Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kleftiko

Kleftiko
Kleftiko
195 perc / előkészület: 15 perc sütés: 180 perc
receptkönyvben hozzászólások (10)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A lopott hús (kleftiko = lopott, ellopott) története az 1800-as évekig vezethető vissza, az ottománok elleni görög felszabadító háború idejéig. A görög hegyekben bujkáló harcosok, hogy az ellenség ne vegye eszre, hogy (lopott) húst sütnek, lyukat vájtak a földbe, izzó parazsat tettek bele, erre rakták rá a fedett kerámia edényekben tárolt húst, majd ismét földdel betakarták az egészet. Így sült órákon keresztül a hús, néha egy egész éjszakán át. Napjainkban az igazi tavernas kleftiko kemencékben készül, de jó nekünk az otthoni sütőben is. 

hozzávalók / 5 adag

  • 2.5 kg bárányhús (comb, vagy disznóhús, de akkor inkább szaftosabbat válasszunk, combot vagy tarját), kérjük meg a hentest, hogy vágja darabokra)
  • 10 gerezd fokhagyma
  • 1.5 tk szárított oregánó
  • 1.5 tk szárított menta (elhagyható)
  • 5 db burgonya (nagy, hámozva, félbevágva)
  • 0.6 dl olívaolaj (1/3 csésze)
  • 0.5 citromból nyert citromlé
  • 1 csipet fahéj (elhagyható, de nem érződik ki belőle, ha beletesszük)
  • 5 db babérlevél
  • ízlés szerint
  • bors ízlés szerint

ajánlat

Nagy tál horiatiki vagy zöldsaláta, mi vöröshagymát eszünk hozzá, és a húst meg citrommal meglocsoljuk. Hideg sör jól csúszik hozzá.:)

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy nagy keverőtálban jól keverjük össze az összes hozzávalót, a sót, borsot ne sajnáljuk tőle.
  2. Vegyünk egy darab sütőpapírt, és minden személyre (ez öt főre van megadva) tegyünk bele 2 darab húst és 2 szelet krumplit, 2 fokhagymagerezdet, 1 babérlevelet, majd a keverőtál aljáról egy kanálnyi fűszeres levet  locsoljunk a húsra. Jól csomagoljuk be, hogy ne folyjon ki a leve sehol, helyezzük a csomagunkat az alumíniumfóliára, és ebbe is tekerjük bele, nem túl szorosan.
  3. Ha már minden csomagunk kész van, tegyük bele őket egy nagy sütőtepsibe, és 170 fokon sütjük 3 - 3 1/2 órán át, a hús olyan puha lesz, hogy le fog válni a csontokról.
  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 45x25x6 cm
  • elkészítettem: 15 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 12 997
elküldve: 5
receptkönyvben: 131
elkészítve: 7/10
Facebookon megjelent: -

szakács

Oli(E)va

Mióta szakács: 2012.03.23.
85 recept

receptjellemzők

konyha: görög
alkalom: húsvét, vasárnapi ebéd
szezon: bármikor
kategória: húsételek
nehézség: könnyű
konyhatechnológia: római tál receptek
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
költség egy főre: nem olcsó receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
adag: 5 főre
fogás: főétel

egyéb elnevezések

Kleftiko, a lopott hús, fűszeres báránysült, alufóliában sült bárány krumplival

Hozzászólások (10)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Tzsu
Tzsu Sun, 2018-04-01 14:28

Köszi a receptet,már tavaly húsvétkor is ezt csináltam meg,most is ez lesz a főmenü!Nagyon ízlett mindenkinek!

evaneo
Oli(E)va / evaneo Tue, 2018-04-03 11:24

Nagyon szivesen kedves Tzsu, ez alaprecept, tehetsz hozza tisztitott sargarepat, csak ugy egyben, mindenkinek egyet, meg egy szal szarzellert is...Nalunk most vasarnap les a Husvet. Udv; Eva

cékla
cékla Thu, 2013-10-31 00:02

Görög estét tartottunk vigasztalásul egy barátunknak, aki lemaradt egy görögországi útról. Mivel az olajbogyót nem szereti, kiesett az egyetlen görög recept, amit ismertem. Nekiálltam ma keresni, és itt kötöttem ki. Nagy sikert aratott a kleftiko. Hálás vagyok neked a receptért, bekerül a családi kedvencek közé.

evaneo
Oli(E)va / evaneo Thu, 2013-10-31 23:21

Szia Cekla, koszi szepen, hogy visszajeleztel, a baratotok buszke lehet ra, hogy veletek baratkozik. Szeretnek en is lemeradni egy magyar utrol...:):) Nagyon szivesen a receptet, nalunk ez olyan klasszikus, mint otthon a rantott husika. Udv; Eva

cékla
cékla Fri, 2013-11-01 08:22

Ha Erdélybe érkezel,szólj. Egy magyar ebédre meghívlak :) Azt megjegyzem, hogy minden fűszert beletettem, a mentát is, a fahéjat is. Rettegtem, hogy milyen lesz. És aztán jól meglepődtem. Azt hiszem át kell gondolnom a fűszerekhez való viszonyom... Az biztos, hogy még mazsolázgatok tőled, mert a süti is nagyon finom lett.

marmalya
marmalya Fri, 2013-09-20 14:09

Kedves Oli(E)va! Én Krétán olyan kleftikot ettem, amiben volt feta sajt is. ISTENI! Próbáljátok ki.

evaneo
Oli(E)va / evaneo Sat, 2013-09-21 16:39

Szia, marmalya, nem hiaba a vilag egyik legegeszsegesebb konyhaja, tudnak a kretaiak.. koszi, nagyon jo otlet, ki fogom probalni. Udv; Eva

kovidija
kovidija Sat, 2013-08-31 12:09

Kedves Oli(E)va! Nagyon örülök ennek a receptnek, mert a nyáron ettünk kleftikót Zakinthoson és nagyon ízlett nekünk. :) Az lenne a kérdésem, hogy melyik hentesnél lehet szép bárányhúst kapni?

Előre is köszönöm a választ!

evaneo
Oli(E)va / evaneo Fri, 2013-09-20 10:23

Szia kovidija, ne haragudj, hogy csak most valaszolok, sajnos, nem tudom, nagyon regota nem elek mar Magyarorszagon, de ezt a receptet szoktam markahusbol is csinalni, nagyon-nagyon finom, azt biztos kapsz jot, csak inkabb combbol valassz, az jobb hozza. Baranyhust neha szoktak arulni Budapesten a nagy piacokon, ha jol emlekszem. Udv, Eva

1493
bárányhús 2.5 kg
fokhagyma 10 gerezd
oregánó 1.5 tk
menta 1.5 tk
burgonya 5 db
olívaolaj 0.6 dl
citromlé 0.5 citromból nyert
fahéj 1 csipet
babérlevél 5 db
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint