Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Klasszikus Gundel palacsinta

Klasszikus Gundel palacsinta
Klasszikus Gundel palacsinta
50 perc / előkészület: 30 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A Gundel palacsintát ma már számtalan változatban készítik. Én most a klasszikus változatát hoztam el Turós Emil régi szakácskönyvéből. Az elkészítése kimondottan egyszerű, bátran nekifoghatnak kezdők is.

hozzávalók / 4 adag

A palacsintákhoz

A csokoládémártáshoz

A diótöltelékhez

Szólj hozzá!

elkészítés

Palacsinta

  1. Elkészítjük a palacsintatésztát. A tojást egy megfelelő méretű tálban felverjük. Hozzáadjuk a tejet, a vizet, és elkeverjük egy habverővel. A sóval elkevert lisztet is a tálba tesszük, alaposan kikeverjük a folyékony hozzávalókkal, így sűrű palacsintatésztát kapva.
  2. A palacsintasütőt kevés olajjal átkenjük, majd felforrósítjuk. Egy merőkanállal merünk a palacsintatésztából a palacsintasütőbe, óvatos kézmozdulatokkal egyenletesen oszlatjuk el a tésztát. Ha a palacsinta elválik a serpenyőtől, megfordítjuk, és néhány másodperc alatt megsütjük. A műveletet megismételjük a többi palacsintával.
  3. A palacsintákat konyharuhával letakarva tartjuk frissen a fogyasztásig.

Csokoládémártás

  1. A tojássárgáját egy lábasban alaposan kikeverjük a cukrokkal, kakaóporral, liszttel és egy dl tejjel.
  2. Az apróra tördelt étcsokoládét a többi tejjel forraljuk fel.
  3. A csokoládés tejet folyamatos keverés mellett csurgatjuk a tojásos keverékhez, majd addig főzzük, amíg besűrűsödik. Ha a mártást túl sűrűnek találjuk, lehetőség van további tejjel való hígításra, de ügyeljünk a bevonóképesség megtartására.
  4. A rumot a tálalás előtt keverjük a mártásba, hogy aromáját megőrizze.

Diótöltelék

  1. A diótölteléket közvetlenül fogyasztás előtt készítjük el, megakadályozva ezzel a kiszáradását. Diópótló keverék használata esetén erre kiváltképp ügyelni kell.
  2. A cukrokat felforraljuk a tejjel, majd hozzáadjuk a mazsolát, a citrom reszelt héját és a darált diót. Elkeverjük, majd levesszük a tűzről. A rumot szintén a tálalás előtt keverjük a töltelékbe.

Tálalás

  1. A kiterített palacsintákra 2-2 evőkanál tölteléket viszünk fel egyenletesen, majd félbe, ezt követően negyedbe hajtjuk őket. Desszertes tányérra helyezzük a palacsintákat, a csokoládémártással meglocsoljuk, esetleg tejszínhabbal, darált vagy egész dióval díszítjük.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 16
össznézettség: 4 273
elküldve: 1
receptkönyvben: 132
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

NapsütötteVidékünkön

Mióta szakács: 2011.11.22.
110 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, ebéd, vacsora
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: palacsinta
költség egy főre: nem olcsó receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

Gundel palacsinta, hagyományos Gundel palacsinta, csokoládés palacsinta, csokis palacsinta, diós palacsinta, csokis diós palacsinta, csokoládés diós palacsinta, Gundel palacsinta csokiöntettel, Gundel palacsinta csokoládéöntettel, palacsinta csokiöntettel, palacsinta csokoládéöntettel

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

1768
tojás 4 db
tej 400 ml
szódavíz 200 ml
finomliszt 350 g
10 g
napraforgó olaj 30 ml
tojássárgája 4 db
cukor 100 g
vaníliás cukor 1 csomag
cukrozatlan kakaópor 50 g
finomliszt 30 g
tej 400 ml
étcsokoládé 150 g
rum 50 ml
cukor 150 g
vaníliás cukor 1 csomag
tej 250 ml
mazsola 40 g
citromhéj 1 citromból nyert
dió 300 g
rum 50 ml