Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kocsonya 2.

Kocsonya 2.
Kocsonya 2.
330 perc / előkészület: 30 perc főzés: 300 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Újév napján "kötelező" a kocsonya, hogy a malac kitúrja a szerencsénket!
B.Ú.É.K.!

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Reszelt tormával vagy citromlével és egy nagy karéj fehérkenyérrel az igazi.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A kocsonyahúst alaposan megmossuk és 3 liter hideg vízben feltesszük főni.
  2. Mialatt felforr, kanállal leszedjük a képződött habot, hogy szép tiszta levet kapjunk.
  3. Ha már nem jön fel több hab a tetejére, pótoljuk az elfőtt vizet és beletesszük a megtisztított zöldségeket, a vöröshagymát és a fokhagymát.
  4. Sózzuk kb. 1/2-1 teáskanálnyi sóval, de ha füstölt húst teszünk bele, vigyázzunk, nehogy túlsózzuk, mert akkor nem "alszik" meg a kocsonya.
  5. Mérsékeljük a lángot, hogy ne forrjon, csak épp gyöngyözzön, és addig főzzük, amíg a hús leválik a csontról.
    Legjobb, ha addig tekerjük az elzárás felé a csapot, míg már épp csak ég a láng - így egész éjszakára főni hagyhatjuk.
  6. Levesszük a tűzről, és beleteszünk egy késhegynyi pirospaprikát.
  7. Félórás pihentetés után kiszedjük belőle a húst. Kicsontozzuk, mély tányérokba rendezzük és rászűrjük a kocsonyalevet.
  8. Hideg helyre tesszük, amíg teljesen megdermed.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 64 434
elküldve: 1
receptkönyvben: 127
elkészítve: 7/8
Facebookon megjelent: -

szakács

ze(n)derta

Mióta szakács: 2008.04.29.
188 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
konyhatechnológia: hidegkonyha
kategória: húsételek
alkalom: karácsonyi receptek
nehézség: közepes
szezon: tél
fogás: hideg előétel
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
adag: 6 főre

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

zsolga79
zsolga79 Thu, 2013-10-03 20:03

Sziasztok! A párom nagyon szereti a kocsonyát, úgyhogy télre meg kell tanulnom elkészíteni - még ha nekem nem is tartozik a kedvenc ételeim közé -, mert szeretnék neki örömet okozni. ERRE a receptre esett a választásom. :)

Lacci Bácsi
Kreatívlaci / Lacci Bácsi Thu, 2013-01-10 11:19

Ezek szerint nem követtem el nagy hibát , mikor én is bevetettem egy borotvát a szőrtelenítésre ,el sem mertem mondani a haveroknak ,ne hogy kiröhögjenek , de jobb mint az utólagos perzselés .
A hét végére tervezem az elkészítést , már többször azt a módot alkalmazom , hogy este elvégzem az előkészületeket kb. éjjel 12-órakor alágyújtok ,természetesen kis lángon ,hamar alszom gyorsan sokat és 5-6-óra körül befejezem a további műveleteket . Ha jó hideg van 8-órakor kész a reggeli.
Természetesen ezt csak egy nyugdíjas tudja alkalmazni ,aki ráadásul rossz alvó.
Jó étvágyat mindenkinek !

Tarackos
Tarackos / Tarackos Tue, 2011-10-25 10:36

Jó recept,bár zöldséget nemigen szoktak a kocsonyába tenni,de izlés kérdése.Én lilahagymával és citrommal szoktam enni.

Arianne113
Csillus / Arianne113 Sat, 2011-11-19 13:14

Szerintem a zöldség ízlés kérdése. És az íze biztosan finomabb lesz tőle :) Itt nálunk anyósék egy fél főtt tojást is raknak a tányérokba, én még nem hallottam róla de finom:)

764
sertéshús 2 kg
füstölt sertéscsülök 50 dkg
vöröshagyma 1 kis fej
fokhagyma 1 közepes fej
sárgarépa 1 db
petrezselyem 1 szál
zeller 0.25 db
burgonya 2 közepes db
víz 2 l
0 ízlés szerint
szegfűbors 0 ízlés szerint
fűszerpaprika 0 ízlés szerint