Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Knédli káposztával és tarjával

Knédli káposztával és tarjával
Knédli káposztával és tarjával
40 perc / előkészület: 20 perc főzés: 15 perc sütés: 5 perc
receptkönyvben hozzászólások (11)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Csehországból hazaérve megfogadtam, hogy itthon is belekerül a receptkönyvbe ez a klasszikus.

hozzávalók / 6 adag

A knédlihez

A káposztához

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A knédlitésztát alaposan kidolgozzuk simára, és 1 órát hagyjuk kelni meleg helyen.
  2. Közben elkészítjük a káposztát: Zsíron apróra vágott vöröshagymát pirítunk kevés cukorral, majd felöntjük egy korty vízzel, befűszerezzük, és hozzádobjuk a káposztát. Fedő alatt nyugodtan párolhatjuk, míg a tészta meg nem kel. Kis lángon, utána pótolva a folyadékot.
  3. Én kötözött sonkát vagy előfőzött-füstölt tarját szoktam venni, így annyi dolgunk van a hússal, hogy tálalás előtt szeleteljük, és kevés húszsírban kis kérget pirítunk rá. Ha idegenkedünk ettől, akkor készítsük el hozzá a jól bevált sült húsunkat.
  4. A knédlitésztából hosszúkás hurkát formázunk, majd 3-4 centinként felvágjuk, esetleg gömbölyűre formázhatjuk.
  5. Fedő alatt 15 percen keresztül a gőzben pároljuk a gombócokat. Fontos, hogy ne érintkezzen a vízzel, valahogy oldjuk meg, és ha van rá mód, rakjunk alájuk szilikonos sütőpapírt, így nem ragadnak oda a talphoz. A fedőt ne vegyük le idő előtt semmiféleképp.
  6. A knédlit felszeletelve, a káposztát melléhalmozva a sült hússal tálaljuk.
  • elkészítettem: 15 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 27 176
elküldve: 14
receptkönyvben: 232
elkészítve: 11/18
Facebookon megjelent: 1

szakács

Norbi06

Mióta szakács: 2012.03.22.
121 recept

receptjellemzők

konyha: cseh
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: köretek
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, tejmentes
maradék ételből: maradék húsból
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: főétel
adag: 6 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

receptkategóriák

egyéb elnevezések

knédli, káposztás knédli, knédli káposztával és hússal

Hozzászólások (11)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

iby meszarosova
iby meszarosova Tue, 2015-02-24 15:53

van hozzászólásom, a knédli 1 órát kel, de addig dinszteli a savanyú káposztát fedő alatt???
akkor a káposzta szét fől, a káposztának elég kb. 20 perc, akkor izletes, ha kicsit al dente marad.

Norbi06
Norbi06 / Norbi06 Wed, 2015-02-25 13:18

Szerintem ez ízlés kérdése, na meg az sem mindegy, hogy milyen az alapanyag. Egyébként mire lemosom a dagasztás után a kezemről a lisztet, tésztát; felvágom a káposztát, hagymát, lepirítom stb. és ténylegesen oda jutok, hogy elkezdjem párolni a káposztát bőven eltelik 15-25 perc. De mindenesetre köszönöm a javaslatod, kipróbálom majd kevesebb ideig párolni, kíváncsi vagyok az eredményre.
Üdv: Norbi

Mercuska
Mercuska Tue, 2014-12-02 22:29

Több, mint 20 éve főzök, de ezt a receptet egyszerűen nem értem! 4. "A knédlitésztából hosszúkás hurkát formázunk, majd 3-4 centinként felvágjuk, " vagy "esetleg gömbölyűre formázhatjuk" 6. A knédlit felszeletelve tálaljuk" Akkor most mikor szeleteljem és hány centis darabokra? Hogyan főzzem: 3-4 centis szeletekben vagy ahogyan a képen látható: 1-2 cm-es szeletekben? Gombócoljam és szeleteljem? Áááá..... és ez a szilikonos dolog meg a gőz, de ne emeljük fel a fedőt..... elsőre horror, de ha látnám, biztosan egyszerűbb.....

Norbi06
Norbi06 / Norbi06 Wed, 2014-12-03 14:33

Kedves Mercuska, látom nagy bajban vagy, pedig nincs mitől tartani, nem bonyolult elkészíteni a knédlit.
A megkelt, nyers tésztát formázod egy nagy vastag hurkává, amit felvágsz 3-4 centinként, így fogod megkapni a gombócokat, amelyek kissé szögletesek ezért ezeket a darabokat gömbölyűre formázhatod, de nem muszáj. Gőzölés közben még jócskán megdagadnak; a kész gőzgombócokat (knédli) ezután felszeletelve szokás tálalni, mivel öklömnyi nagyságúak, vagy nagyobbak, ne úgy képzeld el, mint a zsemlegombócot, vagy nokedlit. A gőzölést nem tudom jobban elmagyarázni, sajnos tényleg nem szabad leemelni a fedőt és szükség lesz valamilyen gőzölő betétre, amelyre tesszük a nyers tésztát.
Remélem tudtam segíteni, üdv,
Norbi

ingici
ingici Tue, 2014-03-11 09:47

Fentartásokkal álltam neki,de elsőre sikerült és hihetetlen finom,megéri kipróbálni :)))

dina17
dina17 / dina17 Wed, 2013-06-05 13:48

Szia!
Elhatároztam, hogy megcsinálom ma ezt a finomságot. De nem értem, hogy ez mit jelent: kevés húszsírban kis kérget pirítunk rá. még kezdő vagyok, ugyhogy a segítségedet kérnem :)
Üdv.

Norbi06
Norbi06 / Norbi06 Wed, 2013-06-12 11:55

Szia!
Mi szoktunk zsírban főzni húst, amit ezután kidermesztünk húsostul. Ennek a zsírja a húszsír, nagyon finom ízű, de itt a receptben bármilyen zsíron, zsiradékon piríthatod a husit (serpenyőben) a lényeg, hogy szép színe legyen és kicsit ropogjon a külseje.
Üdv, Norbi

823
finomliszt 60 dkg
víz 300 ml
20 g
cukor 20 g
élesztő 20 g
tojás 1 db
tojássárgája 1 db
napraforgó olaj 2 teáskanál
sertészsír 2 ek
cukor 2 teáskanál
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
babérlevél 0 ízlés szerint
köménymag 0 ízlés szerint
mustár 1 teáskanál
vöröshagyma 1 közepes fej
fokhagyma 3 gerezd
savanyú káposzta 70 dkg
sűrített paradicsom 2 ek
füstölt-főtt tarja 1 kg
sertészsír 1 ek