Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kocsonya sertéspofával és -füllel

Kocsonya sertéspofával és -füllel
Kocsonya sertéspofával és -füllel
220 perc / előkészület: 40 perc főzés: 180 perc
receptkönyvben hozzászólások (15)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Csak a fele adagot írtam le, mert nálunk ez is elég nagy mennyiségben készül, hiszen a férjem kedvence!

Én ezt a változatot szoktam készíteni!

Édesanyám is zöldségek nélkül készítette. Sok hús, kevés lével, eleve nem is lehet rossz!

Kicsit megdíszítve, igazán étvágycsalogató szilveszteri csemege!

hozzávalók / 5 adag

ajánlat

Azt hiszem, a szilveszteri kocsonyához a Pezsgőt már nem is kell ajánlanom!

Boldog Újévet mindenkinek!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A hozzávalókat alaposan megtisztítjuk, jól átmossuk, ízléses darabokra vágjuk.
  2. A fokhagymát is megtisztítjuk.
  3. Feltesszük főni, annyi vízzel, hogy ellepje. Egy gézlapocskába kötjük a fokhagymát, úgy tesszük a lábasba. Az egész borsot teatojásba rakjuk, és azt is a kocsonyához adjuk.
  4. Ízlés szerint sózozuk, beleszórjuk az ételízesítőt.
  5. Nyugodt, lassú tűzön főzzük, mint a húslevest (lehet, hogy 3 órán át, a körömtől függ). Közben állandóan leszedegetjük a habját.
  6. Amikor megfőtt, sűrű szitán átszűrjük.
  7. Kis tálkákba osztjuk a húst, de mindig készítünk egy "díszítős" adagot is: Ennél a változatnál a húst csont nélkül rakjuk sűrűn a formába. Ez lehet őzgerinc, nálam egy 25x10 cm-es szilikonforma.
  8. A leszűrt lének leszedjük a zsírját. A formába csak annyit szedünk, hogy éppen ellepje. A többit a tálkákban lévő húsra osztjuk.
  9. Ha lehűlt, további dermesztéshez a hűtőbe tesszük.
  10. A formából tálcára borítjuk, díszítjük, tálaljuk.
  • elkészítettem: 50 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 8 401
elküldve: 0
receptkönyvben: 35
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Olaszné Anci

Mióta szakács: 2011.01.01.
191 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító, paleolit fogyókúra
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
konyhatechnológia: hidegkonyha
kategória: húsételek
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
szezon: tél
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
fogás: hideg előétel
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
adag: 5 főre
alkalom: szilveszter

egyéb elnevezések

kocsonya zöldségek nélkül, kocsonya sertésfejjel, -füllel és -farokkal

Hozzászólások (15)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Mon, 2014-12-29 15:48

Kedves NoSalty . csapat!
Nagyon szépen köszönöm! Békés, Boldog Újesztendőt és sok-sok finom receptet kívánok! Üdvözlettel: Anci

teleke
teleke Wed, 2014-12-10 21:16

Szemesbors kimaradt,azt is teszek 1 kanállal,aztán a végén leszűröm.

teleke
teleke Wed, 2014-12-10 21:12

Igen,ételízesítőt nem,de sok fokhagymát,babérlevelet teszek bele,és többféle húst.Lassú tűznél fől,hogy ne legyen zavaros.2 félbevágott főtt tojással diszitem..

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Sat, 2014-12-13 20:17

Kedves teleke !
A te változatod is nagyon finom lehet,hisz a több féle hús együttese egyedi ízharmóniát produkál. A húslevesek esetében is kiválóan működik ! További sikereket kívánok a konyhában ! Üdv: Anci

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Tue, 2012-01-03 09:49

Kedves Tibor !
Nagyon örülök annak amit írtál, egyetértek, néha én is bele teszem a díszítést, most viszont
egy újabb ötlettől vezérelve, most kívűlre került.
Füstölt húst meg még én nem tettem bele, de esküszöm legközelebb kipróbálom,
mert felkeltette az érdeklődésem az a változat is ! Köszönöm szépen !
Boldog Új Évet kívánok ! Üdvözlettel : Anci

Kitchen_Profi
Kitchen_Profi Mon, 2012-01-02 21:41

Kedves Anci,

én karácsonyra készítettem kocsonyát nagyjából hasonló módon, bár akkor még nem láttam a receptedet. Mi itthon szintén teszünk bele ételízesítőt, mikor gyerek voltam (eredendően én is alföldi vagyok), sokszor vettünk ételízesítőt a szegedi piacon, otthon szívesen használta az anyukám (de akinek averziói vannak, az ne tegyen bele.) Mi nem teszünk bele zöldséget, de ha díszíteni akarom, akkor a vége felé néhány répa, karfiol kerül bele, amiket a tányér aljára teszünk dísznek. Ilyenkor óvatosan szedem rá a levet, hogy ne szaladgáljanak a díszek a tányér alján. Az idén füstölt csülök volt a hús a kocsonyában (a fül és a köröm mellett), mindenkinek ízlett. A tálalást majd eltanulom.

Üdv, és szerencsés új évet!

Tibor

Marcsisef
Marcsisef / Marcsisef Sun, 2012-01-01 17:10

Nagyon guszta a tálalásod, és persze a kocsonya is nagyon finom lehet!
Boldog Új Évet Kívánok! Marcsi

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Sun, 2012-01-01 11:58

Kedves Évám !
Igen ez így van ! Két embernek sem mindig egyezik az ízlése.
Tulajdonképpen én bármelyik változatra vevő vagyok.
Nem vagyok kimondottan " kocsonyás "de néha
kifejezetten várom, hogy készüljön. Van olyan étel,
amellyel te is így vagy? Vagy csak én vagyok ilyen különc ?
Jó ünnepek utáni hangulatot, sok pihenést kívánok ! Anci

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Sun, 2012-01-01 11:53

Kedves Öregpeti !
Először is Boldog Új Évet kívánok !
A kocsonyát a mi alföldi vidékünkön, főleg az ország területén bárhol
nagyon sokféleképpen készítik. Van, ahol be is zöldségelik, mint a
húslevest. Szakács lévén én magam is sokféleképpen ismerem.
A sok fokhagyma valóban elengedhetetlen a jó kocsonyához !
Nekem édesanyám készítette így, ahogyan én.
Minden változat közül a későbbi családom is így szerette meg,
viszont egy kicsit ilyenkor én is nosztalgiázom.
Így az ön változata is biztosan finom.
További jó főzőcskét kívánok ! Üdvözlöm: Anci

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sat, 2011-12-31 16:22

Kedves Anci!

Ahány ház, annyi szokás, -ez a változat is biztosan megállja a helyét az éhes ember asztalán, ráadásul ha megfőtt a hús, ez fontos! , még a tálalásra sincs panasz, jöhet.:-))

Igen, úgy tanultam a nagyanyáimtól, anyumtól: én is zöldséggel (gyökér), répával, zellergumóval és vöröshagymával, fokhagymával, babérlevéllel, egész borssal és sóval főzöm. Amikor a szép lassú, gyöngyöző főzés után, kész, a kis tálkákba már csak a húsok kerülnek, és a leszűrt levét merem rá. Néha, dísznek a szép nagy, vastag répadarabot benne szoktam hagyni:-))

De mindenki máshogy tanulta, máshogy szereti.:-))

Köszönöm, elmentettem.
Éva-Anyóca

Öregpeti
Öregpeti Sat, 2011-12-31 14:03

Van amibe én is használom,de a delikátot a kocsonyából kihagynám.
Víz,bőrös hús,só,bors,fokhagyma és még fokhagyma.Így lesz kocsonyaízű...az ételízesítőtől húsleves ízt kap,ami ide nem illik...szerintem.

893
sertésköröm 70 dkg
sertéscomb 40 dkg
sertésfarok 40 dkg
sertésfül 30 dkg
sertésfej 30 dkg
fokhagyma 2 fej
bors 1 teáskanál
ételízesítő 2 teáskanál
0 ízlés szerint