Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Knäckebröd - Svéd ropogós lapkenyér

Knäckebröd - Svéd ropogós lapkenyér
Knäckebröd - Svéd ropogós lapkenyér
20 perc / előkészület: 5 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (16)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A skandináv országokban ennek a kenyérfélének, illetve a lapkenyereknek rengeteg variációját készítik. Ez egy hagyományos recept, melyet készíthetünk többféle lisztből, a lényeg, hogy teljes kiőrlésű legyen. Már régen kinéztem magamnak ezt a fajta kenyeret. Pont ma futottam bele az egyik boltban ehhez hasonlóba, gondoltam most megkóstolom, de olyan borzasztó drágán kínálták, hogy el is ment a kedvem tőle. Persze azért nem örökre. :) Amint időm engedte, indult a receptvadászat. Magyarul nem túl sok receptet találtam, svéd és finn oldalakon annál többet. Mivel sem svédül, sem finnül nem beszélek, segítségül hívtam a google fordítót. Hát jókat lehet kacarászni a receptek olvasása közben. Duplán megérte, mert végül sikerült egy receptet "kisütni", és még jó kedve is kerekedett az ember lányának.

http://konyhaninnenkertentul.blogspot.hu/

hozzávalók / 2 adag

ajánlat

Vajjal, vajkrémmel, sós krémekkel, esetleg mézzel vagy lekvárral kínálhatjuk. Finom és egészséges variáció kenyérre.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A margarint a liszttel egy tálban elmorzsoljuk.
  2. Hozzáadjuk a sót és a cukrot, majd elkezdjük összeállítani a tésztát.
  3. Annyi tejet adjunk hozzá, amennyivel kemény tésztává tudjuk gyúrni a hozzávalókat.
  4. A tésztát 20 percig pihentetjük, közben a sütőt előmelegítjük.
  5. Pihentetés után lisztezett deszkán késfok vastagságúra nyújtjuk a tésztát, majd 12-14 cm átmérőjű kerek lapokat szaggatunk belőle. A lapok közepét kis pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, a széleket kissé megnyomkodjuk (ne legyenek olyan szabályosak).
  6. A "kenyereket" villával megszurkáljuk, majd sütőpapírral borított, tepsiben aranybarnára sütjük.
  7. Rácson hagyjuk kihűlni.
  • sütési hőfok: 175°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 12 098
elküldve: 11
receptkönyvben: 457
elkészítve: 8/28
Facebookon megjelent: -

szakács

Ági78

Mióta szakács: 2011.05.12.
149 recept

receptjellemzők

költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
adag: 2 főre
kalória: átlagos
konyha: skandináv
fogás: meleg előétel
diéta: tojásmentes

egyéb elnevezések

ropogós lapkenyér, svéd rozskenyér

Hozzászólások (16)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Corra
Corra Sat, 2012-09-22 09:46

Én Finnországabn ettem hasonlót, úgy emlékszem, az egy kis köménymaggal volt ízesítve. először nem tudtam vele mit kezdeni, hiszen fogat törően kemény volt, aztán nagyon megszerettem.

Arra tudsz tanácsot adni, hogy hogyan tudom elkerülni, hogy a széle megégjen, de középen is ropogósra süljön?

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl Sat, 2012-09-22 20:18

Szia! Biztos a köménymagos is nagyon finom! No majd ki is próbálom.
Bár ez talán nem olyan "veszettül" kemény és ha pihen egy kicsit puhul is. :)
Én próbáltam úgy készíteni, hogy a kenyerek széle és közepe ugyanolyan vastagságú legyen, így egyszerre sült át. Ha kipróbálod, remélem ízleni fog! Üdv: Ági

ESZBÉ
ESZBÉ Sat, 2012-08-25 12:06

Ezt a kenyeret csak magában fogyasztják, vagy kennek rá valamit?

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl Sat, 2012-08-25 20:03

Szia! Szerintem ízlés kérdése, hogy ki mivel eszi, vagy épp üresen fogyasztja. Általában vajjal, vajkrémmel, sós krémekkel, esetleg mézzel vagy lekvárral kínálhatjuk, mint egy kétszersültet, vagy pirítóst. De én üresen is szeretem. :) Üdv: Ági

tenger
tenger / tenger Tue, 2012-05-29 20:46

Szia!

Talán ez lesz az, amit annyira hiányolok itthonról!! Nagyon úgy hangzik, köszönöm,hogy feltetted!!
Üdv,

T.

csato
csato Tue, 2012-05-29 12:25

Szia! Voltam hát ha már egyszer ott lakik a tesóm!Azt nem tudom kint milyen lisztből csinálják amit én ettem,/nem ettem zabáltam hegyekben/ az sötét barna volt fogalmam sincs milyen liszttől ,és gondolom pont attól kicsit savanykás.Szted milyen liszt lehet az?????

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl Tue, 2012-05-29 12:38

:) Bocsi, ha félreérthető voltam, nem kétkedésnek szántam a kérdést, persze hogy az ember a tesóját meglátogatja; csak irigykedtem egy kicsit, mert nagyon jó lehet kint. A legtöbb recept, amit olvastam csak rozslisztet ír, vagy rozs- és graham lisztet, de az előbbi van túlsúlyban. A rozslisztnek határozottan savanykás íze van, szerintem az lesz a nyerő. Üdv: Ági

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl Tue, 2012-05-29 10:37

Szia Magdi! Ebbe a variációba nem kellett. Igazából olyan lett, mint valamiféle omlós-ropogós sós keksz, de sütőport egyik recept fordításában sem találtam. Persze lehet, hogy épp csak sikerült mindig olyanra akadni.:) Üdv: Ági

csato
csato Tue, 2012-05-29 09:47

De jó,hogy felraktad ezt a receptet!Kint teljesen beleszerettem ebbe a kenyérbe.Anya a tesómhoz rendszeresen jár ki és mindig elfelejt nekem hozni:(Hát akkor megcsinálom!Köszi üdv Csató

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl Tue, 2012-05-29 10:24

Szia Csató! Te voltál kint? Azt a mindenit!:) Biztos nagyon jó lehetett! Remélem hasonlítani fog a kenyér arra, amit ott megismertél. Szép napot! Üdv: Ági

571
teljes kiőrlésű liszt 20 dkg
graham-liszt 5 dkg
margarin 4 ek
1 tk
cukor 0.5 teáskanál
tej 3 ek