receptjellemzők

konyha: afrikai
szezon: bármikor
konyhatitkok: gourmet
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

kókuszos-vaníliás pite, kókuszos-vaníliás lepény, kókuszos süti vaníliával, afrikai kókuszos sütemény

Hozzászólások (29)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

angelmouse
angelmouse Wed, 2012-02-29 14:19

Isteni recept, az egész család el volt ragadtatva tőle. Biztos, hogy gyakran fogom még csinálni. Köszi : )

Dudki
Dudki Wed, 2011-05-25 20:11

Szia!
megcsináltam a sütit, és tényleg nagyon finom lett. Mióta a keresztapám megkóstolta ezt a sütit, mindig vinnem kell egyet, ha megyünk hozzájuk, különben nyaggat, hogy miért nem hoztam. Szóval nagyon köszi a receptért!

mamba78
mamba78 Mon, 2011-03-28 17:00

Hú,ez finom lehet.Nekem az nem világos még,hogy a peremmel mit kell csinálni,rá kell hajtogatni a tetejére?

Gargoyle
P. / Gargoyle Mon, 2011-03-28 19:13

Nem kell ráhajtogatni. Nézd meg a képet. Az lesz a kerete a sütinek.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2010-12-17 00:44

Sziasztok! nagyon köszi a receptet! A párom afrikai , és őt szeretném meglepni Karácsonyra. meg persze három csöppségemet és magamat is. Köszi!!

Gargoyle
P. / Gargoyle Fri, 2010-12-17 11:05

Szia Márti!
Ez nagyon izgalmas!
Kérlek, majd írd meg, mit szólt hozzá!
Szép ünnepeket az egész családnak!
Eszter

Gerzsó
Gerzsó / Gerzsó Sun, 2010-09-19 12:01

A kókuszvíznél maradt kókuszt fel lehet ennél használni? Puszi Zsóka néni.

Gargoyle
P. / Gargoyle Sun, 2010-09-19 17:19

Egy próbát megér Zsóka néni! Ha elkészíti, majd írja meg, hogy milyen lett!
Sok puszi!
Eszter

VWTulipan
VWTulipán / VWTulipan Sun, 2010-09-19 11:49

Kedves Eszter!
Nagyon finom ez az afrikai sütemény, elkészítettem és mindenkinek ízlett! A tölteléket én alapban 20 helyett 10 dkg cukorral készítettem, de legközelebb csak 5-7 dkg-ot rakok bele, hiszen a kókuszreszelék önmagában is édes, a mi kevésbé ragadósan édeset szerető szánknak elég lesz így is.
Köszönöm a receptet!
VWTulipán

Gargoyle
P. / Gargoyle Sun, 2010-09-19 17:18

Szia Tulipán!
Persze, olyan édesre lehet készíteni, ahogyan szeretnéd, nyugodtan készíthetsz lazább szirupot neki.
Nagyon örülök, hogy ízlett és köszönöm, hogy kipróbáltad a receptet.
Eszter

Bia
Bogi :o) / Bia Fri, 2010-08-20 14:23

Eszter!Ez szuper!Nagyon szeretem a kókuszos dolgokat,sütiket fagyit bármit....Ezt mindenképp ki fogom próbálni,a lehető leghamarabb...Köszi!!!!Puszillak.Bogi

demenybandi
demenybandi / demenybandi Mon, 2010-08-16 12:20

Eszter!

Amint elolvastam a nevét, már tudtam, hogy te készítetted! Már ki is írtam a hozzávalókat, hogy hazafele bevásároljak, és este elkészítsem!
Köszi ezeket a naagyon kafa recepteket!
Jut eszembe!
Szereztem egy hatalmas (45 cm átmérőjű) ( nem tévedés)mintegy 10 cm magas gyümölcstorta formájú kerek lepény/kalács/pite/vagy valamilyen sütőt! Valószínű kemencébe való, mert csak a mamám régi sparheltjébe fér bele! Nem találkoztál olyan recepttel a kutakodásaid során amit ebbe lehet sütni? Nagyon ki akarom próbálni, és nem találok belevalót!!! Segítenél???(B)Andi

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Sun, 2010-08-15 22:45

Azért ez tényleg olyan, hogy ránézek, és a számban érezni a kókuszt, és a finom édes ízt, a kissé ragacsos állagú tésztát mmmmm:)) Végem van!:))) Nagyon szép kép egyébként! Pusz: Mrs Smith

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sun, 2010-08-15 21:18

Kedves AzEszter!!!!Csúcs vagy, és ez a recept is az!!Köszi az új étterem felfedező utadnak, az új ízek kipróbálásának, és a párodnak, aki ezek szerint, szintén, ....hisz az a sok fincsi minden, amit készítesz, az ő pocakjában is landol, persze, hogy függő!!!!!Recept a szakácskönyvemben van, ott a helye, és kókuszimádók vagyunk, el lesz készítve, még sulikezdés előtt!!!!Köszke!!!!Éva-Anyóca

Szikra89
Szikra / Szikra89 Sun, 2010-08-15 15:57

Istenien néz ki. Elmentettem a receptkönyvemben:) A másik aminek különösen örülök, hogy nincs benne semmi extra hozzávaló, amihez nehéz lenne hozzájutni:) Köszönöm:)
U.I.: mennyire lesz édes? Olyan, "hú, elég egy szelet" vagy kellemesen édes?:)Tudom, mindenkinek más, de pl én a baklavánál érzem azt, hogy na ebből elég egy:D

Gargoyle
P. / Gargoyle Sun, 2010-08-15 17:09

Hát Szikra, elég belőle egy szelet. De ha az ember fellazítja egy kicsit tejszínnel vagy fagyival, azért lemegy belőle kettő is. :-D
Esetleg megpróbálhatod kevesebb cukorral. Csak akkor forrald tovább picit.
Eszter

699
finomliszt 20 dkg
vaj 10 dkg
porcukor 5 dkg
sütőpor 0.5 tk
1 csipet
tojás 1 db
víz 2 evőkanál
víz 2 dl
cukor 20 dkg
kókuszreszelék 15 dkg
vaj 8 dkg
vanília 0.5 db
citromhéj 1 citromból nyert
citromlé 2 ek
szerecsendió 0.5 kk
tojás 1 db
tojássárgája 1 db