Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Klasszikus meggyes pite Katicától

Klasszikus meggyes pite Katicától
Klasszikus meggyes pite Katicától
45 perc / előkészület: 20 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (10)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Még Nagyikám receptjei között akadtam rá, és olvasgatva rájöttem, hogy nagyon kedvelt volt ez a pitetésztája, mert majdnem minden gyümölcsös pitéjének ez volt az alap tésztája. Tényleg nagyon finom, porhanyós. Kompótokból is nagyon finom.

hozzávalók / 6 adag

Pitetészta

Töltelék

Szólj hozzá!

elkészítés

Pite tészta

  1. A magozott meggyet egy szűrőben csöpögtessük le, tegyük félre. A lisztet keverjük el a sóval, sütőporral, cukorral, morzsoljuk el benne a zsírt. Adjuk hozzá a tojássárgákat, és a tejföllel gyúrjuk össze. Osszuk két egyforma részre.
  2. Egy 20×30 cm-es tepsit készítsünk elő. Az egyik tésztát sütőpapíron nyújtsuk el a tepsi méretére úgy, hogy a tepsi oldalán is legyen a tésztából. Emeljük be a tepsibe, egy villával szurkáljuk meg, szórjuk meg a búzadarával. A tölteléket egyenletesen osszuk el a tésztán.
  3. A másik tésztát is nyújtsuk el, fektessük a töltelék tetejére, és ezt is szurkáljuk meg a villával. 180 C fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt készre sütjük.
  4. A sütőből kivéve kenjük le a vaníliás cukorral elkevert tejjel. Tetejére borítsunk egy tiszta konyharuhát úgy, hogy ne érjen hozzá, és így letakarva pihentessük 10-15 percet. Hagyjuk teljesen kihűlni. Porcukorral enyhén meghintve szervírozzuk.

Töltelék

  1. A lecsöpögtetett meggyet ízesítjük a cukorral, vaníliás cukorral és a fahéjjal.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 20×30 cm
  • elkészítettem: 100 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 95
össznézettség: 57 115
elküldve: 6
receptkönyvben: 90
elkészítve: 4/4
Facebookon megjelent: -

szakács

Katica

Mióta szakács: 2013.08.10.
169 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, ebéd, uzsonna
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
kategória: pite
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 6 főre
fogás: desszert
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

omlós pite, meggyes lepény

Hozzászólások (10)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

greek64
greek64 Mon, 2019-06-24 23:42

Szia! Megsütöttem, - annyi változtatással, hogy durvára darált diót tettem a meggy alá búzadara helyett. Zseniális lett, biztosan még sokszor megcsinálom, más gyümölccsel- pl. almával is .Köszi a receptet, ezentúl csak ezt a pite tésztát használom!

reni90
Reni90 / reni90 Tue, 2016-09-13 19:43

Nyújtás közben. Már gyúrásnál láttam, hogy nem valami szép a tészta, alig akart összeállni. :(

K_Atica01
Katica / K_Atica01 Wed, 2016-09-14 08:20

Nem tudom, hogy milyen liszttel dolgozol, de a grízes liszt nem jó, csak a sima. A másik pedig, ilyenkor nyugodtan tegyél hozzá még egy kicsi tejfölt. Csak túl lágyra nem szabad gyúrnod.

gazcsi
gazcsi Mon, 2016-07-18 08:55

Klassz a recept, fagyasztott meggyből is meg lehet csinálni?

K_Atica01
Katica / K_Atica01 Mon, 2016-07-18 10:24

Köszönöm.

Kompóttal is nagyon sokszor készítettem és fagyasztottal is. A kompótosat ugyan úgy, mint a friss gyümölcsöset, a fagyasztottnál pedig, amikor már egy kicsit kiengedett, gyengéden megnyomkodtam, úgy csepegtettem le, és a búzadarából 1 evőkanállal többet tettem. Azt látod majd, hogy mennyi lé jön belőle ki és inkább emeld még a darát, de ha nem akarod a dara mennyiségét emelni, tehetsz hozzá 2 evőkanál édes morzsát is. Ez lehet darált keksz, vagy darált babapiskóta, esetleg ledarált maradék piskóta széle is.
Jó sütést kívánok.

Wawa
Wawa / Wawa Sun, 2016-07-17 20:48

Köszi, hogy megosztottad a receptet, ma megsütöttem és a család szerint sokkal finomabb, mint a megszokott családi recept szerinti.

K_Atica01
Katica / K_Atica01 Mon, 2016-07-18 10:14

Igazán örülök, hogy ízlett kedves Családodnak a sütid, és köszönöm visszajelzésedet. Én nagyon sok pitémet, már ezzel az alappal készítem, sőt még, ha csak egy kis édesre vágynak, akkor nem teszek mást, mint gazdagon megkenem lekvárral a tésztát és úgy sütöm.

706
finomliszt 45 dkg
sütőpor 8 g
1 csipet
cukor 11.5 dkg
sertészsír 15 dkg
tojássárgája 2 db
tejföl 0.75 dl
búzadara 3 evőkanál
tej 2 ek
vaníliás cukor 1 csomag
meggy 40 dkg
fahéj 2 teáskanál
vaníliás cukor 2 csomag
cukor 2 ek