Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kocsonya 6.

Kocsonya 6.
Kocsonya 6.
420 perc / előkészület: 20 perc főzés: 400 perc
receptkönyvben hozzászólások (15)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Imádjuk a kocsonyát, nem győzök télen készíteni. Ha eljön a hideg idő és a disznóölés, utána már főzöm is.
Családunk férfi tagjainak napokig ez a reggelije vagy a vacsorája. Számunkra megunhatatlan. Osztozik rajta a család, ki melyik részét fogyasztja. Van aki a körmöt, farkat, jó magam pedig a levét, és a belefőzött szárazabb húst. Mikor szedem ki a fazékból a forró, megfőtt húst, bőrkét, odagyűlik a család, és csemegézik a forró holmit.
Ebből az adagból 14-15 tányér kocsonya lesz.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Készülhet még fejből, vagy ki, milyen alkatrészből szereti. Nagyon jó ízt ad, ha füstölt húst teszünk bele, csak akkor vigyázzunk a sózással.
 

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A hozzávaló húsokat jól megmossuk. 15 literes nagy fazékba tesszük, és felöntjük hideg vízzel.
  2. Ha felforr, leszedjük a habját, és beletesszük a sót. (Nálunk 3 ek só a mennyiség.) Addig szedegetjük a habot, amíg az összes fel nem jön a tetejére. Kislángra tesszük, és szépen lassan főzzük, hogy csak lassan forrjon.
  3. Megtisztítjuk a zöldségeket, fokhagymát és a borssal együtt hozzáadjuk. Megkóstoljuk, ha nem elég a só, pótoljuk.
  4. Legkevesebb forrástól számított 6 óra hosszat hagyjuk főni.
  5. Próbaképpen veszünk ki a léből, és hideg helyre tesszük. Ha húz, kocsonyásodik, levesszük a tűzről. Kicsit várunk, hogy leülepedjen.
  6. Kivesszük a húsokat és a bőrkét, és elosztjuk a tányérokba. A levet sűrű szitán átszűrjük, tetejéről a zsírt papírtörlővel leitatjuk.
  7. A levet rámerjük a tányérokra, és hideg helyen hagyjuk kihűlni.
  8. Másnap reggel már fogyasztjuk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 29
össznézettség: 33 968
elküldve: 2
receptkönyvben: 119
elkészítve: 2/6
Facebookon megjelent: -

szakács

Sárvári Mária

Mióta szakács: 2008.12.29.
117 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító, paleolit fogyókúra
mikor: reggeli, vacsora
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
konyhatechnológia: hidegkonyha
kategória: húsételek
alkalom: karácsonyi receptek, újév
nehézség: közepes
szezon: tél
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel

egyéb elnevezések

kocsonya lapockával és körömmel

Hozzászólások (15)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Bea-68
Bea-68 Tue, 2011-10-11 14:53

Mi is így szoktuk a kocsonyát készíteni, bár szegfűszeget eddig még sosem tettem bele, ki fogom próbálni. Sok zöldséggel szeretjük, és mikor kiveszem a léből a húsokat és a répát, mi is körbeálljuk a tálat, és csemegézünk :)) Most, hogy beköszöntött a hideg, elérkezett a szezon első kocsonyafőzésének ideje :)

Tarackos
Tarackos / Tarackos Tue, 2011-09-27 13:15

Kedves Kukták!
Lenne egy javaslatom a viták elkerülése végett.Ha egy saját receptet tesztek fel és az eltér a hagyományostól jelöljétek meg.Pl:Kocsonya Mária módra v.kocsonya zöldségekkel,v.füstölt hússal stb.és akkor nincs helye a kötözködésnek.

Üdv:T

maria_0725
Sárvári Mária / maria_0725 Wed, 2011-09-28 17:35

Szia Tarackos!
Lehet, hogy igazad van, de én nem szeretném a receptjeinet magamról elnevezni. Nem lenne tisztességes egy nagyon régi receptet amit a szülőföldemen nagyon régen így készítenek generációk óta kisajátítani.Valóban nem kellene ezeken a dolgokon vitázni, mert mint ahogy a szánk íze sem egyforma, így a főzési szokásaink módjaink sem.Én nem éreztem sértőnek a kritikát, mert tudom , hogy a kocsonyám receptje jó, a családunknak és barátainknak ízlik. Aki elkészíti és megkóstolja döntse el
maga, hogy ízlik e , vagy nem.A bírálat és véleményezés szíve joga mindenkinek.Üdv Marika

vadgesztenye
vadgesztenye Tue, 2011-08-09 20:48

Kedves Mária!
Az egyik közösségi oldalon bejelöllek, majd bővebben ott.

vadgesztenye
vadgesztenye Sun, 2011-07-31 20:14

Kedves Mária!
Úgy látom, hogy a ízlésünk nagyon hasonló a Kisalföld ízeit érzem a receptjeidben .Földiek vagyunk.
A hosszú főzés után ilyen szép kristályos a leve. Nagyon finomak a receptjeid, külön tetszik, hogy nem csak édesség, hanem más étel is felkerül az oldaladra.

maria_0725
Sárvári Mária / maria_0725 Mon, 2011-08-01 17:59

Szia Vadgesztenye!
Köszönöm a dícséretet. Valóban Kisalföld a szülőhazám, azon belül Rábatamási.
Igyekszem őrizni a régi családi recepteket, és nem hiszek a mai modern konyhai irányzatokban.
Ha jót akarok enni vissza kell menni a gyökerekhez. Erre jó példa a kocsonya.
Elárulod neked hol a hazád a Kisalföldön?
Üdv Marika

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2010-12-16 11:39

Nekünk is zöldségekkel ízlik, gazdagabb ízvilága lesz tőle. Persze attól még más is lehet jó, de nekem ez a recept tetszik itt a legjobban, köszönjük!

maria_0725
Sárvári Mária / maria_0725 Thu, 2010-12-16 16:35

Mindenkinek más az ízvilága. Mit örököltünk otthonról. Ez a recept nagymamám gyűjteményéből való. Lehet, hogy van akinek nem tetszik, mert másképp készíti, más a fűszerezése a húsok aránya. Mi így szeretjük és készítjük már generációk óta.Téli időszakban nagyon gyakran készül mert nagyon szereti mindenki. A Karácsony sem maradhat el nélküle.24-én mindíg kocsonya a reggeli nálunk!

zafirov
zafirov Tue, 2010-02-16 22:04

Szerintem a kocsonya leves zöldségek nélkül az igazi, a szegfűszegről nem is beszélve. A fokhagymát viszont bővebben lehet mérni.

maria_0725
Sárvári Mária / maria_0725 Wed, 2010-02-17 14:28

Mindenkinek más a szája íze, és az ízlésvilága.Először meg kell kóstolni, és utána véleményezni.
A mi családunk nagyon régóta így készíti. Ha én zöldségek nélkül készítenem csak fokhagymával nem biztos, hogy nekünk ízlene és elfogyna.Biztos van aki másképpen készíti és másképpen szereti..

zafirov
zafirov Wed, 2010-02-17 23:32

Köszi de nem szeretném elrontani vele a számízét maradok a sajátom mellett, mert mi is régóta így készítjük.

1431
sertésköröm 50 dkg
sertésbőrke 25 dkg
sertésfarok 25 dkg
sertéslapocka 1 kg
sárgarépa 3 db
fehérrépa 2 db
vöröshagyma 1 db
fokhagyma 1 fej
bors 0 ízlés szerint
szegfűszeg 2 db
0 ízlés szerint