Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kocsonya zöldségekkel

Kocsonya zöldségekkel
Kocsonya zöldségekkel
275 perc / előkészület: 5 perc főzés: 270 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A csirke elkaparja, a kakas kikukorékolja, a kecske elmekegi, a pulyka elijeszti, a sakál elüvölti a szerencsét, és még sorolhatnám, pedig enni azt kell, muszáj és szükséges. Mit főzzünk abban a tudatban, hogy újév lévén egy kis buli után fejfájással számolnunk kell másnap, ha többet iszunk, de nem a Kelletiénél, mert az egy pályaudvar... Mindenki mindig pont annyit iszik, amennyit kell, de mégis, ki érti, jön a macskajaj. Egy igazi tradicionális újévi recept, ami ráadásul elkészíthető már korán reggel, vagy tegnap, (aki tegnap olvasná), így ma (holnap) több idő marad koccintani, ami ugye nem hátrány. Sőt! Ja, a lényeg, másnaposság ellen kiváló… persze, nem tapasztalatból mondom, hanem mesélték… mások… emberek, de ha valamelyik haverom csaja felhív, hogy ugye te voltál az, akkor tagadok, nem is ismerlek. Egyszerű ez, mint egy vödör víz, nem kell megijedni. Végy 2 kg sertéscsülköt csonttal, bőrrel együtt, ez fontos. A hentesnél, ha tudod, csontoztasd ki, mert otthon már kicsit macerás. Darabold fel kb. 5-10 cm-es darabokra, és dobd bele egy 7 liter körüli fazékba. A csontot tedd az aljára. Tegyél hozzá sót, és egy húsleveskockát, mintha levest készítenél, 12-15 szem egész borsot és 4-5 babérlevelet. Tedd fel a tűzhelyre, fedd le, és várd meg, míg felforr, aztán vedd le a lángot (póvert) egészen kicsire, hogy csak gyöngyözzön, a fedőt félig hagyd rajta. Habozd le egy szűrőkanállal 2-3-szor. Fontos, ne forrjon, csak éppen hogy bugyogjon. Pucold meg a következőket és pakold bele a fazékba: egy nagy egész vöröshagyma, 5 gerezd egész fokhagyma. Hagyd főni 2 órán keresztül. Aztán mehet bele megpucolva két félbe vágott sárga és 1 fehérrépa, 1 karalábé, 1 zeller, 1 krumpli, 1 újhagyma, 1 paprika egészben. Ezt követően főzd további 2,5 órát. Többször nem mondom el, de lassú tűzön. Nehogy szétfőjjenek a zöldek, mert akkor zavaros lesz. Ha kész, vedd le a tűzhelyről és egy külön tálba szedd ki a zöldségeket, mert alapesetben a kocsonyába nem való (én mindig rakok bele, mert jó és kész). Ja, ja, kocsonyát csináltunk. Vegyél elő annyi mély edényt, tálat, hogy a térfogatuk összeadva nagyjából megegyezzen a fazékéval. Minden edény aljára rakj 1-2 csülök darabot, majd óvatosan merőkanállal merj rá annyit levet, hogy elfedje. A tetejét szórd meg egy csipet pirospaprikával, esetleg borssal. Ezt addig ismételd, amíg van alapanyag. Én a zöldségeket is fel szoktam használni 1 külön adagban (kivéve az egész paprikát és a vöröshagymákat), de van, aki sarlatánnak tart emiatt. A sarlatán az egy olyan ember, aki vizet prédikál, de bort iszik, fából vaskarikát, bolhából elefántot csinál, és azt sem tudja, hogy eszik-e, vagy isszák. Mondjuk, inkább isszák!… így végignézve..., ja, lehet.

Na, már csak ki kell várni. Tudod, hogy kell fogyasztani? Der Medve. Ez egy DDR tévéjáték. Kb 4 óra, hidegben, hűtőben kevesebb…Másnap hidegen, aznaposságot csinál a másnaposságból, és még finom is.

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

A tetejére, ha kihűlt, akkor szórhatunk pirospaprikát és borsot.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A megtisztított húst vágjuk fel 5-10 cm-es darabokra.
  2. Vegyünk elő egy 7-8 literes fazekat, a csontot tegyük az aljára, a feldarabolt húst tegyük bele. Adjuk hozzá a húsleveskockát és a sót, valamint a borsot és a babérlevelet is. Öntsük fel vízzel. Az, hogy mennyi vízzel, az attól függ, hogy ki, mennyire szereti az adagokban a hús és a "lé" arányát. Én általában kb 4 l vizet adok hozzá.
  3. Várjuk meg míg felforr, majd csökkentsük a hőfokot, és habozzuk le szűrőkanállal. A habozást, ne habozzuk (:)) megismételni még 2-szer.
  4. Pucoljuk meg, és adjuk hozzá a hagymákat. Kóstoljuk, ha kell sózzuk. 2 órán keresztül lassú tűzon főzzük.
  5. A zöldségeket pucoljuk meg, majd vágjuk félbe vagy 4 felé, és tegyük a fazékba. Főzzük további 2,5 órán át, de fontos, hogy csak gyöngyözzön, ne forrjon nagyon!
  6. Ha kész akkor a zöldségeket szedjük ki külön, majd adagoljuk ki mélytányérokba a kocsonyát. Minden tányérba tegyünk húst, és szedjünk rá annyi levet, hogy ellepje. (én bele szoktam tenni a zöldséget is, de van aki szerint, akkor már ez nem is kocsonya)
  7. Hagyjuk kicsit kihűlni, és tegyük hűtőbe.
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 9 840
elküldve: 0
receptkönyvben: 48
elkészítve: 1/2
Facebookon megjelent: -

szakács

nemnagykunszt

Mióta szakács: 2011.01.09.
44 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
konyhatechnológia: hidegkonyha
kategória: húsételek
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes
költség egy főre: megfizethető receptek
szezon: tél
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
alkalom: karácsonyi hidegtálak, szilveszter, újév, vasárnapi ebéd
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

kocsonya zöldségekkel der Medve módra, zöldséges kocsonya, kocsonya

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Thu, 2012-01-26 09:15

A disznó pedig kitúrja, mármint a szerencsét. Lehet, hogy a másnaposságra nem jó, de az biztos, hogy finom. Piroska

532
sertéscsülök 2 kg
leveskocka 1 db
1 ek
bors 15 szem
babérlevél 5 db
vöröshagyma 1 nagy fej
fokhagyma 5 gerezd
sárgarépa 2 db
fehérrépa 1 db
zeller 1 db
karalábé 1 db
paprika 1 db
újhagyma 1 db
víz 4 l