Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kockaisler

Kockaisler
Kockaisler
30 perc / előkészület: 15 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (19)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Valami különleges, de mégis egyszerű sütit szerettem volna készíteni a családnak.
Az islerrel kiegyezett mindenki, de új formát szántam neki, így született a kockaisler.
Nem kell hozzá sok idő, türelem viszont kicsit több, mert muszáj kivárni, míg összeérnek az ízek, és a sütemény elnyeri megfelelő állagát.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A töltéshez

A tetejére

ajánlat

Megjegyzés:
Az igazán édes ízek kedvelőinek ajánlom, mert a ribizlilekvár és a csokimáz önmagában is elég cukros.
Aki kevésbé édesen szereti, annak javaslom, hogy hagyja ki a második réteg lekvárt a csokimáz alatt, és csak a két lap közé kenjen. És bár más ízzel is helyettesíthető, de azért ribizlidzsemmel az igazi!
Mindenképp érdemes kipróbálni, de vigyázat: kalóriadús!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A szobahőmérsékletű vajat a kristálycukorral, majd a tojásokkal egyenként (robotgép segítségével) habosra keverjük.
  2. Közben az étcsokit vízfürdőben felolvasztjuk, majd hagyjuk hűlni kicsit. Ezután alaposan belekeverjük a vajas masszába.
  3. Hozzáadjuk a darált diót/ mogyorót/ mandulát, majd beleszitáljuk a lisztet is, óvatosan elkeverjük.
  4. Sütőpapírral bélelt, közepes méretű tepsibe simítjuk a masszát, és előmelegített sütőben nagyjából 15 perc alatt megsütjük.
  5. Ezalatt botmixerrel kicsit pürésítjük a ribizlidzsemet.
  6. Ha kihűlt a tészta, akkor vízszintesen kettévágjuk, és megkenjük a dzsem felével, majd ráhelyezzük a másik lapot, és azt is megkenjük a maradék lekvárral.
  7. Elkészítjük a csokimázat: felforrósítjuk a vizet, majd megolvasztjuk a csokit, és hozzáadjuk a vajat és porcukrot, óvatosan összekeverjük az egészet, vigyázva, hogy ne legyen túl forró.
  8. Az elkészült mázat egyenletesen rákenjük a sütemény tetejére, és hagyjuk megszilárdulni.
  9. A kész süteményt legalább 1 éjszaka hűtőben pihentetjük.

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 51 131
elküldve: 29
receptkönyvben: 1 070
elkészítve: 31/43
Facebookon megjelent: -

szakács

Makréla

Mióta szakács: 2010.05.03.
16 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
alkalom: karácsonyi édességek, Valentin-nap
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

lekváros csokis szelet, diós-csokis sütemény lekvárral

Hozzászólások (19)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Judu67
Bíró Judit / Judu67 Sat, 2017-06-03 05:51

Szia!
Nekem legalább fél órán keresztül sült a sütőben (tűpróba). Fogalmam sincs, hogy milyen lesz, mert tegnap csináltam meg és most még a hűtőben van. Születésnapra viszem és meglehetősen aggódok, mert amikor a megsült és kihűlt tésztát kettévágtam, a teteje 3 darabba tört. Lekvárkenés után valahogy visszavarázsoltam a helyére és a felső lekvár- és csokiréteg felhelyezése után meglehetősen torta-szerű lett, de fogalmam sincs, hogy hogyan fog viselkedni szeletelés után.......

márti1218
márti1218 / márti1218 Thu, 2017-06-01 08:11

Szia! Nekem is inkább a Sacher tortára hasonlít,de azt baracklekvárral töltik,de mindegy is mire hasonlít,jó receptnek látszik ,kipróbálom a hosszú hétvégén.
Kösz: Márti

Brea
Rea / Brea Sat, 2012-11-10 08:16

Nagyon jól néz ki a süti, biztosan kipróbálom. De, azért igazat kell adnom csatonak, a családnak biztosan nem isler néven tálalom, mert akkor mindenki csalódna. Ennyi erővel lehetne Sacher torta is, ahhoz még ránézésre is jobban hasonlít, és annak valóban van a tésztájában olvasztott csoki:)

Corra, és ezt nem kioktatásnak szántam, de ez olyan mintha a rántott húst pörköltnek hívnánk.
Én Zsani kockaként fogom tálalni:)

A másik aggályom, 15 perc alatt megsül egy ilyen vastag tészta? Csodálkoznék rajta, de megkövetlek ha ez megsül olyan gyorsan. :)

Köszönöm a receptet!
Üdv.
Rea

Corra
Corra Fri, 2012-10-12 07:05

Kiváló recept!

Méghogy a magyar cukrásztankönyvek? Azok, amelyeknél a csokoládékrém pudingporból készült krém és MARGARIN keveréke? Amelyek olyan dobostortára tanítanak, amelynek krémje kis kakaóporral színezett, de a csokoládékrémhez nem is hasonlító maragrin? Hááááát, nem tudom.

Én már régóta nem járok cukrászdába, halálom a növényi hab, az egyenízű, csak színükben különböző vajkrémek:(

És sosem fogom megérteni az elnevezéseken való vitatkozást. Ahogy mi magyarok nevezünk valamit a köznapokban, és ami az ételek eredetét és az eredeti receptet illeti, sokszor ég és föld a különbség. Ezért igazán kár kioktatni egy receptírót:)

Én mentettem a kockaislert, és amint lesz rá alkalmam, meg is csinálom.

bmarika62
bmarika62 Fri, 2011-03-25 22:46

Szia!
Előmelegített sütőben, 15 perc, oké, ....és közepes lángon, vagy erősebb ...a 10-es skálán kb. hanyason kell sütni? köszi....üdv...Marika

szépróza
szépróza / szépróza Sun, 2011-03-20 00:03

szia Zsani,

nagyon szimi a recepted - amint kapok savanyú lekvárt (meggyet vagy bármi mást), megcsinálom. Az islert is akkor szeretem, ha nem túl édes - úh sztem a cukorból is spórolósabban bánok majd ;-)

köszi!

crazymary
Makréla / crazymary Mon, 2010-07-26 18:50

Szia Regina!
20x30-as vagy 26x16-os tepsi is jó, vagy amilyen éppen van, csak ne túl nagy.
Végülis a kisebb-ben vastagabb, magasabb lesz a süti, a nagyobb tepsiben meg több lesz belőle, de nem olyan magas.
Jö sütögetést!
Üdv,
Zsani

csato
csato Mon, 2010-07-26 16:20

Ez nagyon jól hangzik,annyira,hogy ki is próbálom a napokban.Remélem sikere lesz.
Csak egy dolgot nem fejtettem meg,mi köze az ishlerhez.Mert sztem semmi!

crazymary
Makréla / crazymary Mon, 2010-07-26 16:37

Kedves Csato!
Az ischler eredetileg csokoládéval bevont, ribizlilekvárral töltött két lapos, omlós tésztakorong, I. Ferenc József császár kedves süteménye volt, melyet Bad Ischl-ben készítettek először számára. Innen származik hát az elnevezés.
Hogy mi köze a receptemnek az islerhez? Az, hogy az eredeti ischl-i islernek ilyen a tésztája, illetve az őrölt mandulával készül, és ribizlilekvárral van töltve. Én egyszerűsítettem a formán és az elkészítésen, ezért kockaisler, de az összetevől ettől eltekintve nem változtak.
Kívánom, hogy legyen vele sikered, és remélem ízleni fog!
Üdv: Zsani

csato
csato Mon, 2010-07-26 17:03

Én tudom mi az ischler,és annak a tésztája sztem nem hasonlít ehhez.Illetve az amit annó a vendéglátó suliban tanultam.De ha lesz időm elővakarom a cukrász könyvet,mert lehet ,hogy nem jól emlékszem.Csak hírtelen úgy rémlik,hogy nem ilyen.
Ha megtalálom,akkor megírom mire is okítottak./Nem gyakorlom,és a cukrászatot nem is gyakoroltam,csak saját kedvünkre sütögetek/

Na mindegy minek nevezzük nagyon tetszik a recept,és kipróbálom.Már anyunak is leírtam.
Köszönöm !! Csató

crazymary
Makréla / crazymary Mon, 2010-07-26 17:56

Hát, én nem végeztem vendéglátó sulit, szóval biztos igazad van.
Bár azért nekem nem annyira mérvadó, hogy mit írnak a magyar cukrászkönyvek.
Az biztos, hogy az isler egy omlós tészta, amit gyúrni és nyújtani kell, az enyém meg csak egy egyszerű kevert süti, tehát tényleg nem lehet egyforma. De tudomásom szerint a hozzávalók tekintetében nagyon közel áll az eredeti Bad Ischl-i islerhez.
A lényeg viszont tényleg az, hogy finom legyen, és örülök, hogy tetszik!
Üdv,
Zsani

csato
csato Mon, 2010-07-26 18:31

Megtaláltam a könyvet,igen az sima omlós tésztát ír,vékonyra nyújtva bla-bla.
Nekem sem mérvadó/ na ne tudd,meg egy -egy abban lévő kaja receptje milyen benne,lelőne a családom,ha azt tálalnám/csak ez ugrott be amikor olvastam a recepted!/
Várom további finom süti ötleteid!
üdv Csató

zsu83
zsu83 / zsu83 Mon, 2010-07-26 15:25

Ezzel csak az az egy baj, hogy egy éjszakát pihentetni kell...:D
Biztos, hogy megpróbálom a napokban!

crazymary
Makréla / crazymary Mon, 2010-07-26 16:07

Ez igaz Zsu, de hidd el megéri! Muszáj neki összeérnie és összeállnia! :-) Örülni fogok, ha kipróbálod!
Üdv:
Zsani

1455
finomliszt 15 dkg
vaj 15 dkg
cukor 10 dkg
tojás 4 db
étcsokoládé 12 dkg
dió 15 dkg
sütőpor 0.5 csomag
ribizlidzsem 20 dkg
étcsokoládé 12 dkg
porcukor 15 dkg
vaj 1 ek
víz 4 ek